Назад в новини
7226

Що таке будівельні пилососи та які вони бувають

Зміст:

На будь-якому будмайданчику або у виробничому приміщенні буває багато пилу, тирси та різного сміття. Це не тільки заважає роботі, але й загрожує здоров’ю. Пил залишається у повітрі, а потім потрапляє до легенів робочих. Він також може потрапляти до інструменту, призводячи до його виходу з ладу.

Щоб впоратися зі сміттям та пилом, потрібен будівельний пилосос. Це обладнання дозволяє швидко прибирати великий об’єм сміття. Воно справляється не тільки з дрібним сміттям та пилом, але й з габаритними або важкими фрагментами. Потужні моделі будівельних пилососів без проблем усувають навіть фрагменти каменю або бетону.

Будова та принцип роботи будівельних пилососів

Спочатку ми відповімо на питання, яке часто можна почути від користувачів: «Чи можна замінити будівельний пилосос звичайним побутовим?». Не дивлячись на схожий принцип роботи та будову, ці прилади не можуть замінити один одного.

Головна різниця полягає в тому, що побутовий пилосос не підходить для вбирання важкого або великого сміття. Якщо звичайний пил він прибере, то втягнути камінці йому не під силу. Але найгірше навіть не це. Якщо спробувати прибрати домашнім пилососом дрібнодисперсний пил, пилосос не зможе обробити його та просто викине назовні разом з повітрям. Крім того, деяка кількість пилу потрапить до двигуна, що може призвести до його зламу.

На відміну від побутового, будівельний пилосос розрахований на роботу як з дуже дрібними частинками, так і габаритним сміттям. Він має міцний корпус, підвищений захист від пилу, ефективну систему фільтрації та високу потужність двигуна. Будівельні пилососи також здатні здійснювати вологе прибирання.

Будова промислових пилососів

Основні деталі будівельного пилососа:

  • електродвигун;
  • пилозбірник;
  • шланг;
  • система фільтрації.

Будова промислових пилососів

Принцип роботи будівельного пилососа

Будь-який пилосос працює за схожим принципом:

  1. Електродвигун змушує рухатися лопаті крильчатки.
  2. Крильчатка створює всередині пилососа область зниженого тиску.
  3. Повітря надходить до цієї області через шланг, захоплюючи з собою сміття.
  4. Велике сміття лишається в пилозбірнику. Дрібний пил вловлюється за допомогою фільтрів.
  5. Чисте повітря викидається з пилососа назовні.

Як використовувати будівельний пилосос?

Є три найпопулярніших способи того, як можна застосовувати промисловий пилосос.

Використання біля робочої області

Потрібно закріпити шланг якомога ближче до місця обробки матеріалу/заготовки та увімкнути пилосос під час роботи. Це дозволить всмоктувати більшу частину тирси/стружки/пилу.

Підключити до самого інструмента

У сучасних моделей електроінструменту є спеціальний перехідник або патрубок для підключення пилососа. Це дозволяє одразу ж прибирати сміття після його утворення. Шланг, який буде тягнутися від інструмента до пилососа, зробить роботу менш комфортною, але кількість пилу в повітрі буде мінімальною.

Підключення будівельного пилососа до інструменту

Прибирання після роботи

Найзвичніший спосіб використання пилососа. Після кінця роботи можна використати його, щоб прибрати пил та сміття, що накопичились у приміщенні.

Фільтри очищення повітря

У будівельного пилососа обов’язково має бути багато ступінчаста система фільтрації повітря, в тому числі, фільтри тонкого очищення повітря. Вони бувають одноразовими та багаторазовими. Їх роблять з різних матеріалів:

  • нейлон (для найдрібніших частинок);
  • поліуретан (для рідин);
  • інших синтетичних матеріалів.

Призначення фільтра — затримувати пил, який виходить назовні разом з повітрям з мішка/резервуара. Якщо фільтр забивається, це заважає повітрю виходити назовні, що підвищує ступінь навантаження на двигун. Періодично чистити фільтри доведеться в будь-якому разі. Частота цієї процедури залежить від якості основного пилозбірника.

Види будівельних пилососів та їх призначення

Ми роздивимося дві класифікації будівельних пилососів: за призначенням та об’ємом бака.

Варіанти будівельних пилососів за призначенням

  • Для сухого вбирання. Найбільш простий варіант, який здатний впоратися з пилом та сухим сміттям. Вони відрізняються від звичайних домашніх пилососів тільки потужністю та покращеною системою фільтрації.
  • Для сухого та вологого прибирання. Ця підкатегорія будівельних пилососів здатна вбирати рідини. Моделі такого інструменту мають підвищену надійність та захист від вологи.
  • Для вбирання пожежо- та вибухонебезпечних речовин. Це дорогі агрегати, які потрібні на певних напрямках підприємств. Вони можуть прибирати органічні відходи, металевий порошок, вугільний пил та ін. Такі моделі мають безщітковий двигун, в якому значно знижений ризик виникнення іскри.
  • Для прибирання гарячого сміття. Використовуються для збирання розігрітої металевої стружки і т. п.

За об’ємом бака

  • Якщо вам потрібно прибирати під час ремонту в квартирі або домі, а площа прибирання невелика, то підійде пилосос з баком об’ємом до 30 літрів.
  • У випадку прибирання на виробництві або будівельному майданчику невеликого бака може не вистачити. Якщо потрібно прибирати велику площу, то краще взяти пилосос з об’ємом бака від 30 до 70 літрів.

Прибирання будівельним пилососом

Догляд за будівельним пилососом

Будь-яка техніка та інструмент потребують до себе дбайливого відношення та догляду. Обслуговувати пилососи дуже просто — потрібно лише очищувати/заміняти пилозбірник та прочищати фільтри.

Обслуговування пилозбірника

Якщо в пилососі встановлений паперовий мішок, достатньо викинути його та поставити новий. Тканинні мішки потрібно спустошувати і потім очищати від залишків сміття. Те ж стосується резервуара для рідини.

Очищення фільтрів

  • Найпростіший варіант передбачає, що вам іноді потрібно діставати фільтр, прибирати з нього пил, промивати його та ставити назад в пилосос.
  • Більш дорогі моделі мають функцію очищення фільтра за допомогою потужного потоку повітря, що рухається в зворотному напрямку.
  • Найбільш просунутий та дорогий варіант — пилососи з автоматичним очищенням фільтра.

Ми розповіли найважливіше про будівельні пилососи, тому тепер вам легше буде вибрати інструмент та використовувати його більш ефективно. У нас також є окрема стаття, присвячена критеріям вибору будівельного пилососа.