Назад в новини
38972

Техніка безпеки під час виконання зварювальних робіт

Зміст:

Зварювальні роботи — вид професійної діяльності підвищеної небезпеки. Не дарма до них допускаються лише після проведення попереднього інструктажу. В ході виконання зварювальних робіт мають місце не тільки фізичні, але і хімічні процеси, які несуть у собі реальну загрозу здоров'ю і життю людини у разі недотримання правил техніки безпеки. Наприклад, УФ-випромінювання залишає опіки на руках і пальцях, обпікає очі при прямому впливі.

У процесі зварювання також виділяються випари, в яких містяться мікрочастинки розплаву металів. При потраплянні в організм, вони уражують органи дихання зварювальника і викликають отруєння. Крім того, висока ймовірність отримати сильний опік від бризок розплавленого металу.

Щоб уникнути опіків, отруєнь та інших травм у процесі виконання зварювальних робіт важливо не тільки дотримуватись елементарних правил техніки безпеки, але і розібратися у факторах ризику.

Фактори ризику для зварювальників

Незалежно від місця використання зварювального обладнання (у приміщенні або на вулиці), існує ризик отримати травму або опік. При цьому небезпека є як для самого зварювальника, так і людей, що його оточують. Тому користуватися засобами захисту повинен не тільки сам фахівець, але і його помічники.

Техніка безпеки під час зварювальних робіт

Оскільки зварювальні роботи — процес підвищеної небезпеки, існує безліч факторів ризику отримання травми:

  • іскри, що утворюються у процесі зварювання, легко пропалюють всі види тканин, окрім спецзахисту. Це призводить до опіків різного ступеню тяжкості;
  • бризки розплавленого металу пропалюють взуття зі штучних матеріалів;
  • за розплавлення металу утворюються гарячі пари, які призводять до опіків очей або шкіри обличчя;
  • під час викидання іскор у процесі зварювання можуть спалахнути горючі матеріали поблизу;
  • ризик ураження електричним струмом у разі поганої ізоляції кабелю;
  • шуми високого рівня, які генерує зварювальний апарат під час роботи;
  • ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання;
  • під час дугового зварювання випромінюється яскраве світіння, яке сліпить очі;
  • під час плавлення металів у повітря виділяються випари з речовинами, які надають шкідливий вплив на органи дихання: свинець, хром, цинк, кадмій та інші;
  • висока ймовірність отримання опіку через тепловий вплив пальника або електричної дуги.

Щоб уникнути будь-яких ризиків потрібне суворе дотримання стандартів безпеки.

Правила з техніки безпеки

Загальні правила з техніки безпеки під час роботи зі зваркою:

  1. Постійно контролюйте формування зварювального шва.
  2. Огороджуйте робочу зону захистом висотою 1,8 метри, щоб зварювальна дуга не нашкодила випадковим перехожим.
  3. На місці проведення робіт не має бути сміття та легкозаймистих предметів.
  4. Використовуйте засоби захисту очей і обличчя.
  5. Під час робіт на висоті використовуйте страхувальні пояси.
  6. Пересувайте зварку тільки після повного припинення подачі електроживлення.
  7. Слідкуйте, щоб зварювальні кабелі не скручувалися в процесі роботи.
  8. Під час виконання кузовних робіт на автотранспорті обов'язково відключайте акумулятор.
  9. Обов'язково носіть спеціальний одяг: краги з вогнетривких матеріалів, взуття зі шкіри та повсті, захисну маску і, у разі необхідності, респіратори і каску.

Навіть якщо ваша зварка може працювати у вологому середовищі, дана операція суворо заборонена. Працювати під дощем або в снігопад небезпечно!

Також не варто забувати, що в процесі плавлення металів утворюється інтенсивне випаровування шкідливих речовин. Тому робота за відсутності витяжної вентиляції є неприпустимою. У виняткових випадках можна використовувати спеціальні засоби захисту органів дихання, але лише нетривалий час.

Електробезпека

Робота з електричними схемами зварювального апарату вимагає підвищеної уваги. Щоб уникнути ураження струмом та отримання електричного опіку слід дотримуватися заходів безпеки:

  • обов'язково перевірте заземлення зварювального обладнання перед його увімкненням;
  • для освітлення рекомендується використовувати джерела з освітленням у 12 В;
  • перевіряйте стан ізоляції кабелів і електродотримачів — на них не має бути тріщин, розривів та інших пошкоджень;
  • перевіряйте надійність всіх контактів до початку робіт;
  • живлення енергії повинно подаватися через розподільний щит зі встановленими запобіжниками.

Перевірка кабелів перед зварювальними роботами

Крім того, для забезпечення безпеки:

  • довжина кабелю повинна бути не більше 10 метрів;
  • різні з'єднання силового кабелю неприпустимі (за винятком контакту через муфтове з'єднання);
  • значення напруги холостого ходу має бути не більше 90 В.

Техніка безпеки при роботі зі зварювальним апаратом

Газозварювальна безпека

Робота з газозварювальним обладнанням передбачає використання особливих правил. Під час транспортування газові балони мають бути суворо у вертикальному положенні, а всі вентилі — закриті захисними ковпаками.

Перед початком зварювання та різання металу газозварювальним обладнанням уважно огляньте пальник. Особливу небезпеку становить наявність на ньому мастила, оскільки це може призвести до детонації горючої суміші.

У процесі роботи між соплом і заготовкою має зберігатися оптимальний зазор. При цьому тиск газу має бути постійним.

Якщо ви чуєте хлопки зворотного удару при зварюванні, то подача газу має бути негайно перекрита. Перш за все, слід перекрити ацетилен і тільки після цього — кисень. Відключати газові магістралі слід виключно згідно з інструкцією.

У процесі роботи газозварювального обладнання велике значення має пожежна безпека. З огляду на ймовірність розбризкування розплавленого металу і шлаку, а також іскри, що летять під час зварювання, резервуари з газом повинні розташовуватися на відстані не менше 5 метрів від робочої зони. Рекомендується також навісити шланги, щоб вони не стелилися по землі.

Безпечна робота зварювальним напівавтоматом

Оптична безпека

Для захисту обличчя та органів зору під час проведення зварювальних робіт слід використовувати спеціальні засоби індивідуального захисту — маски зварювальника. Економити на них небезпечно для життя і здоров'я.

Слід виділити особливий тип маски зварювальника — «Хамелеон». Вони оснащені функцією автоматичного регулювання прозорості щитка (затемнюється тільки під час запалювання дуги). Сучасні моделі масок дозволяють налаштовувати кут нахилу, глибину посадки і окружності. Це не тільки забезпечує надійний захист очей зварювальника, але і робить роботу комфортніше.

Пам'ятайте, що захисні скельця окулярів забезпечать високий рівень захисту очей зварювальника, але вони не захищають шкіру обличчя від опіків.

Робота в захисній масці

Засоби захисту

Існують суворі вимоги до засобів індивідуального захисту зварювальника. Їх основною функцією є надійний захист від електричної дуги і окалини металу. Засоби захисту включають у себе костюм зварювальника, спецвзуття, маску і краги.

Костюм зварювальника має виготовлятися зі спеціальної вогнетривкої тканини (щільна шкіра, брезент, спилка і т.д.).

Вимоги до засобів захисту:

  1. Перевіряйте спецодяг на наявність масляних плям та інших виробничих мастил перед початком кожного робочого дня.
  2. Взуття має бути на товстій підошві, що не пропускає струм. Наявність на взутті металевих накладок або цвяхів неприпустима.
  3. Усередині носка взуття має бути щільна вставка для захисту пальців ніг від важких предметів.
  4. Краги підбираються за типом зварювальних робіт. У деяких випадках (наприклад, під час газозварювання) замість захисного костюма можуть використовуватися нарукавники і фартухи.
  5. У масці зварювальника не має бути дефектів. Вона повинна підбиратися суворо за розміром — кріплення до голови має бути щільним.
  6. Світлофільтр повинен не тільки добре захищати очі, але і забезпечувати хороший огляд зварювальнику, щоб він міг контролювати робочий процес.

За будь-яких порушень вимог до засобів захисту ризик отримання опіку та інших травм значно підвищується.

Безпечна робота при зварюванні

Інші вимоги

Освітленість робочої зони має велике значення під час роботи зі зварювальним обладнанням. Важливо забезпечити постійну присутність денного світла або встановити освітлювальні прилади за його відсутності.

Будь-яке обладнання вимагає своєчасної діагностики. Не рекомендується займатися самостійною перевіркою його технічного стану — це може мати негативні наслідки. Краще звернутися до спеціалізованих сервісів.

За вимогами безпеки у процесі зварювання заготовки слід викласти на робочому столі і закріпити між собою спецінструментом: струбцинами або магнітними кутниками. При цьому всі зварювальні матеріали, що використовуються, мають бути вогнетривкими.

Пам'ятайте, що порушення техніки безпеки під час зварювання несе у собі пряму загрозу життю і здоров'ю як самого зварювальника, так і оточуючих його людей.