Назад в новини
7392

Тепловентилятор чи теплова гармата: що вибрати?

Коли температура на вулиці починає поступово знижуватися, а в будинках ще не ввімкнули централізоване опалення, виникає потреба у джерелах додаткового обігріву. І тут важливо розуміти, чим тепловентилятори відрізняються від теплових гармат. Адже кожен із цих пристроїв має свої особливості та призначення.

Особливості тепловентиляторів

Призначенням тепловентиляторів є обігрів будь-яких побутових приміщень, наприклад, квартири багатоповерхового будинку. Цей тип пристрою має компактні розміри і працює від електромережі.

Тепловентилятори мають просту конструкцію. У пластиковий корпус укладений нагрівальний елемент та вентилятор. Саме вентилятор забезпечує постійне переміщення повітря приміщенням, прискорюючи тим самим його обігрів.

Тепловентилятор або теплова гармата

Якість та швидкість обігріву багато в чому залежить від типу нагрівального елемента:

  1. Відкритий трубчастий електронагрівач (ТЕН). Цей різновид використовується в бюджетних моделях тепловентиляторів. Принцип роботи полягає у нагріванні дротяної електроспіралі до високих температур (до 1200° С). Такі пристрої швидко спалюють кисень і пил, значно знижуючи вологість повітря в приміщенні, що обігрівається. Крім того, термін їхньої служби складає всього близько 2-3 років.
  2. Закритий ТЕН. Зазвичай встановлюється у дорогі моделі тепловентиляторів. Нагрівальна спіраль у таких пристроях поміщена у металеву трубку з високою теплопровідністю. Цей різновид дозволяє досягти такої ж тепловіддачі, менше нагріваючись при цьому. Менше сушить повітря під час роботи.
  3. Керамічний нагрівальний елемент. Як правило, цим елементом оснащуються сучасні пристрої. Ступінь нагрівання керамічних пластин не перевищує 200° С, а рівень спалювання кисню вкрай малий, що робить їх найкращим вибором серед багатьох користувачів.

До переваг тепловентиляторів можна віднести їх компактні розміри та відносно невелику вартість. Вони видають трохи шуму в процесі роботи, мають естетичний зовнішній вигляд і можуть легко транспортуватися в разі потреби.

Однак тепловентилятори не розраховані на тривалу роботу, не дозволяючи обігрівати приміщення 24 години на добу без перерви. Крім того, цей тип пристроїв не підходить для опалення великих приміщень. Для повноцінного обігріву великої кімнати, не кажучи про промислові приміщення, потрібно встановити відразу кілька тепловентиляторів.

Особливості теплових гармат

У даному різновиді обладнання нагрівальним елементом є ТЕН закритого типу. Корпус тут виготовляється з металу, на відміну від пластикового у тепловентиляторах. Цей матеріал має велику теплопровідність. У ньому розміщується спіраль. 

Нагнітання повітря відбувається за рахунок потужного вентилятора, який пропускає його через нагрівальний елемент та розсіює по приміщенню. Залежно від свого призначення теплові гармати можуть мати потужність у межах 2-16 кВт (мобільні моделі) та до 30 кВт (стаціонарні установки). Мобільні теплові гармати найчастіше оснащуються ручками для транспортування.

Теплова гармата або тепловентилятор

Більшість таких пристроїв захищена від вологи та корозії, що дозволяє використовувати їх у місцях з підвищеною вологістю. Для додаткової зручності деякі моделі можуть оснащуватися спеціальними кріпленнями на корпусі для монтажу гармати на стіну.

Характерною відмінністю теплових гармат від тепловентиляторів є те, що вони можуть працювати не лише від електрики. Такі пристрої можуть мати газовий або дизельний пальник, який поміщається в камеру згоряння. Через цю камеру проходить повітря.

Незалежно від потужності, теплові гармати можуть працювати 24 години на добу, підтримуючи необхідну температуру в приміщенні з великою площею.

Плюси та мінуси обладнання

Обидва ці види обладнання мають як переваги, так і недоліки. Головним завданням користувача є визначення цілей, для яких підбираються такі обігрівачі.

Переваги і недоліки тепловентиляторів

До переваг можна віднести:

  • невеликі габарити і вага, що обумовлено нагрівальним елементом і вентилятором менших розмірів;
  • тепловентилятори не виділяють шкідливих речовин під час роботи, що робить їх екологічними та дозволяє використовувати їх у закритих приміщеннях;
  • тепловентилятори дешевші за теплові гармати;
  • ергономічний дизайн та стильний зовнішній вигляд.

Недоліки тепловентиляторів:

  • нагрівання ТЕНів є енерговитратним процесом, тому перед покупкою тепловентилятора варто переконатися, що мережа витримає навантаження в 1000-2000 кВт;
  • тепловентилятори мають обмежений час роботи, вимагаючи періодичних перерв у роботі;
  • стандартні побутові моделі не підходять для обігріву площ більше 20 м2.

Переваги і недоліки теплових гармат

Серед переваг теплових гармат можна виділити такі:

  • мають підвищену потужність, що дозволяє обігрівати великі промислові майданчики;
  • широкий спектр застосування дозволяє використовувати теплові гармати як для обігріву, так і в промислових цілях (наприклад, висушування поверхонь);
  • можливість тривалої роботи без перерви (понад 24 години).

Недоліки теплових гармат:

  • дизельні моделі у процесі роботи виробляють небезпечні для організму людини речовини;
  • газові пристрої швидко спалюють кисень, що робить їх використання у закритих приміщеннях неприпустимим;
  • теплові гармати, як правило, мають великі габарити та вагу;
  • більш складне обслуговування;
  • великий рівень шуму у процесі роботи.

Підсумувавши все вищесказане, можна зробити висновок, що головною відмінністю тепловентиляторів від теплових гармат є умови, у яких допустимо використовувати ці види обладнання. Тепловентилятор виступає в ролі основного або додаткового джерела обігріву невеликого приміщення, наприклад кімнати в квартирі. Теплова гармата в основному використовується в нежитлових промислових приміщеннях та під час просушуванні вологих поверхонь.