Назад в новини
6006

ТОП-8 інструментів для дачі

Для роботи на дачі потрібен набір різних інструментів для обробки землі, обрізки дерев та чагарників, догляду за рослинами, прибирання. Від правильно підібраного садового інвентарю залежить якість оброблюваного грунту та кількість майбутнього врожаю. Сучасний асортимент тішить своєю різноманітністю — нескладно знайти інструмент, який спростить роботу та допоможе зробити її ефективнішою. Ми виділили топ-8 інструментів, які мають бути в арсеналі кожного дачника.

Садові лопати

Лопата — багатофункціональний садовий інструмент для обробки землі. Навіть якщо ви не висаджуєте нічого на городі, вона може стати вам у нагоді для прибирання території. Лопати відрізняються за зовнішнім виглядом та призначенням. Для дачі можуть знадобитися:

  • штикова — універсальна для скопування землі, піску та інших сипких матеріалів. Інструмент із округлим лезом призначений для обробки твердого грунту, викопування врожаю, із загостреним — для розпушування обробленої землі, розрубування невеликого коріння;
  • совкова — призначена для збирання сміття, перенесення матеріалів (піску, компосту, тирси тощо), прибирання снігу. Завдяки прямокутній формі із бічними бортиками лопата не дає розсипатися вмісту.

Також для розчищення ділянки та садових доріжок від снігу знадобиться спеціальна снігоприбиральна лопата. Завдяки компактним розмірам її можна зберігати в багажнику, щоб за потреби розчистити машину від снігу.

ТОП інструментів для дачі - лопати

Граблі

Граблі — багатофункціональний садовий інструмент, за допомогою якого можна навести лад на садовій ділянці. Залежно від типу зубів і розмірів можуть виконувати певні завдання, дачнику знадобляться такі види граблів:

  • садові — універсальні для збирання сміття, листя, коріння і бур'янів після скопування, розпушування грунту;
  • віялові — використовуються для прибирання територій від опалого листя, догляду за газоном.

Для догляду за клумбами та вирівнювання грядок у теплиці знадобляться невеликі ручні граблі.

ТОП інструментів для дачі - граблі

Секатор

Секатор — ручний інструмент для обробки дерев та чагарників. Щоб гладко зрізати гілку, не залишаючи нерівних поверхонь і не нашкодити рослині, необхідно вибрати відповідний секатор:

  • площинний — має два леза, розташованих паралельно (ріжуче і опірне). Оптимальний варіант для обробки молодих гілок;
  • контактний — має рухому ріжучу та нерухому опорну частину. Оснащений ковадлом по центру лінії різу. Призначений для роботи із сухими гілками.

Також існує велика різноманітність спеціальних секаторів, які призначені для конкретних завдань: обрізки квітів, збирання винограду, прищеплення чагарників та садових рослин. Для формування крони, обрізки високих гілок та надання форми чагарнику підійде сучкоріз.

ТОП інструментів для дачі - секатори

Кореневидаляч

Простий ручний інструмент, за допомогою якого можна швидко та просто видаляти бур’яни. Використовують інструменти як виделки або лопатки. Вони захоплюють окреме коріння та бур'яни і викорчовують їх. Менш використовуваний варіант — штопор. Підходить для підростаючих бур’янів. Щоб видалити бур’ян, інструмент необхідно вкрутити під нього, після чого потягнути назад.

ТОП інструментів для дачі - кореневидальник

Сапка

Сапка — ручний інструмент для боротьби з бур’янами, розпушування грунту, прополювання грядок, формування заглиблень і канавок у грунті під посадку, підгортання рослин. Можуть відрізнятися за формою леза та матеріалом, розміром та вагою. Для дачі підійдуть невеликі садові сапки.

ТОП інструментів для дачі - сапки

Сокира

Сокира — багатофункціональний помічник на дачній ділянці для обробки дерев та чагарників, заготівлі дров, прибирання та ремонту. Крім універсальної садової сокири, за допомогою якої можна зрубати невелике дерево або кущ, видалити старі гілки та зробити інші завдання, пов’язані з деревиною, є спеціалізовані інструменти. Наприклад, сокира колун для колки дров, столярна для обробки дрібних дерев’яних предметів, теслярська — для грубої обробки дощок, колод тощо.

ТОП інструментів для дачі - сокири

Пила

Для обрізання тонких гілок підійде ручна садова пила, для більш складних завдань знадобиться серйозніший інструмент. Це може бути електро-, бензо- або акумуляторна ланцюгова пила. Залежно від їхньої потужності, розташування двигуна та параметрів пиляльної гарнітури вони можуть виконувати як прості садові завдання, так і використовуватися для будівництва та ремонту. Так, за їх допомогою можна обрізати гілки, спиляти дерева, заготовити дрова, відремонтувати двері чи паркан та багато іншого.

ТОП інструментів для дачі - пили

Садовий тример

Садовий тример — інструмент для покосу трави, догляду за газоном та прибудинковою ділянкою. Справляється з видаленням трави там, де не вдається виконати роботу газонокосаркою (біля огорож, садових доріжок, навколо дерев тощо). Можуть бути:

  • бензиновими (мотокоси) — мобільні та маневрені, універсальні для покосу трави різного типу;
  • електричними — легші, працюють із меншим шумом, не забруднюють довкілля.

Також існують садові комбі-системи, які за допомогою спеціальних насадок перетворюють мотокосу на кущоріз або висоторіз. Це дозволяє розширити діапазон використання інструменту та збільшити оброблювану площу. За їх допомоги можна спилювати сухі гілки на висоті, формувати крони кущів та живоплотів.

ТОП інструментів для дачі - садові тримери.

Не забувайте про засоби індивідуального захисту: рукавички для роботи з грунтом та колючими рослинами, окуляри для захисту очей під час використання тримера або пили, спеціальне взуття та захисний одяг. А тачка для перевезення різних вантажів (землі, компосту, мішків, урожаю тощо), оприскувач для рослин, культиватори та поливальні системи спростять роботу та догляд за городом та садом.

Зрозуміло, це не повний список необхідних інструментів для дачі. Формуйте свій арсенал виходячи із власних потреб та можливостей. Пам’ятайте, незалежно від його призначення будь-який садовий інструмент повинен бути зручним і безпечним.