Назад в новини
10654

Dnipro-M в гостях у «Зелених янголів» на Закарпатті

«Коли ми бачимо прекрасне навколо себе, то й самі створюємо красу, робимо світ кращим», — переконані Ярослав та Андріанна Недолуженко — подружжя, яке в передмісті Ужгорода створило справжню оазу та вирощує тисячі декоративних рослин.

Звичайно, щоб праця на землі приносила гарні плоди, потрібні величезна любов людей до своєї справи та надійний інструмент. Ми вирушили до мальовничого Закарпаття, щоб познайомитись з сім'єю біологів та дізнатися, як і чим вони доглядають за декоративними деревами, кущами та квітами в ландшафтному центрі.

Ландшафтний центр у передмісті

Ландшафтний центр розташований у передмісті Ужгорода

Як сміттєзвалище перетворилося на острівець краси

Андріанна сідає до електромобіля та везе нас доріжками ландшафтного центру. Навколо все у соковитій зелені, квітне та буяє. «Ось в нас ділянки для рослин у контейнерах, а навпроти — теплиці. Далі — кілька полів, де ми вирощуємо дерева та кущі в ґрунті», — показує ґаздиня.

Поки ми їдемо за партією рослин, які треба забрати для пакування, Андріанна розповідає історію, як занедбаний шматок землі, завалений сміттям, перетворився на справжню оазу.

Центр з висоти  пташиного польотуГарна розсада

Квіти та кущі в контейнерах, які вирощує сім'я

Виявилось, все почалося з великої любові. «Ми познайомилися, коли були ще зовсім юні, в 2000-му році. Спочатку Ярослав працював як озеленювач і я інколи допомагала йому в догляді за газонами. Потім ми відкрили свій перший садовий центр у 2006 році. Тоді я допомагала по бухгалтерії, а коли започаткували в 2011-му розсадник та почали створювати інтернет-магазин, почалось моє тісне знайомство з рослинами. Перші замовлення я приймала сама, разом з нашим програмістом відбирала та пакувала відправлення. Тепер у нас вже є окремий відділ пакування.

Андріанна на тракторі

Андріанна — співзасновниця ландшафтного центру

Хоча за фахом економіст, вивчила основи ботаніки. Ярослав завжди горів землею та працею на ній, мріяв започаткувати власну справу та залишити її нащадкам.

Ярослав з вазоном

Ярослав показує нам ділянку для контейнерного вирощування рослин

Зараз важко повірити, але місце, де ми створили ландшафтний центр, колись було урвищами, закиданими сміттям. Ми розчистили цю землю, почали вирощувати тут рослини. А коли стало гарно, почули в свій бік, що це якісь ужгородські олігархи відхопили тут ласий шмат, — сміється Андріанна. — Але ні, ми власними силами досягли всього».

Мельниця

Подружжя вже 17 років займається розвитком ландшафтного центру та розсадника «Зелені янголи»: вирощує понад 2 млн саджанців на рік, серед яких більше 500 видів квітів, листяних та хвойних дерев, декоративних кущів і багаторічних трав.

«Ми з дружиною — ідеальна команда. За фахом я — фітопатолог, а Андріанна — економіст. Я займаюсь вирощуванням рослин, а моя дружина — маркетингом та продажем. Тривалий час ми займалися ландшафтним дизайном. Щоб втілювати свої творчі задуми, почали вирощувати рослини для себе. Згодом це перетворилося у великий проєкт», — розповідає Ярослав Недолуженко.

Щаслива сім'я

Справа техніки

Обприскувачі Foresta в теплицях центру

Обприскувачами Foresta в теплицях центру користуються вже понад 5 років

В ландшафтному центрі працюють великою кількістю професійної техніки. Обприскувачі — одні з найнеобхідніших інструментів у розпліднику, серед яких є системи загального обприскування, які працюють від поливу, та ручні акумуляторні.

«Обприскувачі ми використовуємо для профілактичних обробок рослин від хвороб та шкідників — розпилюємо інсектициди та фунгіциди. Також вносимо добрива шляхом мікрозрошення: поверхня листків поглинає розпилену речовину та набуває здорового і гарного вигляду», — розповідає біолог.

Акумуляторний обприскувач Foresta BS-16

Акумуляторний обприскувач Foresta BS-16 в роботі

При виборі обприскувачів Ярослав звертає увагу на об'єм баків та ємність акумуляторів. «Оскільки у нас великі території для обробки, беремо моделі понад 15 літрів. Також звертаємо увагу на якість розприскування. Добре мати в наявності набір розпилюючих насадок», — каже засновник «Зелених янголів».

Обприскують теплицю

Для великого господарства мають значення об'єми баків та час роботи батарей

Акумуляторними обприскувачами Foresta у центрі працюють вже понад 5 років. «Майбутнє ми бачимо за акумуляторним інструментом, з яким можна легко та швидко переміщатися ділянкою й не залежати від розташування джерел енергії», — зазначає Ярослав Недолуженко.

Зі свого досвіду працівники розсадника радять заряджати батареї після кожного використання, щоб вони служили довше. Робити це треба при вимкненому обприскувачеві до 12 годин. А якщо очікується довге зберігання інструментів, то батареї потрібно підзаряджати хоча б кожні 3 місяці.

«Ми бачимо майбутнє за акумуляторною технікою, обприскувачами-дронами та роботами-косарками», — каже біолог.

«Тримери нам слугують для догляду за ділянкою навколо розсадника та будинків. Також деякі види рослин щосезону потребують 2-3 стрижки, тому ми застосовуємо кущорізи та висоторізи для формування крон правильної форми», — розповідає Ярослав.

Тример допомагає доглядати за територією

Тример допомагає доглядати за територією навколо центру

Один із працівників ландшафтного центру показав нам, як за допомогою спеціальної насадки для тримера можна обпилювати невеликі гілки на висоті. Насадка-висоторіз — це компактна пила, розташована на кінці штанги, яка легко під'єднується до мотокоси замість нижнього редуктора.

Нею спилюють гілки невеликого діаметру (до 15 см), до яких важко дотягнутися. Зазвичай таким способом видаляють сучки, старі або хворі гілки у найбільш важкодоступних місцях саду. Також насадку використовують у догляді за високими кущами та живоплотами.

Бензиновий тример Foresta FC-26S

Бензиновий тример Foresta FC-26S з насадкою-висоторізом

Працівники ландшафтного центру кажуть, що в бак тримера потрібно заливати якісний бензин А-92, змішаний з маслом у правильних пропорціях. Якщо інструмент новий, то перед початком використання обов'язково треба «обкатати», але не вхолосту, а в роботі на середніх обертах. Також працівники зазначають, що слідкують за станом свічки, повітряного і паливного фільтрів та за потреби очищають їх. Крім того, масло в редукторі також потребує регулярної заміни. Всі дії з інструментом проводять за інструкцією.

Масляний бачок з автоматичною подачею мастила

У комплекті до пилки додається масляний бачок з автоматичною подачею мастила на ланцюг і шину

Встановлюємо висоторіз

Встановлюємо висоторіз

Якщо ви користуєтеся висоторізом, потрібно перевіряти, чи є у бачку масло для змащування ланцюга.

Техніка безпеки

Важливо не забувати про техніку безпеки та надягати окуляри й рукавички

Акумуляторну пилу в ландшафтному центрі використовують для створення палет — спеціальних дерев'яних конструкцій, у які складають великі рослини для транспортування.

«Із дощок за допомогою акумуляторної пили ми робимо каркас, який захищатиме дерева та кущі в дорозі до своїх власників. У такому вигляді рослини відправляємо по всій Україні та за кордон», — розповідає Андріанна. 

Аккумуляторная пила Dnipro-M DCS-200BC Dual

Виготовлення обрештувань з акумуляторною пилою Dnipro-M DCS-200BC Dual

Тим часом один із працівників швидко розпилює дошки, які невдовзі перетворяться на нові обрешетування. Майстри центру, які користуються пилою, радять не залишати акумулятори встановленими в техніці на час, поки інструментом не проводять роботу. Якщо пила не запускається із зарядженими акумуляторами, треба витягнути їх, натиснути на індикатор заряду та знову поставити батареї на місця. Під час підтягування або заміни пильної гарнітури також треба витягувати акумулятори, щоб запобігти випадковим травмам.

Підготовка до транспортування

Підготовка до транспортування

У великому господарстві знайшлось місце й для автоматичної котушки для шлангу — на виставковому майданчику.

Працівниця центру поливає виставкову зону

Працівниця центру поливає виставкову зону

«Шланг, який вічно валявся під ногами та дратував мене, тепер акуратно змотаний в котушці. За його допомогою відвідувачі перед купівлею та завантаженням рослин в авто можуть швидко полити рослину. Це важливо, якщо дорога займатиме 2-3 дні. Котушка симпатична, яскрава», — ділиться враженнями Андріанна.

Котушка для шланга автоматична Foresta RH-625

Котушка для шланга автоматична Foresta RH-625

Щоб розпочати полив, достатньо просто витягнути шланг з корпусу і зафіксувати на зручній довжині. Наприкінці робіт шланг згортається автоматично.

На кінці шланга є пістолет-розпилювач, який має 7 режимів. Завдяки цьому можна легко налаштувати подачу води залежно від цілей та вподобань того, хто поливає.

Поливают огород катушкой RH-625

«Коли ми обираємо інструмент для роботи, важливе значення надаємо надійності та ціні. Також має бути гарний сервіс. В акумуляторних інструментах ключовим фактором вважаю тривалість роботи батарей.

У нашому центрі ми маємо по кілька моделей акумуляторної техніки, щоб уникати простою в роботі: поки одні інструменти стоять на зарядці, працюємо іншими. Завтрашній день — за акумуляторною технікою, обприскувачами-дронами та роботами-косарками», — підсумовує Ярослав.

Жива геометрія

Жива геометрія

«Люди та природа мають існувати у симбіозі»

«Ми з дружиною мандрували Європою та бачили розплідники рослин, яким понад 300 років. Тоді й зрозуміли, що робимо справу для своїх нащадків. Рослини — це зелені легені землі, основа нашого життя. Вони виробляють кисень, а ми — вуглекислий газ. Тому люди та природа мають існувати у симбіозі.

Вазони

На жаль, карпатські ліси нещадно вирізають, нічого не садячи натомість. Ми не просто вирощуємо рослини, але й вчимо людей садити їх та доглядати за ними. Для нас це не просто робота, це — покликання», — каже біолог.

«Ми створюємо красу для людей, яку ті можуть вирощувати в своїх оселях, на вулицях міст і сіл. Адже коли ми бачимо прекрасне навколо себе, то й самі творимо красу. Та навчаємо цьому дітей», — переконаний Ярослав.

Гарний пейзаж