Назад в новини
9231

Як вибрати зварювальний напівавтомат

Зміст:

Зварювальні напівавтомати — обладнання, яке використовується для зварювання листового металу з товщиною від 0,6 мм за допомогою дроту, що автоматично подається до зони зварювання разом з захисним газом. Такий підхід значно підвищує продуктивність та дозволяє створювати безперервні шви довжиною 2-4 мм в різних просторових положеннях. Щоб зварювальний напівавтомат був дійсно ефективним, потрібно правильно його вибрати. Далі ми по пунктам пояснимо, на що звертати увагу при виборі напівавтомата для зварювання, та який краще підійде для тих чи інших робіт.

Який вибрати зварювальний напівавтомат для зварювання

Вибираємо характеристики зварювального напівавтомата

Напівавтоматичні зварювальні апарати можна умовно розділити на 3 підкатегорії:

  • до 5 кВт/160 А;
  • 6-8 кВт/180-250 А;
  • вище 8 кВт/300-500 А.

Зварювальні напівавтомати потужністю до 5 кВт

Перша категорія — напівавтомати, що справляються з простими побутовими завданнями: ремонтом огорожі, хвіртка, зведення теплиць та ін. Їхня сила зварювального струму не перевищує 160 А, а потужність — 5 кВт. Максимальний переріз металу, з яким вони можуть впоратися, — 5 мм.

Невелика вага та габарити таких апаратів дозволяють швидко переміщувати їх та зручно зберігати. Вони не тільки мають невелику ціну, до них також легко знайти витратні матеріали. Зварювальні напівавтомати цієї категорії підходять для використання новачками та потребують мінімального догляду. Головний мінус — здатність працювати тільки з тонким дротом (0.6-0.8 мм) та низька тривалість увімкнення (30%).

Зварювальні напівавтомати потужністю 6-8 кВт

Потужності 6-8 кВт та сили зварювального струму 180-250 А вистачає, щоб зварювати двері, ємності, проводити ремонт кузова автомобіля, виготовляти металоконструкції. Такий зварювальний напівавтомат здатний впоратися з металом товщиною до 10 мм. Тривалість увімкнення складає до 50%. Часто такі апарати мають додаткові функції, що полегшують зварювальний процес та дозволяють більш точно налаштувати робочі параметри — це розширює спектр виконуваних робіт.

Зварювальні напівавтомати потужністю вище 8 кВт

Такі напівавтомати доволі великі за розмірами, тому їх потрібно встановлювати стаціонарно або використовувати візок. Сила струму, що досягає 500 А, дає можливість зварювати метал товщиною 20 та більше міліметрів. Подібні напівавтомати потребують 3-фазного підключення (380 В). Їхня тривалість увімкнення складає від 60%. Частіше за все вони використовуються в промисловості та на виробництві.

Вибір зварювального напівавтомата

Типи живлення зварювальних напівавтоматів

Від типу джерела живлення залежить те, наскільки легко буде зробити якісний шов. Це також впливає на можливості зварювального напівавтомата.

Трансформаторні напівавтомати

Це відносно габаритні та важкі моделі напівавтоматів, тому що всередині їхнього корпуса знаходяться дві великі котушки. Натомість доглядати за такими апаратами доволі просто. Невелика кількість деталей дозволяє їм легше витримувати різні умови експлуатації — холод, спеку, забруднення, транспортування.

У процесі зварювання використовується змінний струм. З цієї причини у швів, виконаних за допомогою трансформаторного зварювального напівавтомата, виражена лускатість. Метал може розбризкуватися, регулювати струм можна ступінчастим чином. Трансформатори використовують для зварювання низьковуглецевої сталі та алюмінію.

Випрямлячі

Конструкція таких напівавтоматів включає в себе не тільки трансформатор, але також діодний міст, який відповідає за випрямлення зниженої напруги. Використання постійного струму дозволяє працювати з нержавійкою та чугуном. Випрямлячем можна варити й звичайну сталь — за рахунок меншого розбризкування металу шов отримає високу якість.

За своєю вагою представники такого типу зварювального обладнання ще важчі за трансформатори. Догляд за ними та обслуговування також складніше, ніж за моделями попередньої категорії.

Інверторні напівавтомати

Сучасний варіант, в якому спочатку відбувається перетворення зварювального струму (підвищення його частоти в багато разів), а потім перетворення в постійний. Така схема роботи дозволила значно скоротити габарити обладнання та зменшити споживання електричного струму. Бризки майже відсутні, а шов лягає рівно. Можливість плавного регулювання напруги дозволяє точніше налаштовувати режим роботи під товщину металу, що значно підвищує якість шва. Багато моделей мають мережевий фільтр з конденсаторів, що компенсує стрибки напруги в живлячій мережі та дозволяє продовжувати зварювання без втрати якості шва.

Механізм подачі дроту

Є три популярних варіанти подачі дроту:

  • Штовхаючий.
  • Тягнучий.
  • Комбінований.

Механізм подачі дроту полуавтоматом

Штовхаючий

В корпусі зварювального напівавтомата розташовані ролики, які заштовхують дріт в зварювальний рукав. Це накладає обмеження на максимальну довжину (до 5 м), тому що витратник, що виштовхується, може застрягти в згині канала.

Тягнучий

Механізм, що відповідає за подачу дроту, розташований безпосередньо в пальнику. Це дозволяє більш ефективно протягувати дріт та працювати з більш довгим шлангом. Є й невеликий недолік — збільшена вага пальника. Його може бути незручно утримувати на висоті або у важкодоступних місцях.

Комбінований

Такий варіант передбачає наявність обох вищеописаних механізмів. Довжина рукава може досягати 10 метрів. Це дуже зручно за умови роботи з габаритними конструкціями, тому що дозволяє швидко переміщатися вздовж них, не пересуваючи сам апарат.

Захисний газ

Напівавтоматична зварка потребує використання захисного газу. Це може бути активний або інертний газ, що дало назву методу — MIG/MAG. Газ потрапляє в пальник з балону або утворюється шляхом згоряння флюсового порошку, що знаходиться безпосередньо в дроті. Газ необхідний для захисту рідкого металу в момент зварювання від повітряного середовища.

Ось найчастіші варіанти захисного газу для напівавтоматів (у випадку зварювання за допомогою балона):

  • Вуглекислий газ. Має мінімальну вартість та може поставлятися в балонах. Краще за все підходить для зварювання чорного металу, переважно, тонких пластин (товщиною до 1.2 мм) та з’єднань.
  • Аргон, змішаний з вуглекислим газом (4 до 1). Подібні суміші називаються MIX та мають вартість більше, ніж у чистого вуглецю. Вони здатні забезпечити м’яку дугу, зменшують кількість бризок металу та дають шов з дрібною лускою. Суміш підходить для вуглецевої та нержавіючої сталі.
  • Аргон. Використовується для зварювання легованої сталі, алюмінію, титану та міді. Для роботи з кольоровими металами потрібен відповідний дріт.

Захисний газ для напівавтомата

В роботі з напівавтоматом можна обійтись і без балона. Для цього застосовується спеціальний дріт з флюсовим наповненням, яке плавиться під час зварювання та виділяє захисний газ.

Який зварювальний напівавтомат підійде для різних завдань

Отриманої інформації вистачає, щоб підібрати апарат напівавтоматичного зварювання для виконання конкретних завдань.

Використання на СТО, зварювання кузовів автомобілів

Для цієї мети достатньо моделі, яка може зварювати дротом 0.8 мм. Оптимальний показник — 150 А. Напівавтомату потрібна розетка на 220 В. Довжину горілки можна вибрати до 3 метрів, а в якості захисного газу — вуглець.

Зварювання воріт, огорож, спеціалізованої техніки, ємності

Такі завдання потребують апарату, здатного працювати з дротом до 1.2 мм та зварювальним струмом від 180 А. Для роботи потрібна буде суміш аргону з вуглецем.

Зварювання каркасів та профілів товщиною 10 мм та вище

Знадобиться трифазний зварювальний напівавтомат (380 В), що видає 400 А. Для зварювання підійде суміш газів MIX. Краще взяти пальник з довжиною мінімум 5 м — це дозволить легше переміщатися біля конструкцій, не рухаючи сам апарат. Діаметр дроту, з яким має працювати напівавтомат — 1.6 мм.

Читайте також:  Плазморіз: будова, принцип роботи, вибір апарату

Якщо ви будете керуватися цими порадами при виборі напівавтомата, то зможете підібрати для себе найбільш підходящу модель. Правильно підібраний зварювальний напівавтомат дає вам можливість отримати якісний результат та надійно з’єднати деталі.