Назад в новини
220856

Який генератор краще вибрати для приватного будинку або будівництва?

Зміст:

  1. Якої потужності потрібен генератор
  2. Скільки у генератора повинно бути фаз?
  3. Класифікація генераторів
  4. Додаткові функції електрогенераторів
  5. Часті питання при виборі електрогенератора
  6. Підсумки

 

Генератор електроенергії — винахід, який дозволив полегшити життя власникам жилих та нежилих приміщень. Це обладнання дозволяє досягти автономності в плані електропостачання, забезпечуючи струмом прилади та техніку. В умовах неякісного постачання електроенергії та її частих відключень генератори — необхідність для кожного.

Щоб правильно вибрати генератор, потрібно визначити специфіку його використання. Від цього буде залежати вибір палива, потужності, типу запуска та ін. Далі ми пройдемо по кожному пункту та визначимо, який генератор підійде саме вам.

Бензиновий генератор для дому та дачі

Як підібрати потужність генератора

Можна виділити чотири головних варіанти використання генераторних установок:

  • в домашніх умовах;
  • на дачі;
  • для невеликого торговельного приміщення;
  • на будівельному об’єкті або виробництві.

Кожний з них потребує певної потужності, щоб впоратися з покладеною на нього задачею. Перш ніж говорити про кожний конкретний випадок, потрібно зрозуміти, як саме розраховується необхідна вихідна потужність. До речі, цей параметр сильно впливає на ціну приладу.

Алгоритм розрахунків потужності наступний:

  1. Складаємо показники кожного споживача, який буде підключатися до мережі. Тут потрібно врахувати, що не всі електричні прилади будуть працювати одночасно. Визначте обладнання, яке не будете запускати одночасно з іншим, та не враховуйте його.
  2. Додаємо показники пускового струму — потужності, яка знадобиться для запуску приладів. Це значення різне для кожного споживача струму. Наприклад, для чайника воно становить близько 1, тобто співпадає зі звичайною потужністю. А от для зварювального апарату це значення досягає 4 (потрібно помножити потужність на 4).
  3. Не забуваймо про запас потужності. Не варто експлуатувати генератор на повну — це швидко виснажить його ресурс. Краще додати до отриманих значень 20-30% запасу. Брати надто потужний прилад також не варто — ви будете дарма витрачати паливо.

Тепер поговоримо про специфічні моменти та вкажемо потрібну потужність генератора для кожного конкретного випадку.

Генератор для дому

Для звичайної побутової техніки може вистачити 3 кВт. Ви зможете користуватися освітленням, приладами першої необхідності, наприклад, холодильником. Однак від одночасного ввімкнення фена, праски або пральної машини доведеться відмовитися. Такий електрогенератор краще за все підходить в якості допоміжного джерела електропостачання.

Електричні станції для дачі

Для дачі варто вибрати генератор потужністю 5 кВт. Скоріш за все, на дачі встановлена скважина або колодязь, в якому працює насос, що забирає частину енергії. Ви також зможете користуватися комп’ютером або телевізором, не турбуючись про роботу інших приладів. Якщо на дачі відсутнє стаціонарне електропостачання, без генератора з хорошим запасом обійтися не можна.

Генератор для будівництва

Будівельний майданчик —- місце з високим споживанням електроенергії. Будінструменти та обладнання потребують багато електричного струму не тільки під час роботи, але й при запуску. Коефіцієнт пускового струму таких приладів може сягати 4 (зварювальні апарати). Для будівництва краще вибрати генератор потужністю від 10 кВт.

Генератор для будівництва потрібен з наступних причин:

  • значна віддаленість від електромережі;
  • висока ймовірність пошкодження комунікацій під час роботи.

Щоб будівництво не зупинялося, обов’язково потрібне резервне джерело електроенергії. Хорошим вибором стане дизельний генератор. Він здатний довго працювати на високій потужності, а також економніше споживає паливо — його використання швидко окупиться при інтенсивному використанні.

Щоб точно розрахувати необхідну потужність генератора для будівництва, потрібно знати, скільки в сумі споживають всі інструменти на майданчику. Нижче представлена таблиця потужності різних типів будівельного обладнання та інструментів.

Скільки в генератора повинно бути фаз?

Існують одно-, трифазні прилади та комбіновані генератори. Вибір повинен залежати від того, від якої мережі працює обладнання. Трифазний споживач зможе працювати тільки від відповідної станції. А от однофазні споживачі можна буде підключити до однієї фази 3-фазного генератора. При цьому важливо уникати перекосу — різниця в споживаній потужності між кожною з фаз не має перевищувати 25%.

Частіше за все в приватних будинках працює однофазна мережа, тому й генератор знадобиться такий самий. Щоб не помилитися, заздалегідь дізнайтеся про цей момент — це допоможе вам вибрати правильний прилад.

Класифікація генераторів по видам палива

Якщо потужність та кількість фаз це речі, які мають точно відповідати вимогам житла або приміщення, то паливо ви можете обрати на свій розсуд. Нижче ми роздивимося особливості, переваги та недоліки генераторів, що працюють на бензині, дизельному паливі та газі.

Бензинові генератори

Найпопулярніший варіант генераторів. За статистикою серед всіх продажів генераторів 58% припадає на бензинові. Знайти їх можна як в шумопоглинаючих кожухах, так і у відкритих варіантах. Серед побутових генераторів, бензинові — найрозповсюдженіший варіант.

Переваги бензинових генераторів:

  • Невеликий рівень шуму. При використанні в захисному корпусі генератор видає шум не більше 70 Дб.
  • Невисока вартість. У порівнянні з дизельними та газовими моделями бензинові електростанції тієї ж потужності виходять доступніше.
  • При низьких температурах завести бензиновий генератор легше дизельного.

Недоліки бензинових генераторів:

  • Неспроможність працювати довгий час без перерви. Після п’яти-восьми годин роботи доводиться давати генератору кілька годин відпочинку.
  • Кожний кіловат виходить відносно дорого через високу вартість бензину.
  • Моторесурс двигуна рідко перевищує 4 тисячі годин.

Бензинові генератори частіше за все використовуються в якості резерву або джерел електроживлення на виїзних роботах. Вони компактні та мають невелику вагу, тому їх легко взяти з собою.

Бензиновий генератор Dnipro-M

Дизельні генератори

Непогана альтернатива бензиновим генераторам. Існують як в мобільних, так і крупних варіантах. Невеликі моделі працюють з повітряними системами охолодження, а стаціонарні — з водяними.

Переваги дизельних електростанцій:

  • Моторесурс дизельного обладнання може досягати 40 тисяч мотогодин.
  • Двигун на дизелі добре переносить значні навантаження. Такий генератор здатний витримувати тривалий час роботи без перерви.
  • Такі генератори мають більш економно витрачають паливо. Маючи високу потужність, вони вигідніше за бензинові моделі на 20-30%.

Недоліки дизельних генераторів:

  • Високий рівень шуму. Якщо генератор поставляється без спеціального кожуха, що знижує рівень шуму на 20-25 Дб, то його краще встановлювати в окремому приміщенні.
  • Ціна на дизельний генератор завжди вища, ніж на бензиновий з такою ж потужністю. Різниця досягає 20-40%.

Дизельний генератор

Професійні моделі дизельних генераторів часто використовуються на виробництвах. Їх рекомендовано обирати в якості постійного та головного джерела електроенергії. Вони дорожчі за бензинові, але різниця у вартості окупиться завдяки довгій експлуатації та економії палива.

Газові генератори

Це найменш розповсюджений варіант. Газові генератори потребують підключення до балонів з газом, тому максимальна тривалість використання пов’язана з об’ємом балону — чим він більший, тим довше пропрацює генератор.

Переваги газових генераторів:

  • Двигун має довгий термін експлуатації, тому що газ не псує метал і не викликає корозію.
  • Газ — більш екологічно чисте паливо. Це може виявитися хорошою перевагою на виробництві.

Недоліки газових генераторів:

  • Підвищена небезпека, що пов’язана з використанням газових балонів.

Газовий генератор електроенергії

Додаткові функції

Серед додаткових функцій та можливостей генератора слід виділити захист прилада та способи запуску.

Захист генератора

Якісний прилад має бути обладнаний системою захисту від перегріву. При досягненні двигуном критичної температури такий генератор буде вимикатися, що забезпечить збереження двигуна. При відсутності такої системи можна випадково вивести генератор з ладу.

Способи запуску генератора

Серед способів запуску можна перерахувати наступні:

  • ручний стартер;
  • електричний стартер;
  • автозапуск.

При використанні ручного запуску потрібно потягнути за тросик стартера. Це може викликати ускладнення при використанні дизельного генератора в холодних умовах, а також потребує фізичних зусиль. Потрібно сказати, що сучасні моделі заводяться легко.

Запуск електричного генератора

При електричному запусканні процес значно спрощується, тому що генератор буде заводитися за допомогою розряду струму. Коштувати така модель буде дорожче.

Моделі з автозапуском — найдорожчі. Вони використовуються там, де потрібно автоматично вмикати резервну подачу електроенергії при збої в стаціонарній мережі. Це забезпечує безперервну роботу обладнання. Такий функціонал буде дуже корисний в торговельних приміщеннях та на виробництвах.

Часті питання при виборі генератора напруги

Який генератор краще?

Кращою моделлю завжди буде та, технічні характеристики якої здатні вирішити поставлену задачу. Важливі моменти — об’єм паливного бака, час безперервної роботи, витрата палива, номінальна потужність електростанції. Не завжди найдорожча стаціонарна модель з потужним двигуном виявляється найкращою. Якщо споживання електроенергії низьке, вигідніше буде придбати малопотужний агрегат. В той самий час, на виробництвах не обійтися без електростанцій професійного класу.

Скільки кВт потрібно для приватного будинку?

Це залежить від кількості одночасно увімкнених в мережі приладів. Якщо будинок невеликий, а живити потрібно тільки освітлення, холодильник і комп’ютер, вистачить 3 кВт. Якщо приладів багато, краще подбати про запас в 5 кВт. У випадку постійної роботи електричного опалення, насоса та бойлера краще придбати генератор на 7 кВт.

Який вибрати генератор — на бензині або дизелі?

Якщо генератор малопотужний та буде використовуватися не на постійній основі, краще вибрати бензиновий. Він вийде на порядок дешевше дизельного. А от генератор на дизелі окупиться у випадку тривалого використання, тому що економніше витрачає паливо. Потужні генератори від 10 та більше кВт краще брати на дизелі.

Як заводити бензиновий генератор?

За наявності механічного запуску слід потягнути на себе шнур стартера. Коли з’явиться опір, потрібно потягнути рукоять одним рухом, а потім поступово відпускати її. Якщо двигун не заведеться, повторіть процедуру.

Генератори з електронним запуском заводяться натисканням кнопки на корпусі або за допомогою оберту ключа.

Підводимо підсумки

Правильно підібраний генератор здатний забезпечити електроенергією будинок, дачу, офіс або торгове приміщення. Якщо він буде використовуватися в будинку з невеликою кількістю побутових приладів, підійде бензиновий генератор потужністю до 3 кВт. Для електропостачання дачі краще взяти бензинову модель потужністю до 5 кВт. Для невеликого магазину або будівельного майданчику підійде бензиновий або дизельний агрегат потужністю до 7-8 кВт. На великому будівництві або виробництві знадобиться дизельний генератор потужністю 10 кВт та вище.