Назад в новини
3608

Як вибрати клейовий пістолет

Термопістолет — пристрій для склеювання різних поверхонь за допомогою термоклею. Він розплавляє клейовий стрижень до стану рідкого гарячого клею, за допомогою якого можна обробити поверхні з різних матеріалів: деревини, ДСП, кераміки, скла, паперу, пластмаси та інших. Клейові пістолети широко застосовуються в будівництві і дрібному побутовому ремонті, для сантехнічних і кріпильних завдань, флористики, рукоділля, реставрації книг, меблів і багато чого іншого.

Види пістолетів для термоклею

Побутові і професійні пістолети під клей можуть відрізнятися за способом нагріву:

  • Газові. Джерелом енергії служить бутан. Можуть працювати без підзарядки до 60-90 хвилин.
  • Електричні. Працюють від електричної мережі або акумуляторної батареї.

Мережеві термопістолети не потребують підзарядки, але «прив'язані» до розетки, мають обмежений радіус дії. Акумуляторні моделі — мобільні, але залежать від можливостей батареї, потребують час на підзарядку.

За способом подачі клею пістолети можна розділити на:

  • автоматичні — клейовий стрижень подається після натискання на курок;
  • ручні (без курка) — стрижень необхідно просувати натисканням руки на його торець.

Вибираємо клейовий пістолет

Як вибрати клейовий пістолет

Велика розмаїть термоклейових пістолетів дозволяє підібрати оптимальний варіант для певного типу і масштабу робіт. Під час вибору необхідно, в першу чергу, врахувати основні технічні характеристики, які визначають клас інструменту і його ефективність для певних завдань.

Потужність пістолета для клею

Цей показник впливає на ряд характеристик: час нагрівання, швидкість розплавлення, максимальний температурний режим, продуктивність. Чим вона вища, тим швидше буде йти робочий процес. Також чим потужніший пристрій, тим він дорожчий. Для багатьох побутових завдань достатньо невисокої потужності, тому перед покупкою необхідно визначити фронт робіт і навантаження інструменту.

  • для побутових завдань вистачить потужності — 30-150 Вт;
  • для професійних і складних робіт — від 200-300 Вт і вище.

Робоча температура термоклею

Ця характеристика впливає на швидкість роботи, можливість використовувати різні види термоклею. Чим вона вища, тим швидше склеювання. Зазвичай більшість стрижнів починають плавитися при температурі 105 °C. Оптимальний варіант, якщо в пістолеті передбачений регулятор температури, адже деякі матеріали можуть деформуватися або зіпсуватися під дією високих температур або, навпаки, вимагають більш високотемпературних видів клею.

Продуктивність термопістолета

Дана характеристика показує кількість клейового розчину, що виходить з сопла за певний проміжок часу. Чим вища продуктивність, тим краще інструмент справляється з великими обсягами робіт. Значення залежить від класу клейового пістолета і варіюється в межах від 5 до 30 г/хв, як правило, вказується в паспорті пристрою.

Діаметр встановлюваних стрижнів

Пістолети для термоклею розраховані на стрижні певного діаметру. Найбільш поширений варіант — 7 і 11 мм. Перші підійдуть для побутових інструментів, другі, більш продуктивні, — для напівпрофесійних і професійних моделей. Стрижні більше 12 мм призначені для професійних інструментів.

Встановлювані стрижні для клейового пістолета

Що ще врахувати при виборі термопістолета

Гарячий пістолет може мати додаткові функції, які збільшують його ефективність і спрощують роботу, наприклад:

  • регулятор температурного режиму — дозволяє встановити необхідну температуру для роботи з різними клейовими складами;
  • індикатор нагріву — сигналізує про готовність пістолета до роботи;
  • підсвічування робочої зони — дозволяє працювати при поганому освітленні;
  • захист від крапель — блокує небажаний вихід клею.

Як вибрати клейовий термопістолет

У мережевих пристроях може бути присутній індикатор підключення до мережі, який показує чи отримує пістолет електроживлення від мережі, допомагає виявити технічні проблеми. В акумуляторних моделях може бути індикатор рівня заряду, який сповіщає про низький заряд батареї, дозволяючи знизити ймовірність несподіваного відключення пістолета через розрядку акумулятора. Також вони можуть мати функцію автоматичного відключення (через 5-10 хв) під час простою, що допомагає економити заряд акумулятора.