Назад в новини
4852

Як користуватися плиткорізом? Робота з ручними та електричними моделями

Зміст:

Керамічна плитка — найпопулярніший матеріал, який використовується для внутрішнього та зовнішнього оздоблення приміщень. Її можна зустріти практично в будь-якому санвузлі, на кухнях, у виробничих приміщеннях, зовні будівель. Плитку полюбляють за велику кількість її позитивних якостей.

Враховуючи, що вкладати кахельну плитку нескладно, багато домашніх майстрів намагаються зробити це своїми руками. Кераміка — міцний матеріал, тому рівно відрізати плитку без спеціального інструменту не вийде. Тут на допомогу приходять плиткорізи — інструмент, який дозволяє зробити рівний різ та відокремити потрібний фрагмент плитки. Далі у статті ми опишемо, як користуватися ручними та електричними плиткорізами.

Як користуватися ручним плиткорізом?

Ручні плиткорізи дуже прості за своєю будовою, але це не значить, що можна безвідповідально ставитися до їхнього використання. Перед тим, як почати роботу, потрібно обов’язково оглянути інструмент на наявність пошкоджень. Якщо хоча б один елемент зламаний, краще не використовувати інструмент — ви ризикуєте витратити час та просто зіпсувати плитку. Найбільш важлива частина — лезо. Валик має обертатися плавно та не заїдати. Також перевірте, що каретка вільно рухається по направляючим, під час її переміщення не має бути ривків або заїдань.

Як працювати ручним плиткорізомм

Технологія різання керамічної плитки ручним плиткорізом:

  1. Нанесіть на плитку лінію, за якою буде проходити різ.
  2. Покладіть плитку на станину плиткоріза так, щоб лінія на матеріалі співпала з лінією руху різця.
  3. Плавно рухайте каретку з роликом, слідкуючи, щоб зусилля, яке ви докладаєте до плитки, було однаковим за всією довжиною різу. Водночас глибина різа має бути достатньою, щоб ви змогли легко й точно розламати плитку.
  4. Приведіть рукоятку плиткоріза у робоче положення та одним впевненим натисканням розламайте плитку на частини за лінією різу.

Щоб фрагменти вийшли рівні, потрібно проводити по плитці різцем тільки один раз. Водночас мінімальна товщина полоси, яку можна відокремити, становить 10 мм.

Як користуватися електричним плиткорізом?

Якщо потрібно різати великий об’єм матеріалу, краще використовувати електричний плиткоріз. Вони дуже зручні, якщо потрібно вкладати плитку на великі площини, або якщо потрібно підрізати дуже багато фрагментів. Крім цього, зустрічається товста плитка, яку складно або не можна розрізати ручним плиткорізом. За допомогою електроплиткоріза ви зможете отримати рівний різ рівними краями. Водночас мінімальна товщина частини, що відрізається, може складати навіть менше 5 мм.

Робота електричним плиткорізом

Робота з електричним інструментом небезпечніше, ніж з ручним, тому потрібно приділяти велику увагу техніці безпеки та правилам роботи. Якщо ви купили плиткоріз у магазині або замовили онлайн, до кожної моделі має додаватися своя інструкція, в якій детально описані особливості її використання.

Щоб правильно різати плитку електричним плиткорізом, потрібно виконати наступні етапи:

  1. Проведіть розмічування фрагмента, який будете різати. Для цього нанесіть на матеріал лінію олівцем або маркером.
  2. Помістіть плитку на станину верстата.
  3. Увімкніть обладнання. Якщо у моделі є функція подачі води, переконайтеся, що вона працює.
  4. З невеликим зусиллям подавайте плитку на ріжучий диск. Коли він увійде до матеріалу, можна почати подавати плитку трохи сильніше, а перед закінченням різу знову зменшити силу натискання. Це допоможе уникнути сколів на крайках.
  5. Після того, як різання закінчене, вимкніть обладнання та подачу води.

Щоб ріжучий диск прослугував довго та не вийшов з ладу надто швидко, не забувайте міняти воду у бачку інструмента.

Використовуйте електричний плиткоріз тільки згідно інструкції, не перевантажуйте інструмент, не користуйтеся ним в умовах високої вологості. Якщо ви врахуєте всі ці моменти, плиткоріз зможе прослугувати вам довгий час та зберегти високу якість різу.

Як користуватися плиткорізом електричним

Поради щодо різу плитки

  • Щоб підвищити шанс успішного різу, можна замочити плитку на 1 годину у воді.
  • Проводьте розмічування маркером або м’яким олівцем — така лінія буде добре видна на поверхні плитки.
  • Щоб лінія розмічування вийшла рівною, не забувайте користатися лінійкою або металевим кутником.
  • Під час роботи ручним плиткорізом проводьте різцем по поверхні тільки один раз та одразу по всій довжині.
  • Не забувайте змащувати інструменти, щоб ролик рухався плавно.
  • Якщо зріз вийшов не ідеально рівним, можна обробити його наждачкою.

Читайте також:  Як вибрати плиткоріз? Особливості різних типів інструменту

Головне — набити руку, після цього ви зможете швидко та рівно різати плитку, практично не отримуючи браку. Велику роль також грає правильний вибір інструменту. Прочитати про вибір плиткоріза можна у нашому блозі.