Назад в новини
12128

Як поміняти колесо автомобіля своїми руками

Процес керування автомобілем приносить задоволення багатьом автомобілістам і є зручним способом транспортування. Однак він також тісно пов'язаний з підвищеним ризиком та непередбачуваними ситуаціями. Враховуючи особливості дорожнього покриття у багатьох куточках нашої країни, пробити колесо більш ніж реально. Достатньо влетіти на швидкості у яму або наїхати на випадкову перешкоду на дорозі.

Основними ознаками пробитого колеса є різке зниження швидкості, водночас кермо стає складно утримати, а саму машину починає вести убік. У цей момент слід негайно притиснутися до узбіччя та зупинитися, щоб не заважати руху інших автомобілів на дорозі.

Як поміняти колесо на дорозі

Як змінити колесо

Якщо ви пробили колесо, то не варто панікувати. Якщо у вас є запаска, то замінити його самотужки простіше, ніж здається на перший погляд. Достатньо виконати кілька простих кроків.

Зупиніться на узбіччі

Рухатися дорогою з проколотим колесом не можна — це може бути не тільки незручно, але й небезпечно. Однак зупиняти автомобіль посеред дороги також заборонено. Тому слід з'їхати на узбіччя. Не бійтеся трохи проїхати у разі потреби, наприклад, для пошуку потрібного місця зупинки.

Інструкція із заміни колеса автомобіля своїми руками

Найкраще зупинитись подалі від інших учасників руху жвавої дороги. Це не тільки не дозволить спровокувати аварію, але і допоможе вам набагато комфортніше зробити заміну колеса.

У механічній коробці слід обов'язково увімкнути першу передачу. Автоматичну коробку слід перевести в режим паркінгу (P). Після цього обов'язково потрібно затягнути ручне гальмо, щоб повністю знерухомити машину.

Знак аварійної зупинки

Наступним кроком є встановлення знака аварійної зупинки. Цей «червоний трикутник» є обов'язковим атрибутом кожного водія, про що є відповідна позначка в ПДР. У населених пунктах він ставиться за 20 метрів до авто, а на трасі — за 40 метрів. Це дозволить іншим автомобіля побачити вас заздалегідь.

Встановлення аварійного знаку на дорозі

Також слід увімкнути аварійну сигналізацію. Це послужить додатковим сигналом для автомобілів, що проїжджають повз.

Підготовка інструментів

Стандартним набором для заміни пробитого колеса є запаска, домкрат та балонний ключ. Альтернативним варіантом балонного ключа може стати тріскачка з торцевою головкою відповідного розміру.

Як додаткове обладнання, яке не буде зайвим при заміні колеса, виступає автокомпресор та противідкатні упори. Також рекомендується використовувати рукавички, щоб не забруднити руки.

Інструменти для заміни колеса авто своїми руками

Зняття колеса

Запаску та всі інструменти слід розкласти поруч із пробитим колесом. Усі пасажири мають вийти з автомобіля, навіть якщо на вулиці дощ чи мороз. Це є запорукою безпеки.

Незважаючи на ручник, перед встановленням домкрата слід все ж таки додатково зафіксувати колеса за допомогою упорів. Їхню функцію можуть виконати будь-які камені або шматки цегли. У разі заміни заднього колеса упори ставляться по обидва боки передніх коліс, і навпаки.

Після того, як автомобіль був зафіксований, можна починати зняття пробитого колеса. Якщо у вас сталеві диски з ковпаками, спочатку слід зняти їх. Потім за допомогою балонного ключа або тріскачки послабте болти. Щоб зрушити їх з місця, потрібно докласти зусилля. Для додаткового важеля можна натиснути ногою на ключ. У деяких випадках послабити болт допоможе постукування по ньому молотком. Врахуйте, що повністю викручувати болти на цьому етапі не потрібно. Достатньо вивернути їх на один оборот.

Наступним етапом є підняття машини за допомогою домкрата. Строго заборонено встановлювати його абияк, оскільки цим можна пошкодити власний автомобіль! Для цього на днищі є спеціальні посилені місця. Зазвичай вони розташовані за переднім колесом або відразу перед ним.

Встановлення домкрата під час заміни колеса автомобіля

Домкрат потрібно підвести під днище і почати прокручування його ручки за годинниковою стрілкою. Обов'язково слідкуйте, щоб він піднімався рівно і без крену.

Якщо під вагою автомобіля нижня лампа йде у ґрунт, потрібно підкласти щось. В якості такої додаткової підпірки цілком зійде проста цегла або дерев'яні дошки.

Не треба надто високо піднімати колесо. Достатньо підняти його приблизно на 5 см від землі. Потім болти можна вивернути повністю. Тоді колесо буде легко зняти зі маточини. Рекомендується помістити його під машиною для додаткового страхування. Щоб не втратити болти, їх можна загорнути в ганчірку або прибрати заздалегідь заготовлену коробку.

Встановлення та перевірка запасного колеса

Після того, як пробите колесо було знято, можна приступати до встановлення запаски. Отвори в диску та маточині повинні збігатися між собою, тому важливо поєднати їх під час встановлення. Після цього надягніть колесо і вставте в отвори болти, загорнувши їх від руки повністю, наскільки це можливо.

Важливо встановити гайки, які кріплять маточину, напівкруглою стороною до диска, а не назовні.

Дістаньте з-під машини колесо, яке ви поклали туди для підстрахування. Опустіть домкрат і затягніть болти балонним ключем до упору. Врахуйте, що робити це потрібно правильно. Якщо в колесі 4 або 6 отворів, потрібно затягувати попарно протилежні болти. Якщо п'ять отворів, то болти затягуються таким чином, ніби ви малюєте п'ятикутну зірку.

Коли роботу закінчено, рекомендується перевірити тиск повітря в колесі, яке ви щойно поставили. Підкачайте його за допомогою автокомпресора або насоса, якщо тиск недостатній.

Докатка

У деяких випадках автомобілісти не бажають втрачати дорогоцінний простір у багажнику, тому возять із собою так звану докатку, замість повнорозмірної запаски. У цьому випадку слід бути особливо обережними і пам'ятати, що таке «напівколесо» не є повноцінним і не дозволяє рухатися на постійній основі. Воно використовується тільки для того, щоб «докотитися» до найближчого шиномонтажу.

Використання докатки під час заміни колеса автомобіля

Пам'ятайте, що на докатці можна рухатися зі швидкістю не більше 80 км/год, а в деяких випадках не більше 50 км/год. Максимально можлива відстань – не більше 100 км.

Дотримуючись цих простих порад, ви швидко зможете поміняти пробите колесо навіть на безлюдній дорозі.