Назад в новини
28803

Як правильно вибрати повітряний компресор і що це за пристрій

Компресор складно назвати предметом першої необхідності у побуті, але, якщо ви мешканець приватного або заміського будинку, власник СТО, працюєте на мийці або збираєтесь проводити ремонтні роботи – купити подібний пристрій просто необхідно. Ми розповімо про те, який компресор краще вибрати для різних експлуатаційних цілей.

Зміст:

1. Типи компресорів.

     1.1 масляні;
     1.2 безмасляні.

2. Принцип дії.

     2.1 поршневі;
     2.2 гвинтові;
     2.3 спіральні.

3. Сфера застосування.

4. Прямі та ремінні компресори.

5. Технічні характеристики.

На сьогодні для продажу в Україні пропонують широкий вибір компресорів за різними цінами. Щоб не заплутатися в різноманітті та замовити якісний агрегат, варто визначити частоту та тривалість, з якої ви збираєтеся використовувати пристрій, а також цілі, для яких він може знадобитися.

Типи повітряних компресорів: види пристроїв

Основне призначення компресора – подача повітря в різні пневматичні інструменти, розпилювачі фарби або води, виробниче обладнання. Взагалі, всі пристрої поділяють на масляні та безмасляні, оскільки обидва види відрізняються своїм призначенням. Dnipro-M пропонує придбати повітряні компресори з доставкою по Украіні та у наших магазинах. 

Масляні компресори

Повітряний компресор вид зверхуОсобливістю таких пристроїв є система розбризкування мастила, завдяки якій знижується тертя, а внаслідок і нагрів. Таким чином поліпшується герметизація насоса і зменшується знос деталей. Наявність мастила – головна умова для роботи з пневматичними інструментами, оскільки воно знижує ступінь зносу інструмента та зменшує рівень шуму.

Перед тим, як визначитися, який масляний компресор вибрати, варто враховувати, що подібні моделі в основному використовують при виконанні ремонтних і фасадних робіт, на невеликих виробництвах і в автосервісах. Якщо потрібно привести в дію краскопульт або пульверизатор, існує ймовірність того, що масло потрапить у фарбу. Якщо ви не знаєте, як правильно вибрати компресор для фарбування автомобіля – запам'ятайте! Щоб не зіпсувати якість нанесення лакофарбових матеріалів та авто, масляні компресори краще не використовувати. До того ж, такі пристрої потребують регулярного обслуговування. Необхідно періодично замінювати повітряні фільтри та контролювати рівень масла. Також для автосервісу, або на дачу може стати у нагоді зарядний пристрій для автомобільного акумулятора. А пусковий пристрій потрібен щоб запустити повністю сівшу батарею авто.

Безмасляні компресори

Думка про те, що в безмасляних компресорах зовсім не використовується масло – помилкова. Такі пристрою не змішують масляний і повітряний потоки, розділяючи їх на різні канали. Звичайними словами, масло не контактує з повітрям, яке подається. Безмасляні компресори підійдуть для виконання робіт, при яких необхідне чисте повітря без домішок. Їх використовують в малярних майстернях, а також для виробництва меблів.

Такі агрегати не потребують частого обслуговування, мають менші габарити та вагу, в порівнянні з масляними.

Принцип дії компрессора повітря

З огляду на принцип, що приводить компресор у дію, виділяють велику кількість різних пристроїв. Розглянемо основні з них:

Повітряний компресорПоршневі компресори

У таких пристроях поршні, які запускають електродвигун, стискають повітря та направляють його в ресивер (звичайними словами в бак). Перевагами якісних поршневих моделей є простота обслуговування та ремонту, а також доступна ціна. Ресурс окремих видів поршневих компресорів може становити декілька десятків тисяч годин.

Гвинтові компресори

Менш енерговитратні пристрої, які забезпечують високі показники тиску. Головною перевагою цього виду є високий моторесурс (сто і більше тисяч годин). У порівнянні з поршневими, гвинтові моделі складніші та дорожчі в обслуговуванні.

Спіральні компресори

Стиснення повітря відбувається за допомогою спіралей. У цьому виді компресорів осі роторів знаходяться під кутом, а не паралельно, як у попередніх моделях. Через це пристрій має менші габарити, але більш складну конструкцію. Такі технічні показники зумовлюють високу вартість і складність обслуговування агрегатів.

Найбільш поширені в побутовому і напівпрофесійному використанні – поршневі компресори. Подібні агрегати мають досить простий принцип роботи, не вимагають складного і дорогого ремонту, тому їх часто вибирають власники невеликих комерційних підприємств, а також застосовують при будівництві або ремонті.

Сфера застосування повітряних компресорів

Компресор з фарбопультомМоделі поршневих компресорів Dnipro-M, розрізняють за типом приводу, кількістю поршнів та обсягом ресивера. Перед тим, як вибрати компресор для дому та гаража або підібрати модель для професійної роботи, варто визначити конкретні цілі, для яких вам знадобиться обладнання.

Поршневі пристрої використовуються на електростанціях, в машинобудівній і сталеливарній галузі, текстильних виробництвах, вони призначені для заправки балонів, застосовуються при використанні пневмопідйомника та пневмоінструментів, на фабриках і СТО. Усі пристрої працюють від розетки с напругою 220 Вт. Розглянемо спектр робіт, при яких без компресора не обійтися:

  • для роботи фарбопультів, аерографів, фарборозпилювачів, порошкового фарбування;
  • використання пневмообприскувачів, пневморозпилювачів;
  • для сушіння та обдування поверхонь;
  • піскоструминної обробки;
  • використання для мийок високого тиску;
  • забивання дужок і цвяхів;
  • для накачування шин;
  • використання з приладами для розподілу повітря;
  • нагнітання газу, наповнення балонів стисненого газу тощо.

Прямий або ремінний: який поршневий компресор вибрати?

Прямий і ремінний компресорЗа типом передачі двигуна виділяють прямі та ремінні компресори. Їх різниця полягає в особливостях підключення поршневого блоку і, безпосередньо, колінчастого вала до двигуна: звичайним способом або через шків, з'єднаний ременем, що зрозуміло з назви. Від типу передачі залежить робочий ресурс обладнання, його нагрів під час роботи та, відповідно, термін служби.

Прямі компресори: переваги та недоліки

Агрегати з прямою передачею (ПВК50-2, ПВК50-1, ПВК24-2, ВК50-2П) швидше накачують повітря (кількість обертів – 2800об / хв), однак і швидко перегріваються, що зменшує тривалість їх роботи.

Переваги

  • швидко накачують повітря;
  • мають легку вагу;
  • компактні розміри;
  • економія енергії.

До недоліків прямих моделей можна віднести недовговічність використання (порівнюючи з ремінними), нездатність до безперебійної тривалої роботи, тому обладнання не підійде для довготривалого нагнітання повітря.

Недоліки

  • швидко перегрівається;
  • не призначені для тривалих робіт.

Ремінний компресор

Ремінні пристрої подачі повітря: переваги та недоліки

Ремінні (ВК50-2Р і ВК100-2Р) повільніше накачують повітря (кількість обертів – 1100 об / хв), але призначені для більш тривалих завдань.

У поєднанні з потужним двигуном продуктивність обладнання вдвічі більша. Ремінний привід перетворює високий крутний момент двигуна в ще більш високі оберти поршня. Такі компресори призначені для експлуатації при високих температурах і роботи у важких умовах. Ремінний механізм також здатний знизити оберти з метою охолодження двигуна, що корисно при виконанні тривалих робіт. Також варто відзначити, що при заклинюванні поршня, в першу чергу рветься ремінь, виключаючи поломку двигуна. Все це збільшує експлуатаційні властивості компресора.

Переваги

  • висока продуктивність;
  • передбачений принцип охолодження повітря;
  • низька ймовірність поломки двигуна;
  • призначені для тривалих робіт в тяжких умовах.

Недоліками є габаритність моделей, в порівнянні з прямими варіантами. Для установки необхідна рівна поверхня, оскільки на нерівній площині компресор піддається посиленій вібрації. Також знадобиться постійний контроль над станом ременю (часто потрібно його змінювати) та складне технічне обслуговування.

Недоліки

  • повільне накачування повітря;
  • велика вага;
  • габаритність;
  • контроль роботи ременя.

Технічні характеристики повітряних компресорів

Кількість і розташування поршнів

Всі компресори поділяють на 1 (моделі Dnipro-M ПВК50-2, ПВК50-1), 2-х (ВК50-2Р, ВК50-2П) і 3-поршневі, що впливає на продуктивність обладнання. В однопоршневих пристроях вона складає 150–200 л / хв. Продуктивність двопоршневих – 230–420 л / хв, трипоршневих – 420–520 л / хв. Відповідно, і споживана потужність таких компресорів буде вища. За принципом розташування виділяють вертикальні та горизонтальні варіанти з V і W-подібним розташуванням поршнів.

Верхня частина повітряного компресора

Обсяг ресивера компресора

Варто відзначити, що тип механізму – не єдиний показник, на який варто звернути увагу при виборі компресора. Визначтеся з об'ємом ресивера. У більшому ресивері збільшується запас повітря, а відповідно, зростає й обсяг зроблених завдань. Ресивер з великим об'ємом не доведеться часто вимикати, а його робочий ресурс буде вищий. В каталозі Dnipro-M представлені прямі компресори на 24 (ПВК24-2), 50 (ПВК50-2, ПВК50-1, ВК50-2П) літрів, а також ремінні на 50 (ВК50-2Р) і 100 (ВК100-2Р) літрів.

Потужність: вибрати оптимальну

Dnipro-M пропонує прямі однопоршневі компресори потужністю 1500–1900Вт. Найбільш потужні представлені двопоршневими моделями: прямим агрегатом ВК50-2П і ремінними ВК50-2Р і ВК100-2Р на 2200Вт., Призначеними для професійного призначення.

Ознайомившись з усіма технічними показниками, вибрати повітряний компресор для гаража, використання на СТО, для фарбування або будь-яких інших цілей тепер набагато простіше. Прямі однопоршневі пристрої з невеликим об'ємом ресивера (24–50 л.) підійдуть для вирішення побутових завдань і застосовуються для накачування коліс, фарбування автомобільних деталей, різних конструкцій тощо. Такі компресори мають компактні розміри та невелику вагу, здивують економічністю та легкістю в експлуатації. Ремінні потужні пристрої з об'ємом ресивера на 50–100 л. використовуються у промисловості, для вирішення довготривалих професійних і напівпрофесійних завдань.