Назад в новини
81008

Як зробити мангал своїми руками з металу

Відпочинок на природі без ароматного м'яса або овочів на грилі здається неповноцінним. Власники приватних і заміських будинків влаштовують барбекю у будь-яку пору року, готуючи смачні страви на мангалі. Ви можете купити готову жаровню або зробити мангал своїми руками. На виготовлення доведеться витратити час, але готова конструкція буде відповідати всім Вашим вимогам. Це може бути пересувний або стаціонарний варіант з поличками, підставками, навісом або витяжкою.

У цій статті ми розповімо, як правильно зробити мангал з готових деталей або як зварити мангал своїми руками, розглянувши докладну інструкцію з виготовлення, підкріплену фото та кресленнями.

Які інструменти потрібні для виготовлення мангала

Виріб має бути довговічним і практичним, тому заздалегідь підберіть якісні металеві заготовки та подумайте про розміри мангала. Для виготовлення мангалу своїми руками з металу знадобляться такі інструменти:

  • Болгарка та комплект відрізних кругів по металу, щоб вирізати заготовку відповідного розміру. Ви також можете виготовити мангал за допомогою електролобзика, підібравши до нього спеціальні полотна.
  • Зварювальний апарат знадобиться для надійного з'єднання заготовок і виготовлення стаціонарного мангалу для дачі.
  • Дриль використовується, щоб виготовити отвори, також необхідно підібрати спеціальну насадку для свердління металу. Не обійтися без рулетки та витратних матеріалів.

Якщо Ви не встигли придбати необхідне обладнання, то на сайті Dnipro-M можете вибрати якісні інструменти за приємними цінами. Це набагато вигідніше, ніж купити готовий мангал. Інструменти та обладнання Dnipro-M прослужить довгі роки, Ви зможете не тільки виготовити мангал з металу своїми руками, але і виконувати будівельні та ремонтні роботи

Креслення мангалів з металу

Якщо Ви плануєте зробити своїми руками стандартний мангал на ніжках, пропонуємо скористатися готовими фотографіями з кресленнями.

Креслення мангалів з металу

Самому зробити мангал і розрахувати розміри під індивідуальну конструкцію, не витративши на підготовку багато часу та сил, можна за допомогою такої схеми.

Зробити мангал і розрахувати розміри

Просте та зрозуміле креслення конструкції розбірного мангала на дачу, який можна виготовити своїми руками представлений нижче.

Креслення конструкції розбірного мангала на дачу

Також пропонуємо розглянути кілька інших креслень, щоб зробити мангал з металу.

Інші креслення

Мангал з металу

Які розміри мангала з металу

На початковому етапі особливу увагу варто приділити розмірами конструкції. Від розміру мангала з металу залежить кількість готових страв і результат самого процесу.

Ширина готового мангала не повинна перевищувати довжину шампурів. Якщо конструкція занадто широка, повітря буде прогріватися даремно, а дрова горіти довше. Довжина впливає на кількість шампурів, які можуть поміститися на мангалі. Важливо, щоб відстань між ними була не менше ніж 8 см. Оптимальна висота стінок – 16 см.

Загальна висота конструкції розраховується на Ваш розсуд і повинна бути зручною для перевертання шампурів і приготування на решітці.

Розбірний мангал своїми руками: інструкція з виготовлення

Розбірний мангал своїми руками

Як зробити мангал і які деталі Вам знадобляться:

  1. Рама – прямокутна металева заготовка з кутів, яка необхідна для кріплення ніжок. За розміром вона повинна бути менше ніж основа. Стандартні габарити: довжина – 570 мм, ширина – 230 мм.
  2. Для закріплення ніжок необхідно прикріпити опорні труби до рами. Ніжками можуть бути водопровідні труби. Для стійкості до кінців ніжок кріплять заглушки або круглі металеві заготовки.
  3. Дно печі – це металевий лист з виїмками для фіксації бортів і круглими отворами для циркуляції повітря. Основу краще виготовити з жаростійкої нержавіючої сталі, така конструкція буде довговічною і не деформується від перегріву.
  • Електролобзиком або болгаркою потрібно вирізати прямокутник приблизно 300 на 600 мм.
  • Використовуючи дриль, виконайте отвір, діаметром не більше ніж 20 мм.
  • По периметру основи, на відстані 7 мм, прокресліть лінію.
  • Далі на однаковій відстані по краю та в центрі потрібно намітити майбутні виїмки (пази). Розміри: довжина – 20 мм, ширина – 2 мм. Свердлимо отвір діаметром 2,0 мм ближче один до одного. З'єднуємо їх за допомогою інструмента, а круглим напилком потрібно вирівняти внутрішні краї. Вийде по три пази з поздовжніх та по два з бокових сторін. Розміри в довжину – 20 мм, в ширину – 2 мм.
  1. Наступний етап – підготовка поздовжніх (2 шт приблизно по 500 мм) і бічних (2 шт по 200 мм) бортиків висотою 170 мм. Не забудьте залишити 20 мм для фіксуючих виступів.
  • Позначаємо майбутні борти по лівому краю та прикладаємо кожен до відповідної основи. Навпроти пазів потрібно зробити мітки, вийде по два виступи з бокових і по три з поздовжніх сторін.
  • За допомогою інструмента потрібно вирізати контури та фіксуючі виступи знизу.
  • Виконуємо наскрізні отвори у бортах на однаковій відстані.

Як надійно закріпити бортики?

  • Для закріплення знадобляться 4 поздовжніх спиці довжиною 300 мм і баранчикові гайки. Спиці круглого перетину виготовляють із жаростійкого металу. На обох кінцях необхідно зробити різьбу.
  • Баранчикові гайки підбирають під діаметр спиці.
  • Спиці кріпляться на бічних бортах за допомогою зварювання. У поздовжньому бортику роблять два отвори, які збігаються з частинами спиць, що випирають.

Як зібрати мангал?

  • Каркас з'єднуємо з основою, просмикуючи болти в основу та кути каркаса. Для надійності використовуйте шайби гравера, а остаточно зафіксуйте за допомогою гайки. Рекомендуємо зробити цю частину нерозбірною.
  • На опори встановлюємо ніжки.
  • Вставляємо бортики в пази основи, попередньо зафіксувавши нижню частину бортів. В отвори в нижній частині необхідно вставити металеві шпильки. Якщо такий спосіб кріплення здасться Вам громіздким – спробуйте виконати шарнірне з'єднання бортів та основи.
  • За допомогою спиць стягніть бічні та поздовжні борти, надіньте шайби та стягніть поздовжній борт до бічного. Встановіть спиці зовні бортиків. Таким чином, Ви отримаєте додаткові ручки, а спиці не деформуються під впливом температури.
  • На дно мангала встановлюємо колосник.

Як правильно зварити мангал своїми руками

Як правильно зварити мангал своїми руками

Перед тим, як зварити мангал, підготуйте такі ж деталі, як для жаровні ручної збірки. Щоб правильно зварити мангал, дотримуйтесь таких правил:

  • Однакові за розміром прямокутні заготовки приварюються паралельно одна до одної. Зварювання краще проводити з внутрішньої частини короба, а щоб шов вийшов рівним, використовуйте перевірене зварювальне обладнання.
  • Щоб зварити своїми руками якісний мангал, кутові шви підсилюють металевими куточками, завдяки цьому конструкція не деформується від сильного жару. Профілі приварюють поздовжньо посередині або в декількох місцях поперек. Для кращого результату, два профілі можна накласти по діагоналі.
  • До готового короба приварюються ніжки. До них краще прикріпити металеві кола діаметром приблизно 50 мм для стійкості конструкції.

Стаціонарний мангал для дачі з дахом і цеглою

Стаціонарний мангал – найкраще рішення для тих, хто хоче створити красиву затишну зону для відпочинку та приготування барбекю. Прекрасно доповнить садовий ландшафт пристрій з кованого металу або цегли. Такі саморобні мангали коштуватимуть дорожче, ніж переносні або стандартні металеві жаровні на ніжках, проте будуть виглядати виграшніше. Не потрібно прив'язуватися до певної моделі, дайте волю фантазії та доповніть мангал нішами, отворами для зберігання шампурів або навіть раковиною, а прикрасити його можна за допомогою декоративного каменю.