Назад в новини
10326

Алмазні диски: як правильно вибрати і якими вони бувають

Алмазні диски — невід'ємний аксесуар при роботі з обладнанням для різання асфальту, різних верстатів і іншими піляльно-ріжучими інструментами під час обробки твердих матеріалів: бетону, каменя, граніту, плитки та інших.

Головною їхньою особливістю є високий робочий ресурс, чистота обробки, а також точність і швидкість різу. Водночас необхідні експлуатаційні властивості можна отримати тільки при правильному виборі такого диска. Тому важливо вміти правильно підбирати алмазний диск для виконання тих чи інших видів робіт.

Конструкція алмазного диска

Алмазні диски виготовляються зі сталі і мають спеціальні прорізи по всій поверхні. Такі прорізи необхідні для відводу тепла, що знижує ризик деформації і повного руйнування диска. По всьому ободу диска є вкраплення алмазів, які вставляються в обод з різних сплавів: кобальту, нікелю, цинку і олова.

При великому навантаженні необхідно забезпечити утримання ріжучої частини. В цьому випадку алмази кріпляться до металевого полотна декількома способами: лазерним зварюванням, запіканням, гальванічним методом або паянням. Варто зазначити, що метод пайки доцільний тільки в дисках з водяним охолодженням.

Особливості вибору

При виборі алмазного диска варто звертати увагу, в першу чергу, на його зовнішній і посадковий діаметр. Вони повинні відповідати вимогам інструменту, яким належить працювати.

Основними діаметрами є 115, 125, 180 і 230 мм. Серед посадочних отворів найбільшого поширення набули 22,2 і 25,4 мм.

Варто дивитися при виборі на максимальну швидкість обертання і лінійну швидкість. Якщо використовуваний інструмент не підтримує характеристики диска, то використовувати його суворо заборонено. Під впливом відцентрових сил диск просто розірве.

Також при виборі алмазного круга варто враховувати вид оброблюваного матеріалу. З відповідністю диска того чи іншого матеріалу вам допоможе маркування. Наприклад, буква «А» на диску позначає можливість роботи з асфальтом, «В» — з бетоном. Проте, перед покупкою краще додатково проконсультуватися у продавця або ознайомитися з відповідною інформацією на сайті інтернет-магазину. Це викликано тим, що маркування може змінюватися в залежності від марки та класу самого диска.

Різноманітність алмазних дисків

Такі диски діляться за кількома критеріями. Найбільш важливим є спосіб різання:

  1. Для сухого різання. Цей різновид забезпечує точний різ, але потребує додаткових аксесуарів для відводу пилу, оскільки при використанні таких дисків утворюються частинки дрібного сміття. Вони можуть потрапити в очі і дихальні шляхи.

Выбор алмазного диска для сухого реза

  1. Для «мокрого» різу. Забезпечують ефективний різ за умови регулярного надходження рідини, яка видаляє пил і дрібні частинки сміття. Для роботи такими дисками потрібне використання болгарки з можливістю водяного охолодження.

Выбор алмазного диска для мокрого реза

Враховуйте, що диски для сухого різання є універсальними і підходять для будь-якого інструменту, в той час як диски для «мокрого» різу можна використовувати тільки з інструментами, в яких є система водяного охолодження.

Також існує класифікація алмазних дисків по формі ріжучої частини:

  • Суцільні. Забезпечують чистий різ, що стало можливим завдяки замкнутому ріжучого контуру. Такі диски використовуються в основному для різання крихких матеріалів. Їхнім недоліком є низький рівень продуктивності і нетривалий термін служби.

Как выбрать алмазный диск

  • Суцільні «Турбо». У них є замкнутий контур і шліц на ріжучій частини. Ріжуча кромка такого диска може мати косу або хвилясту насічку. Така будова підвищує продуктивність і відведення тепла. Даний вид дисків забезпечує більш рівний різ без сколів, на відміну від сегментних дисків. Підходить для роботи з гранітом, бетоном, цеглою і навіть залізобетоном.

Як вибрати алмазний диск

  • Сегмент. Ріжуча кромка розділена на сегменти, звідси і назва. Залежно від їхньої кількості і форми самого диска, можуть підходити під ту чи іншу роботу. Використовуються для різання твердих матеріалів: бетону, граніту, каменю і т.д. Варто зазначити, що через навяність сегментів знижується точність різу, тому такі диски краще використовувати для грубої обробки матеріалів.

Як вибрати алмазний диск

  • Турбосегмент. По-справжньому універсальні диски. За своєю суттю, це ті ж сегментні диски, але зі шліцами, які збільшують продуктивність і забезпечують додаткове відведення тепла. Такі круги підходять як для сухого, так і для «мокрого» різу.

Як вибрати алмазний диск

Вибираючи диск для роботи з м'якими матеріалами, краще використовувати кромку з дрібнозернистими алмазами. Для роботи з твердими матеріалами краще підходить грубозерниста кромка.

Від правильного вибору алмазного круга залежить не тільки ефективність роботи, але і ваша безпека. Тому приділяйте цьому питанню підвищену увагу.

Правильна заміна круга болгарки

Не менш важливим нюансом є питання заміни диска. Незалежно від виду, будови та призначення ріжучого інструменту, диск всюди кріпиться однаково — з використанням притискного фланця з різьбленням М14. Відкрутити його допоможе ріжковий ключ, який зазвичай йде в комплекті з інструментом.

Щоб правильно замінити диск, необхідно дотримуватися кількох простих пунктів:

  1. Натисніть на кнопку фіксатора на корпусі для фіксації шпинделя.
  2. Вставте ріжковий ключ в отвір фланця.
  3. Поверніть ключ проти годинникової стрілки, утримуючи кнопку фіксатора. Це дозволить зрушити фланець з місця. Після цього можна відкрутити його рукою.
  4. Зніміть диск і нижній фланець.
  5. Усередині болгарки утворюється наліт — видаліть його металевою щіткою.
  6. Подальшим кроком є встановлення нижнього фланця на шпиндель. При цьому відмітки на фланці повинні збігатися з позначками на шпинделі;
  7. Зверху покладіть прокладку. В разі її відсутності можна самостійно зробити шайбу з картону або жерсті.
  8. Встановіть новий диск. Поверх нього встановіть другу прокладку. Завдяки встановленню прокладок можна відкрутити фланець, якщо диск несподівано заклинить під час роботи.
  9. Закрутіть верхній фланець рукою. Це потрібно робити проти напрямку обертання диска.
  10. Затисніть кнопку фіксатора і закрутіть диск ріжковим ключем. Щоб уникнути деформації і псування диска, не закручуйте його занадто сильно.

Після того, як старий диск буде замінений на новий, можна знову приступати до роботи.

Як вибрати алмазний диск

Всі ці особливості допоможуть вибрати відповідний диск для ефективного виконання того чи іншого виду робіт з певним матеріалом. У свою чергу, зазначені рекомендації дозволяють зберегти в порядку сам диск і інструмент, а також забезпечують необхідну безпеку в процесі роботи.