Назад в новини
11040

Як обрати набір головок

Зміст:

 

Вступ

Як вибрати набір інструменту для дому? Які набори торцевих головок, ключів і викруток найкраще підійдуть для гаража? Чи є вони професійним вибором для СТО? Відповіді на всі ці питання ви знайдете в даній статті.

Використання інструментів для ручної роботи

Необхідність придбання цілого набору ручних інструментів зумовлена декількома факторами. Перший - це страхування на випадок незапланованого ремонту, або по-простому "щоб завжди було під рукою". При виборі укомплектованого набору інструментів ви можете бути спокійні, що всі біти, подовжувачі і насадки відповідних розмірів і якості. Другий - це зручність, або як казав давньогрецький філософ "Все своє ношу з собою". Всі викрутки, комірчики, кліщі, тріскачки, шестигранні ключі, біти та інше знаходяться в одному кейсі.

Універсальні набори

Відмінний вибір, якщо ви бажаєте підготуватися до всіх капризів долі. Набір охоплює дуже великий обсяг робіт, на всі випадки життя. З ним ми маємо найосновніші інструменти завжди під рукою. Однак Вам слід знати і про набори, які комплектувалися під конкретні завдання майстра. Далі ми докладно розберемо спеціалізовані набори інструментів і дізнаємось їх особливості:

Універсальний набір ручних інструментів Dnipro-M

Для робіт з авто

Комплект, який вирішить основні автомобільні проблеми. Це обладнання буде в нагоді у багажнику, власному гаражі і навіть на СТО. Відмінною особливістю набору є обов'язкова наявність великої кількості торцевих головок і перехідники різних розмірів, ключів-тріскачок, воротків, подовжувачів, рожково-накидних ключів тощо. Такий набір убезпечить Вас від непередбачених поломок в дорозі, або допоможе виручити друга. У нашому інтернет-магазині Ви можете почитати відгуки наших клієнтів про набори головок Dnipro-M.

Набір інструментів в екстреній ситуації з авто

Для слюсарних робіт

Даний набір спеціалізується на ремонті і обробці сталі, дерева, пластика. Як правило включає в себе розвідний ключ, бокорізи, мітчики, плашки, пила по металу, лещата, труборізи, вимірювальні та інші інструменти. Знаходять широке застосування серед сантехніків і любителів спорудити щось в гаражі.

Для електриків

Основним критерієм вибору набору інструментів для електромонтажників є якість захисту від небезпечного рівня напруги. Для цього виробник використовує спеціальні матеріали і системи виготовлення рукоятки, які витримують напругу 1000 В і гарантують необхідну безпеку при роботі. У такі набори на практиці входять викрутки (в тому числі і для точних робіт), плоскогубці, бокорізи, кліщі, тестери для вимірювання напруги в мережі та інші допоміжні прилади.

Для столярних робіт

Складаються з рубанка, киянки, стамесок, буравчиків, рашпілів, біт, столярної ножівки, стусла, вимірювальних та інших інструментів. Такий вузькопрофільний комплект вважається професійним і "універсальний" набір інструментів не завжди зможе якісно компенсувати весь необхідний функціонал.

Найпопулярнішими комплектами ручного інструменту є автомобільні. За даними за 2016 рік, власників авто в Україні становить 202 на тисячу чоловік, тобто потенційно у кожного п'ятого жителя країни може виникнути потреба в ремонті машини.

Детальніше про ручних інструментах, що входять в набір

Основну частину наборів складають інструменти, призначені для робіт з гайками, шурупами, гвинтами і болтами різних типів і діаметрів. Такими інструментами є ключі-тріскачки, комірчики, набори викруток, біти (насадки), торцеві головки, подовжувачі, карданні адаптери. Вони зручні для роботи в обмежених умовах без втрати продуктивності. Розглянемо їх призначення більш детально:

Ключ-тріскачка

Ключ-тріскачка являє собою рукоять, до якої кріпляться знімні робочі насадки. Особливістю ключа є те, що при його роботі проти годинникової насадка залишиться нерухомою - це полегшить роботу, бо не потрібно кожного разу знімати ключ. Техніка тріскачки дозволяє перемикати напрямок обертання.

Ключ-тріскачка з універсального набору інструментів Dnipro-M

Вороток

Вороток використовується в парі з насадками або бітами. З його допомогою крутять торцеві головки, свічкові головки (для свічок запалювання), мітчики, плашки та інше. 

Торцеві головки

Торцеві головки застосовуються для роботи з болтами, гайками і підшипниками в важкодоступних місцях. В сумісності з ключем-тріскачкою є більш компактним і зручним аналогом торцевих ключів, також іменованих в народі ключами-головками. Головки використовуються разом з воротками й викруточними рукоятками. Розрізняють декілька категорій торцевих головок:

торцеві головки з універсального набору інструментів Dnipro-M

За кількістю граней бувають 6-гранні і 12-гранні. 6-гранні головки є стандартними, а 12-гранні головки працюють з пошкодженими (злизаними) гранями, тому що навантаження відбувається на середину межі.

Розмір визначає сумісність торцевої головки з кріпленням. Існуючі діаметри коливаються в діапазоні від 4 до 32 мм. 

По посадці (розмір приєднувального квадрата) визначають сумісність розмірів торцевої головки з інструментом. Існуючі розміри (в дюймах): 1/4; 1/2; 3/4; 3/8; 1.

Для з'єднання ключа і торцевої головки параметри посадки повинні збігатися. Чим більше посадковий квадрат, тим більше навантаження він витримує.

По довжині торцеві головки бувають стандартні (глибина 25-38 мм) і подовжені (глибина 50 мм і більше). Більшість головок стандартного типу застосовується з будь-яким кріпленням. Подовжені торцеві головки використовуються для роботи з кріпленнями подовженої форми на високих шпильках.

Біти - спеціальні насадки для монтажу/демонтажу гвинтів і шурупів. Є різні форми біт з викрутковими рукоятками, торцевими головками і шуруповертами. Чим більш різних профілів біти в комплекті, тим універсальніше набір.

Біти і торцеві головки також виробляються з особливими профілями, які називали TORX (зірочки). Їх застосовують до шліців які мають форму шестипроменевої зірки. Профіль TORX передає максимальну ступінь крутного моменту від інструмента на деталь. Окремим перевагою є можливість викрутити зірваний шестигранний шліц відповідного діаметру.

Свічкові головки - спеціалізовані насадки, які використовуються для монтажу/демонтажу свічок запалювання. Мають збільшену довжину (не менше 65 мм), розмір робочого профілю 14, 16, 21 і посадковий квадрат 1/2 або 3/8 дюйма. Для зручності можуть мати в комплекті магніт і/або гумовий вкладиш.

Карданний адаптер - перехідник між ключем-тріскачкою і торцевою головкою, дозволяє змінювати кут нахилу до різьбового з’єднання. Можна застосовувати високий рівень крутного зусилля в важкодоступних місцях, де іншим інструментом провести роботи неможливо.

Подовжувач - перехідник, який потрібен для збільшення відстані між інструментом і робочої насадкою. Застосовується для роботи у важкодоступних місцях, поділяються на гнучкі і жорсткі. Гнучкі подовжувачі мають більшу маневреність, але не підходять для робіт з великими зусиллями. Жорсткі міцніше, але поступаються в маневреності.

Молоток в руках у пряморукого майстра - дорожче золота

Молоток - найдавніший інструмент, призначення та використання якого ні для кого не секрет. Найчастіше зустрічаються слюсарні та столярні молотки.

Слюсарний має бойок, одна сторона якого плоска, а друга звужена, для нанесення ударів більшої сили. Столярний молоток має обценьки. При виборі молотка, вага також є важливим пунктом. Універсальним є молоток вагою 400-500 г, він може працювати з великими цвяхами і не перевантажує руку.

Плоскогубці - застосовуються для затиску і утримання деталей. Таким інструментом проводять роботи з предметами і деталями, які незручно тримати в руках, або коли для затиску потрібне велике зусилля.

Кліщі - служать для захоплення, утримання і відкручування/закручування предметів різної форми. Може використовуватися як трубний або розвідний ключ для слабонавантажених з'єднань.

Сталь

Основні типи легованої сталі, які використовуються виробниками наступні:

  • Вуглецева сталь. Інструмент з вуглецевої сталі є найбільш доступним на ринку. В основному використовується виробниками при виготовленні бюджетних торцевих головок для побутового використання. Кращий вибір для тих, хто рідко використовує інструмент і бажає заощадити. Але слід бути обережним, так як виробники часто приховують маркування даної сталі, видаючи її за більш дорогу Cr-V;
  • Хром-ванадієва сталь (Cr-V) - пластична і зносостійка. Залежно від типу інструменту може мати різні домішки, які додають їй певні властивості. Використовується переважною більшістю професійних брендів. Оптимальний вибір, якщо Ви бажаєте отримати високу якість за доступною ціною.
  • Хром-молібденова сталь (Cr-Mo) характерна для вузькоспрямованих комплектів, призначених для роботи в ударному режимі. Торцеві головки з такої сталі, як правило, мають чорне фосфатоване покриття. Відрізняється більшою легкістю і розтяжністю.
  • Сталь S2 - кращий варіант для виробництва викруток і біт. В її складі є молібден і кремній. Такі викрутки мають високу твердість і зносостійкість, але сильно схильні до деформації при ударі.

Вуглецева стальХром-ванадієва сталь

Хром-молібденова стальСталь S2

Контейнер для зберігання

Захищає від вологи, пилу, ударів, а також повинен бути зручним при транспортуванні. Все це впливає на довговічність ручного інструменту. Виробники використовують наступні види упаковок:

  • Кейс - чемоданчик з ручкою, роблять з металу або пластику, який захистить інструмент, і зручний для транспортування. Важливо звернути увагу на щільність затиску інструменту.
  • Чохол - упаковка з м'яких матеріалів. Легше і компактніше ніж кейс, але не зрівнятися в міцності.

Ящик-візок - конструкція з коліщатками, яка використовується для транспортування інструментів на невелику відстань по території СТО, майстерні або гаража. Візки використовуються в дуже великих професійних комплектах, які складаються з сотень інструментів.

Ящик для зберігання інструментів

Наостанок скажемо про гарантії: Відмінним показником є довічна гарантія на інструмент від виробника. Замовити набір Ви можете в нашому онлайн-чаті або за безкоштовним телефоном гарячої лінії.