Назад в новини
11556

Як вибрати кращий токарний верстат по дереву?

Содержание:

  1. Що таке токарний верстат?
  2. Конструкція токарного верстата
  3. Які бувають токарні верстати по дереву?
  4. Вибір токарного верстата по дереву
  5. Часті питання про вибір токарних верстатів

Що таке токарний верстат?

Токарний верстат — обладнання, яке використовується для обробки дерева та металу. Більше половини всіх циліндричних та конічних деталей проходять через ці верстати. На токарних верстатах проводять величезну кількість операцій. Цей список включає в себе фрезерування, торцювання, заточування, свердління, нарізання різьби, шліфування та багато інших.

Що стосується токарних верстатів по дереву, вони схожі на ті, що використовуються для обробки поверхні металу, але мають кілька функціональних відмінностей. По-перше, вони не потребують охолодження. По-друге, їх потужність менша. Дерево не таке міцне, як метал, тому й двигун для верстата можна встановити слабший.

Токарний верстат фото

Щоб підібрати для себе токарний верстат по дереву, потрібно розуміти, як він влаштований, на які характеристики слід звернути увагу, які взагалі бувають ці верстати. Ми відповімо на кожне з цих питань, почавши з будови токарного верстата.

Конструкція токарного верстата

Основні частини токарного верстата:

  • станина;
  • передня бабка;
  • задня бабка;
  • піноль;
  • двигун;
  • шків;
  • суппорт.

Токарний верстат - будова

Всі частини міцно закріплені на станині — несучому компоненті верстата. Деталь, що утримує та обертає заготовку, має назву передньої бабки. У передньої бабки є шків або коробка швидкостей (залежить від потужності верстата).

З іншої сторони заготовку утримує задня бабка. В корпусі задньої бабки передбачена піноль, яку можна рухати вправо та вліво. Задню бабку можна пересувати вздовж станини, обираючи потрібну відстань до дерев’яної заготовки. В неї можна встановити центр, свердло або інший інструмент. Центри бабок фіксують матеріал. Від відстані між центрами залежить максимальна довжина заготовки.

Між бабками знаходиться суппорт з тримачем різця. Його нижня частина може пересуватися вздовж станини. Таким чином, майстер може пересувати його вздовж направляючої, щоб обирати оброблювану частину дерев’яної деталі. Сам тримач різця може мати різну будову — це залежить від того, яке на нього буде припадати навантаження під час роботи.

Обертальний рух у верстаті відбувається за допомогою електричного двигуна, який з’єднаний зі шківом. Частіше за все шків зроблений зі шкіри або гуми. Він обов’язково має бути добре натягнутий, інакше буде прослизати.

Які бувають токарні верстати по дереву?

Токарні верстати по дереву розділяють на три категорії, які розрізняються між собою по габаритам, потужності та можливостям:

  • настільні міні-верстати;
  • напівпрофесійні;
  • промислові.

Кожна з категорій має свій діапазон потужності.

Настольні

Частіше за все це обладнання монтують на верстак або стіл (тому вони й називаються настольними). За своєю вагою такі агрегати рідко виходять за межі 40 кг.

Напівпрофесійні

Пристрої, що мають вагу від 40 до 100 кг та потужність — від 0,5 до 1 кВт, здатні виконувати виробничі завдання. Можна використовувати такий верстат і вдома, якщо ви збираєтеся регулярно займатися обробкою заготовок. Це також хороший варіант для власної домашньої майстерні. Хоча можливості токарних верстатів по дереву напівпрофесійної категорії не дотягують до промислових пристроїв, вони добре впораються з дрібносерійним виробництвом.

Промислові верстати

Обладнання цієї категорії має найвищу продуктивність, тому його можна зустріти на великих підприємствах або виробництвах. Висока потужність та широкий функціонал роблять їх кращим вибором для крупного серійного виробництва. Встановлювати такий верстат вдома немає сенсу — його потужність може виявитися надто високою, а можливості — надмірними. Важать такі пристрої не менше 200 кг, а їх потужність не буває менше 1 кВт. В цій категорії можна зустріти токарні верстати з ЧПУ, які дозволяють швидко виготовляти вироби по шаблону.

Вибір токарного верстата по дереву

При виборі токарного верстата потрібно враховувати багато його параметрів та характеристик. Далі по тексту ми пройдемо по кожній з них та опишемо, як в них орієнтуватися.

Потужність

В розділі про підкатегорії токарних верстатів по дереву ми писали, що по потужності двигуна можна розділити їх на наступні:

  • до 500 В;
  • від 500 до 1000 Вт;
  • вище 1000 Вт.

В побуті часто використовуються невеликі верстати з потужністю до 500 Вт. Їх параметрів та можливостей вистачає, щоб періодично працювати з невеликими заготовками, створювати вироби ручної роботи, навчитися базовим принципам обробки. Насправді, на такому верстаті майстер може зробити чудову річ. Обмеження тут скоріше в потужності та додаткових можливостях.

Якщо ви вирішили відкрити власну майстерню або зрозуміли, що настільного верстата не вистачає, щоб покрити потреби в обробці, варто задуматися про покупку напівпрофесійного токарного обладнання. Його потужність буде знаходитися в діапазоні від 500 до 1000 Вт. На такому верстаті можна працювати часто та довго, проводити обробку деталей різних габаритів. Для тих, хто має досвід роботи з деревом, це буде оптимальний варіант.

Найпотужніші верстати (більше 1 кВт) для домашнього використання купувати немає сенсу. Вони більше підходять для постійного використання у серійному виробництві.

Габарити та вага

Чим потужніша модель, тим вона важча та габаритніша. Однак не потрібно вважати це мінусом. Велика вага допомагає знизити вібрацію, яку створює обладнання; від габаритів буде залежати максимальний розмір заготовки. Тому не прагніть завжди обирати якомога менший верстат. Керуйтеся здоровим глуздом та простором, який є у вас в майстерні, вдома або на виробництві.

Розмір заготовок

Вам необхідно визначити максимальний розмір заготовки, з якою буде працювати верстат та орієнтуватися на це значення. Побутові верстати можуть працювати з заготовками довжиною до 0,5 метрів. Щоб обробляти більш довгі вироби, необхідно буде купити напівпрофесійну модель або верстат з подовжувачем.

Токарний верстат по дереву

Швидкість обертання шпинделю

Чим швидше обертається шпиндель, тим вищою буде якість та швидкість обробки. Як правило, діапазон швидкості обертання шпинделю знаходиться в межах 400-3500 об/хв. Якщо ви збираєтеся обробляти тверді сорти деревини, краще не обирати верстат з низькою швидкістю обертання.

Максимальний діаметр обробки

Від цього параметра залежить те, наскільки товсті можна буде обробляти заготовки. Якщо у вас вже є приблизний перелік виробів, які ви збираєтеся обробляти, ви зможете легко підібрати верстат з потрібним діаметром.

Додаткові функції та можливості

Який токарний верстат вибрати

Серед додаткових можливостей токарного верстата по дереву можна перерахувати наступні:

  • Регулювання швидкості обертання шпинделю. Як правило, регулювання є у потужних моделей з високою максимальною частотою обертання.
  • Реверс. Верстат з функцією реверса може обертати шпиндель в обидві сторони.
  • Копір. Ця функція допомагає створити копію існуючого виробу.
  • Дисплей, на якому буде відтворюватися детальна інформація про робочий процес.

Наявність додаткових функцій завжди робить вартість верстата дорожчою, тому заздалегідь визначте для себе необхідність того чи іншого функціонала.

Питання, що часто задають про токарні верстати

Що таке токарний верстат по дереву?

Це обладнання для обробки дерев’яних виробів. Під час роботи виріб затискається у верстаті та починає обертатися. За допомогою різця або іншого інструменту можна обробляти поверхню, виточувати різні вироби. На хорошому верстаті можна не тільки обробити дерев’яний брусок, але й виточити шахи, посуд або інші вироби.

Який токарний верстат придбати для дому?

Для домашнього використання підійде верстат потужністю до 1 кВт. Він може бути настільним або встановлюватися на підлогу в залежності від задач, які потрібно буде виконувати. Для побутових завдань вистачить максимальної довжини оброблюваної заготовки 0,5 м.

Як навчитися працювати на токарному верстаті?

Краще почати з роботи на малопотужному обладнання, наприклад, настольному токарному міні-верстаті з потужністю до 0,5 кВт, обробляючи на ньому невеликі заготовки. Потім можна буде перейти до роботи на більш потужному обладнанні.