Назад в новини
27697

Особливості вибору апарату для пайки пластикових труб

Одна з головних переваг поліпропіленових труб перед металевими — простота монтажу. Для цього можна використовувати фітинги (муфти та перехідники), але набагато простіше це зробити за допомогою пайки. Таким чином ви не тільки прискорите прокладання трубопроводу, а й зможете домогтися кращої герметизації, що зведе ризик протікання до мінімуму.

Для цього вам знадобитися спеціальний інструмент — паяльник для труб. Як вибрати відповідну потужність, визначити оптимальну температуру нагрівання, підібрати насадки — про все це ви дізнаєтеся з нашої статті.

Будова паяльника пластикових труб

Варто пам'ятати, що за допомогою спайки можна встановлювати тільки поліпропіленові труби. Поліетилен, який використовується в газопроводах, рідше для подачі холодної води, має інші характеристики, а тому зварюється за іншою технологією, із застосуванням іншого обладнання.

Зміст:

  1. Види паяльників пластикових труб
  2. Принцип роботи паяльника труб
  3. Потужність
  4. Температура нагріву
  5. Насадки паяльника труб

Види апаратів для пайки

Розрізняють механічний і ручний тип апаратів, які використовуються для зварювання поліпропіленових труб. Перший тип підходить для найбільш складних робіт. Він стане в нагоді при монтажі труб з великим діаметром або у випадках, коли потрібно докласти велике зусилля для з'єднання стиків. Другий тип підходить для робіт з трубами різного діаметру і в разі складання трубопроводу своїми силами.

Механічні апарати для пайки

Має вигляд опорної рами, на якій розташований приладовий блок і гідроагрегат. По обидва боки апарату є захоплення, кожне з яких має пару півкілець. Захоплення розділені між собою вкладишами, які допомагають збалансувати тиск і виконати центрування. За своїм внутрішнім діаметром вони не відрізняються від труб, з якими доведеться працювати.

Ручний зварювальний апарат (праска)

Складається з нагрівальної плити, терморегулятора і ергономічної рукоятки. У нагрівальної плиті є два отвори, необхідні для кріплення парних зварювальних елементів з різним діаметром. Їхньою характерною рисою є тефлонове покриття, завдяки якому пластик не липне до гарячої поверхні.

Вибір паяльника для пластикових труб

Принцип роботи

Циліндричний паяльник і праска для пластикових труб працюють за однією схемою:

  • при ввімкненні струм надходить на нитку електронагрівача;
  • температура нагріву налаштовується за допомогою регулятора;
  • з досягненням потрібної температури, подача струму припиняється, щоб запобігти перегріву;
  • після загоряння індикатора, трубки надягають на насадку;
  • через 3-10 секунд (залежить від діаметра) трубки і муфти знімають і з'єднують;
  • після охолодження (2-7 хвилин) окремі елементи перетворюються в монолітну конструкцію.

Подача електрики і відновлення нагріву відбувається автоматично завдяки терморегулятору, а тому під час роботи вам не доведеться відволікатися.

Принцип роботи паяльника пластикових труб

З'єднання труб відбувається за рахунок зміни в'язкості поліпропілену. Ніякі додаткові припої, флюси не використовуються. Якість з'єднання залежить не тільки від обладнання, але і від підготовки труби. Обрізати її потрібно рівно, кут зрізу негативно позначиться на міцності. Саме тому радять використовувати труборізи або ножиці для поліпропіленових труб. Можна також скористатися пиляльними інструментами з дрібними зубами, але в такому випадку потрібно обов'язково видалити з поверхні дрібні частинки пластику. Для цього використовуйте абразивні матеріали і м'які щітки.

Потужність

Головна характеристика, на яку потрібно звернути увагу при виборі паяльника — потужність. Вона впливає на час розігріву насадки, а також на максимальний діаметр труб, що з'єднуються. Вважається, що для робіт в квартирі вистачить 700-ватного паяльника. У разі, якщо ви збираєтеся робити не тільки водопровід, але і каналізацію, то мінімальна потужність повинна бути 1100 Вт.

 Для тих, кому цікаво, як вибрати паяльник для пластикових труб потрібної потужності для конкретного випадку, є проста формула: діаметр множать на 10 і отримують потрібне значення. Так для прокладання водопроводу, де використовуються в основному труби 20-63 мм, потрібен паяльник 650 Вт. Більше значення процес монтажу не прискорить, а лише підвищить вартість інструменту.

Потужність паяльника пластикових труб

Температура нагріву

А ось оптимальна температура не залежить від діаметра труби, і завжди становить 260 °С. Якщо вона буде нижче, то не вдасться досягти потрібної для з'єднання в'язкості поліпропілену. Якщо вище — пластик втратить жорсткість.

Саме тому при виборі паяльника для пластикових труб звертайте увагу на якість терморегулятора. Якщо при експлуатації помітите, що термостат працює погано, краще одразу звертайтеся в сервісний центр.

Насадки

Набір для пайки поліпропіленових труб, крім власне паяльника, включає насадки. Вони відрізняються діаметром, матеріалом і товщиною покриття. Ручний апарат для зварювання пластикових труб розрахований на різні розміри насадок.

Насадки для паяльника труб

Рекомендуються насадки з тефлоновим покриттям. Цей матеріал добре проводить тепло, і пластик до нього не прилипає, навіть якщо розплавиться.