Назад в новини
14808

Пневматичний інструмент. Переваги та особливості

Зміст:

Кожен, хто мав справу з ремонтом або працював у майстерні, може багато розповісти про електроінструмент. З його альтернативою — пневматичним інструментом, мав справу не кожний. Проте, пневмоперфоратори, болгарки, дрилі та ще багато варіацій інструментів відмінно показують себе в професійній сфері використання. Вони мають особливості та переваги, які вигідно відрізняють їх від електричних аналогів. Сьогодні ми поговоримо про те, як працює пневматичний інструмент, та яким він буває.

Пневматичний інструмент для майстерні

Принцип роботи та види пневмоінструменту

Пневмоінструмент працює від стислого повітря. За його експлуатацію відповідає повітряний компресор — пневматичне обладнання, яке працює на електричній енергії або за допомогою ДВЗ. Компресор нагнітає повітря до ресиверу, а потім подає до пневматичного інструменту, приводячи до руху його механізм. Сама пневматична техніка не потребує електричного живлення. Вона під’єднується до компресора через повітряний шланг, отримуючи повітря під тиском.

Принцип роботи пневмоінструменту від компресора

Як влаштований пневматичний двигун?

Всередині пневматичного інструменту встановлений механізм, що складається з ротора, статора та рухомих частин. Ротор знаходиться всередині корпуса, який має зміщення відносно центра осі. Пластини виконують роль перетинок, що утворюють камери з різним об’ємом. Одним кінцем вони входять в пази ротора, а іншим — притискаються до стінок корпуса. Повітря надходить в камеру з найменшим об’ємом. Під дією тиску повітря ротор починає обертатися, дозволяючи камері з повітрям досягти найбільшого об’єму та вийти назовні через спеціальний отвір. В цей час те саме повторюється з наступною камерою — відбувається циклічний процес. Такий тип двигуна називається роторно-пластинчатим.

Особливості конструкції пневмоінструменту

В якості матеріалів для корпуса пневматичного ручного інструменту зазвичай обирають композити та сплави на основі алюмінію. Вони мають високу міцність за невеликої ваги та високого рівня відведення тепла. Деталі механізму виготовляють з гартованої легованої сталі. Чим точніше деталі підганяються одна до одної, тим менше інструмент буде шуміти при роботі. Іноді пневматичні моделі шумлять більше електричних, але це пов’язано зі специфікою робіт.

Переваги пневматичного інструменту

  • Найважливіша перевага пневматики — проста конструкція. Вона містить мінімальну кількість деталей, серед яких немає пластикових елементів. Всі складові частини виготовляються з міцних матеріалів.
  • Відсутність електричного двигуна знижує вагу моделей та їхні габарити. Завдяки цьому, інструмент легко утримувати в руках, зручніше працювати в різних положеннях.
  • Високий рівень міцності дозволяє довго використовувати інструмент без перерви. Йому не зашкодить навіть непрофесійне поводження та робота в жорстких умовах.
  • Пневматичним інструментом можна працювати в запилених та вологих приміщеннях. В ньому не виникають іскри, тому його використання безпечно — відсутній ризик виникнення пожежі або ураження оператора електричним струмом.
  • У порівнянні з електричними моделями тієї ж потужності, пневматичні видають менше шуму.
  • За однакових габаритів з електричними аналогами пневматичний інструмент може мати більш високі технічні характеристики.

Мінуси пневмоінструменту

  • Для роботи пневматики потрібен компресор з відповідною потужністю.
  • Інструмент під’єднується до компресора за допомогою повітряного шланга. Під час роботи потрібно слідкувати, щоб шланг не плутався під ногами та не перетискався.
  • Корпус інструменту без зовнішнього облицювання може сильно охолоджуватися в процесі роботи — при роботі знадобляться рукавички.

Різновиди пневматичного інструменту та сфери його застосування

Пневматичний інструмент застосовується в різних сферах. За цим критерієм його можна розділити на 3 головні підкатегорії:

  • для свердління/довбання;
  • для роботи з кріпленнями;
  • для розпилювання.

Свердління та довбання

Цей підтип активно використовується в будівництві та ремонті. Він використовується для демонтажних робіт, створення отворів у матеріалах тощо.

Пневмомолоток - сила удару

Пневмомолоток

З усіх пневматичних інструментів молоток з’явився раніше за все. Він дає можливість працювати з твердими матеріалами, руйнуючи їх за допомогою сильних та частих ударів.

Сила удару в пневматичних молотків майже така сама, як у електричних, але вага пневматики значно менша. Серед насадок для молотків залишаються популярними зубила, долота і пики. Вони дозволяють працювати з бетоном, цеглою, асфальтом та іншими матеріалами, ефективно руйнуючи їх.

Пневматичні дрилі

Пневматичні дрилі використовуються для створення отворів в деревині або металі. Вони легко можуть змагатися з електричними безударними моделями, досягаючи швидкості обертання насадки в 2200 об/хв.

Пневматична дриль - свердління

Пневматичні дрилі рідко ламаються та мало важать. Це дає їм значні переваги у професійній сфері використання. За наявності компресора використання пневмодрилів дає значні переваги, зокрема низький рівень зношення та перегріву, а також відсутність замикань.

Шліфування

На виробництвах меблів та на СТО є потреба в обробці та шліфуванні поверхонь. Якщо там вже встановлений поршневий або інший компресор, не потрібно купувати електроінструмент — краще вибрати пневматичні шліфувальні машини, які не менш ефективні.

Пневмоболгарка - шліфування і різання

Існують як пневматичні вібраційні, орбітальні, ексцентрикові шліфувальні машини, так і пневмоболгарки (КШМ). Їх використовують для роботи з деревом, металом та каменем. В якості витратного матеріалу можуть використовуватися шліфувальні та полірувальні круги.

Робота з кріпленнями та з’єднаннями

В кожній майстерні, СТО або на виробництві протягом дня доводиться багаторазово відкручувати/закручувати кріплення та різні з’єднання. Наприклад, при роботі в автосервісі кількість гайок, які потрібно закрутити за день, вимірюється в сотнях. Використовувати для цього гайковий ключ — незручно та виснажливо. Спеціальні пневматичні інструменти максимально спрощують цю задачу.

Пневматичний гайковерт для сто

Пневмогайковерт

Призначення пневматичних гайковертів — робота зі з’єднаннями різьбового типу. Такий інструмент може бути ударним або безударним. Ударні гайковерти з легкістю впораються з гайками, що застрягли або заіржавіли.

Пневмотріскачка

Дуже схожа на гайковерт, однак має важливу конструктивну відмінність — насадка розташована перпендикулярно корпусу, тому може працювати у важкодоступних місцях. Пневматична тріскачка полегшує процес відкручування/закручування кріплень.

Пневмозаклепочник

За його допомогою створюють з’єднання нероз’ємного типу, які скріплюють заготовки з металу. Кріплення вставляють в отвір, а потім він з силою втягується, його головка сплющується, з’єднуючи деталі.

Пневмостеплер

У цього інструменту є магазин для скоб або цвяхів. Стисле повітря виштовхує їх, забиваючи в інструмент. Пневматичні степлери використовуються на виробництві меблів. Вони здатні закріплювати оббивку та з’єднувати дерев’яні деталі.

Пневмошуруповерт

Пневматичний шуруповерт дуже схожий на електричний, тільки має менші габарити та вагу. В нього також є функція реверсу, що дозволяє відкручувати кріплення.

Фарбування, розпилення піску та інших матеріалів

Ще одна категорія пневматичного інструменту — для проведення фарбувальних або піскоструменевих робіт. Це дуже корисні моделі, що знаходять широке застосування в побуті та професійній сфері.

Пневматичні пістолети

Пневмопістолети використовуються для обробки матеріалу за допомогою стислого повітря. Існують пістолети для продування, за допомогою яких можна почистити/промити виріб від забруднення, продути труби та інші деталі. Крім того, існують піскоструйні пістолети для зняття верхнього шару матеріалу. В них повітря змішується з піском, утворюючи абразивну суміш.

Пневматичні фарбопульти

У фарбопультах пневматичних повітря змішується з фарбою та під тиском наносить її на поверхню. Такий підхід дозволяє досягти рівномірного фарбування великої площі та прискорити виконання роботи. При використанні фарбопульта на деталі не утворюються патьоки та розводи. Це зробило подібний інструмент популярним в автомайстернях та на виробництвах. Крім фарби, в пневматичні пульти можна заправити лак, антисептичні, антикорозійні та інші речовини.

Використання пневматичного інструменту дозволяє живити від одного компресора цілу майстерню, скоротивши витрати на електричний струм та сам інструмент.