Назад в новини
29154

Види молотків та їх призначення

Зміст:

Хіба є хоча б один майстер, який не знає, що таке молоток? Однак, за своєї простоти, цей інструмент має багато різновидів та особливостей використання, про які знають не всі. Якщо детальніше ознайомитися з цим інструментом, можна вибрати молоток, який краще за все підходить саме для вашої роботи. У цій статті ми почнемо з базової інформації про молотки, а потім розповімо про найпопулярніші види цього інструменту.

Що таке молоток?

Молоток — ручний ударний інструмент невеликого розміру, що використовується для забивання або витягування цвяхів, розбивання предметів та різних інших робіт. Традиційні варіанти молотків роблять з дерева та сталі (сталева головка, дерев’яна ручка), однак можуть використовуватися й інші матеріали. 

Молотки — універсальний інструмент, який використовується у багатьох сферах, у томі числі, будівництві, мистецтві, геології, виробництві найрізноманітніших виробів, демонтажі дерев’яних конструкцій та багатьох інших.

Будова молотка

Конструкція молотка складається з двох головних частин — голівки та рукоятки. Вони повинні бути дуже міцно з’єднані між собою. Під час удару на голівку падає максимальне зусилля — якщо вона зірветься з ручки, то відлетить на десяток метрів. Якщо ви бачите, що рукоятка потріскалась, або помітили, що голівка хитається, не використовуйте цей молоток.

Будова ручного молотка

Голівка молотка має декілька умовних частин:

  • Носок. Це тильна сторона голівки, що практично завжди має форму клину. Під час удару носком вся сила удару зосереджена на маленькій площі. Частіше за все клин використовують, щоб розколоти матеріал. Іноді носок може бути округлим або у формі «хвоста ластівки».
  • Бойок. Це ударна частина, яка має пласку форму та відносно велику робочу площу. Під час роботи молотком частіше за все використовують саме бойок, тому він має бути дуже міцним. Зазвичай бойок має круглий, квадратний або прямокутний переріз.
  • Всад. Це отвір, в який встромляється ручка. У деяких випадках всад може обрамлятися металевим коміром.
  • Щока. Це бокова пласка частина голівки, яка не використовується під час роботи.

Основні види молотків та їхнє призначення

Класичний молоток — слюсарний

Як зрозуміло з назви, такі молотки використовується для слюсарних робіт. Їх задня частина має форму клину, а бойок трохи випуклий. Бойок має бути гартований, щоб не пошкоджуватися під час роботи з керном або зубилом. Ручка може бути виконана з дерева або склопластику.

Cлюсарний молоток

Столярні молотки

Цей інструмент має підвищену точність. Маса голівок молотків варіюється від 100 до 800 гр, а крок зміни маси складає 50 гр. Ударна поверхня — цілковито пласка. Тильна може бути виконана у формі клину або цвяходера. Сила удару у таких молотків має другорядне значення, поступаючись за важливістю точності.

Столярний молоток

Молотки теслі

Відмінна риса теслярського молотку-цвяходера — задня частина у формі хвоста ластівки. Він використовується для того, щоб виймати кріплення з дерева. Теслярські молотки мають масу 300-800 гр. Вони потрібні, щоб працювати з цвяхами та клинами, а також підганяти одна до одної заготовки з дерева. Задня частина у формі цвяходера трохи вигнута, кут згину може варіюватися. У деяких моделей теслярських молотків є спеціальний проріз, за допомогою якого можна зручно та точно наживляти цвяхи. Цвях утримується у прорізу за допомогою намагніченого бойка.

Молоток тесляра

Молотки муляра

Ця категорія об’єднує декілька різновидів молотків, які мають пласку ударну частину. Вона використовується для розколювання цегли та бетону. Якщо тильна сторона виконана у формі загостренного кайла, її називають женевською, а якщо плаского кайла — берлінською.

Молотки, які використовуються для роботи з каменем, повинні мати високу міцність, тому проходять гартування. Їх твердість можна порівняти з твердістю ковальського молота. Рукоятка в таких молотках встромляється зверху, клин для неї не потрібен.

молоток муляря

Молотки покрівельника

Бойок інструменту може бути виконаний зі сталі або полімеру. Це залежить від того, для якого типу покрівельного покриття він використовується. Тильна частина виконана у формі клина та схожа на кайло. З її допомогою можна пробивати у металі отвори, а також відгинати кромки.

Молоток покрівельника

Молотки плиточника

Як і у випадку зі столярними молотками, інструмент для плитки має бути скоріше точним, аніж витримувати великі навантаження. Вага голівки рідко перевищує 75 гр. Такі молотки використовується для відколювання кахельної плитки або її підгону за розмірами. Під час роботи з покрівельним молотком важлива висока точність.

Молоток плиточника

Киянки

Киянки — це інструмент для підгонки деталей, рихтування, роботи з долотами, зубилами та клинами. Для виготовлення киянок використовуються дерево, гума або полімери. Ударна частина голівки має прямокутний або бочкоподібний переріз, а ручка (дерево, фіберглас, пластик) — круглий. Якщо робота дуже делікатна, то бойок може обтягуватися шкірою, гумою або каучуком.

Киянка

Кувалди

Кувалди використовуються для дроблення твердих матеріалів, у роботах, де велика сила удару важливіша за точність. За їх допомогою також забивають клини та стійки. Є одноручні та двуручні кувалди. Оголовок кувалд — прямокутний або схожий на молоток, але з клиноподібною тильною частиною. Рукоятка встромляється в голівку зверху вниз. Завдяки конічній формі отвору голівки рукоятка практично не може вислизнути під час роботи.

Рихтувальні молотки

Використовуються для роботи з виробами з жесті або листового металу. Вони можуть вирівнювати деформовану поверхню металу. В якості матеріалу для них обирають гуму або поліуретан, але можна знайти й рихтувальні молотки з металевою голівкою.

Один з популярних різновидів рихтувальних молотків — безінерційний. Він не дає відскоку завдяки внутрішньому порожньому простору з піском або дрібом. Під час удару наповнення поглинає інерцію, дозволяючи молотку не відскакувати.

Головні правила роботи з молотком

Не дивлячись на простоту ручних молотків, під час їхнього використання потрібно дотримуватися деяких правил безпеки:

  • Не використовуйте молотки, у яких пошкоджена будь-яка частина. Якщо рукоятка розтріскалась або хитається голівка, це може призвести до зіскакування голівки. В цей момент вона далеко відлітає та може призвести до травми або пошкодження оточуючих предметів.
  • Переконайтеся, що молоток не вислизає з рук. Якщо у рукоятки погане зчеплення з рукою, оберіть іншу модель або хоча б використовуйте рукавички з гумовими накладками.
  • Бережіть руки під час роботи. Удар молотком може випадково влучити по руці, що утримує цвях або клин. Існують моделі з можливістю насаджувати цвязи — це значно знижує ймовірність травми.

В арсеналі будь-якої людини, що працює на будівництві або в майстерні, повинно бути кілька молотків. Для вибору молотка важливо визначити його призначення. Завжди намагайтеся користуватися найбільш підходящим різновидом для певних робіт. У цьому випадку молоток буде найбільш ефективним, не зламається сам та не пошкодить матеріал.