Назад в новини
40241

Види тримерів та поради щодо їх вибору

Зміст:

  1. Мотокоса або тример?
  2. Які бувають тримери для трави?
  3. Комплектуючі та витратні матеріали для мотокоси
  4. Поради щодо вибору тримера для трави
  5. Підсумки

 

Колись давно доглянутий газон символізував статус та заможність його власника. Наявність зеленого майданчика перед помістям могли дозволити собі тільки багаті люди. Сьогодні газон доступний кожному, але мода на нього лишилася. Доглядати за газоном дуже просто — достатньо прибирати з ділянки зайві рослини. Для цього створена спеціальна садова техніка — тример.

Тримери для трави бувають різні, тому перед покупкою важливо ознайомитися з їх різновидами. Перед тим як розповісти, чим відрізняються одні мотокоси від інших, трохи поговоримо про термінологію.

Як правильно — тример або мотокоса?

Слово «тример» прийшло до нас разом з газонами з Англії. Воно походить від англійського дієслова «to trim» — приводити до ладу, підрівнювати. Ви також можете почути ще декілька варіантів:

  • мотокоса;
  • бензокоса;
  • електрокоса.

Щоб не заплутатися у назвах, потрібно розуміти, що саме означають всі ці слова. Хоча тример дозволяє швидко скосити траву, по принципу роботи він не нагадує косу. Тим не менш, «мотокоса» — синонім «садового тримера». Іноді можна почути думку, що «мотокосою» потрібно називати виключно тримери з бензиновим двигуном. Це не зовсім вірно — значення поняття «мотокоса» повністю співпадає з «тримером». Що стосується приставок «бензо-» та «електро-», вони означають приналежність садового інструменту до певного типу. Про ці типи ми й поговоримо далі.

Які бувають тримери?

Існує дві основні категорії мотокос:

  • електричні;
  • бензинові.

Вони виконують одну й ту саму функцію, але розрізняються по типу двигуна. Кожна з них має певні особливості, на які потрібно обов’язково звернути увагу при виборі.

Принцип роботи в обох типів схожий. Двигун змушує обертатись вал, який передає крутний момент робочому органу — ріжучому диску, ножу або волосіні.

Бензинові тримери

Всередині бензокос працює двигун внутрішнього згоряння. Частіше за все можна зустріти моделі з двотактним двигуном, але іноді зустрічаються й тримери з чотиритактним. Різниця в тому, що в двотактному двигуні бензин і мастило змішуються та заливаються разом, а в 4-тактному для мастила призначена окрема ємкість. Також бувають 4-тактні двигуни, які працюють на суміші мастила та бензину.

Показники потужності у бензинових тримерів вище, ніж у електричних. Вони добре пораються з великим об’ємом роботи, дозволяють проводити скошування трави або вбирання сухостою. Бензотримери затребувані в якості інструментів для міських служб, ними також користуються професійні садівники або власники приватних домівок з великою територією. Часто потужності електротримера не вистачає, щоб впоратися з обширною площею ділянки, на якій зустрічаються різноманітні рослини, а не тільки дрібна трава. Бензинова ж модель легко впорається з таким завданням.

Бензиновий тример Dnipro-M

Переваги бензинових тримерів:

  • Можливість зрізати жорстку траву, обрізати кущі, сухостій та інші рослини. Такі тримери можуть працювати на складних ділянках.
  • На бензинові тримери можна встановлювати металеві ножі, що значно розширює функціонал обладнання.
  • Бензинова коса автономна та може використовуватися без прив’язки до наявності електромережі.
  • Бензомоделі мають високий показник часу роботи без перерви.
  • Ці моделі мають високу продуктивність та можуть працювати при високих навантаженнях.
  • В бензинових тримерах можна регулювати потужність та частоту обертання ріжучих ножів.

Недоліки бензотримерів:

  • Двигун видає шум при роботі. Це може швидко втомити вас, якщо потрібно працювати довго. Краще за все одразу купити беруші та використовувати їх при роботі. Високий рівень шуму також накладає деякі обмеження на використання в жилій зоні або у вечірній час.
  • При згорянні бензину утворюються вихлопні гази.
  • Двигун внутрішнього згоряння потрібно періодично обслуговувати, слідкувати за рівнем мастила, промивати бак.
  • Бензинова модель обійдеться вам дорожче за електричну.

Читайте також:  Як вибрати мотокосу бензинову

Електричні тримери

В електричних тримерах працює електродвигун. Вони екологічно безпечні, менше шумлять, але мають меншу потужність. Їх обирають власники приватних будинків з невеликими газонами, на яких росте переважно не дуже густа трава.

Існують мережеві та акумуляторні тримери. Мережеві трохи потужніше, тому що безпосередньо підключаються до мережі, а акумуляторні поступаються їм в потужності. Потрібно сказати, що навіть не дуже потужний акумуляторний тример навряд чи зможе працювати довше півгодини без підзарядки. Акумуляторний варіант стане в нагоді, якщо потрібно працювати мобільним інструментом, але бензиновим тримером скористатися немає можливості.

Електричний тример Dnipro-M

Переваги електротримерів:

  • Електричний двигун не виробляє викиди, тому не шкодить оточуючому середовищу.
  • Якщо бензиновий тример добряче шумить, то електричний видає набагато менше шуму. Це позитивна якість для роботи в жилих кварталах або у вечірній час.
  • Електричні тримери не мають потреби в заправці або підготовці до роботи. Їх достатньо підключити до мережі. Що стосується акумуляторних варіантів, їм все ж таки потрібне періодичне заряджання.

Недоліки електричних тримерів:

  • Електричні тримери недостатньо автономні. Особливо сильно це відчувається на великих ділянках, тому що доводиться зважати на наявність довгого дрота, який буде тягнутися від тримера. Можливо, доведеться використати подовжувач.
  • Такі моделі не можна використовувати в сиру погоду або під дощем — є ризик виходу тримера з ладу.

Вибір комплектуючих та деталей для тримерів

Важливий момент — вибір тримера з підходящим робочим органом, рукояткою, штангою та іншими деталями. Правильний вибір допоможе придбати зручний та ефективний інструмент.

Ріжучі системи

Робочим органом в мотокосі може бути:

  • ліска (волосінь);
  • ніж з пластику;
  • стальний ніж;
  • ніж дискового типу (з зубцями).

Ліска дозволяє косити у важкодоступних місцях, зате металеві ножі можуть впоратися з більш густою травою та сухими гілочками. Від диаметру диска, довжини волосіні або ножів залежить радіус зони дії тримера.

Намотування волосіні тримера

Подача ліски

У тримерів, в яких встановлена котушка з ліскою, є декілька типів подачі ліски:

  • Автоматичний. Котушка буде дорого коштувати, але ліска буде подаватися повністю в автоматичному режимі.
  • Напівавтоматичний. Ліску можна подовжити прямо під час роботи, для цього використовується спеціальна кнопка.
  • Ручний. Тример потрібно вимкнути та власноруч подовжити волосінь.

Розташування двигуна

Існує нижнє та верхнє розташування двигуна. Знизу двигун розташований у малопотужних моделях. Можна зустріти тримери, що обладнані коліщатками, які компенсують вагу двигуна. Як правило, такі мотокоси використовують в якості робочого органа ліску.

Тримери з верхнім розташуванням двигуна набагато зручніше, тому що найважча частина обладнання знаходиться зверху, дозволяючи утримувати інструмент. Найкращий варіант — тримери з ранцевою системою кріплення. При роботі з ними оператор буде мінімально втомлюватися. Це обладнання може працювати з усіма видами ножів та ліски.

Штанга тримера

Зустрічаються вигнуті та прямі штанги. Прямі підходять для будь-яких робіт, включаючи роботу з дрібною та густою травою, кущами та ін. Тримери з вигнутою штангою краще за все використовувати для простого підстригання газону.

Штанги можуть бути роз’ємними — це допомагає зручніше скласти тример в період, коли він не використовується. Телескопічні штанги дозволяють змінювати довжину тримера — це робить обладнання зручніше для людей з будь-яким зростом.

Рукоятка

Сьогодні можна зустріти три різновиди форми рукояток:

  • У формі літери «D». Її захоплюють зверху. Такою рукояткою зручно працювати на висоті (наприклад, при підрізанні кущів).
  • У формі літери «Т». Таку рукоять використовують по аналогії з кермом велосипеда. Вона зручна при використанні тримерів з великою вагою.
  • У формі літери «J». Цю рукоять потрібно брати як звичайну ручну косу.

Поради щодо вибору тримера

  1. При виборі цього інструменту потрібно орієнтуватися на наступні фактори:
    • площа, яку потрібно буде обробляти;
    • рослини, які ростуть на ділянці;
    • необхідність роботи біля стовпів, парканів, крупних каменів та т.п.
  2. Якщо на ділянці складний рельєф або багато перешкод, то тример з ножами не підійде. Якщо ніж зламається, це призведе до розбалансування тримера та поломці редуктора. Тример для дачі зі складною ділянкою краще підібрати з ліскою.
  3. Для тривалої роботи краще вибрати модель, що обладнана ременем або ранцевою системою.
  4. Від потужності двигуна залежить частота обертання валу — підберіть модель, яка буде відповідати поставленому завданню. Косою слабкої або середньої потужності не можна працювати з кущами або сухостоєм. Оптимальний варіант — поєднання високої потужності з додатковими функціями (регулювання обертів, зручна система кріплення).
  5. Якщо ділянка дуже велика, є сенс придбати не тример, а газонокосарку.

Підводимо підсумки

Обирайте бензиновий тример, якщо потрібно обслуговувати велику ділянку з різною рослинністю. Електрична модель підійде для не дуже великого газону. Що стосується робочого інструменту, на ділянці з густою травою та гілками підійдуть ножі.