Назад в новини
23965

Як вибрати полірувальну машину для авто

Зміст:

Хіба є хоча б один автолюбитель, для якого не був би важливим зовнішній вигляд його машини? Навіть при найобережнішому використанні автомобіль вкривається подряпинами та потертостями. Повністю захиститися від цього не можна, однак можна усунути дефекти за допомогою полірувальної машини. Цей інструмент призначений спеціально для полірування площин, усунення дефектів на поверхні металу та інших матеріалів. За допомогою полірувальної машини можна зробити зовнішній вигляд авто ідеальним, відполірувавши кузов, фари, скло та інші деталі. Щоб досягти такого результату, потрібно правильно віднестися до вибору інструменту.

Для чого призначена полірувальна машина?

Цей інструмент використовується для цілого ряду завдань, кожне з яких пов’язане з обробкою поверхні матеріалу:

  • усунення подряпин;
  • надання поверхні глянцевого ефекту;
  • полірування лаку, фарби на пластикових, металевих та інших поверхнях;
  • усунення голограм, замутнення фар;
  • нанесення рідких речовин (віск, рідке скло).

Види полірувальних машин

Перш за все потрібно зрозуміти, які бувають різновиди цього інструменту. Існує кілька класифікацій, які розділяють категорію за різними ознаками. Найпопулярніші: за принципом роботи (пов’язаний з конструкцією приладу) та за розміром підошви.

За принципом роботи

Існує два різновиди полірувальних машин, які розрізняються за тим, як саме діють на поверхню. В них різна траєкторія руху насадки, тому ефект також буде трохи розрізнятися.

Полірувальні машини роторного типу

Такі машини нагадують звичайні болгарки. Їх конструкція також схожа. Ключова відмінність між полірувальною машиною та болгаркою полягає в кількості обертів — у полірувальних машин вона нижче та має можливість регулювання. Це дозволяє працювати з поверхнею без перегріву лакофарбового покриття та пасти для полірування. Використовувати для полірування кутошліфувальні машини не можна, тому що вони, з високою вірогідністю, пошкодять поверхню автомобіля.

Полірувальна машина для автомобіля

Ексцентрикові полірувальні машини

Цей інструмент відрізняється більш складною траєкторією руху витратного матеріалу. Крім руху по колу, машина створює також орбітальне, змушуючи підошву виконувати додаткові коливання. Хід ексцентрику може складати від 3 до 21 мм. Найпопулярніші значення — від 15 до 21 мм. Завдяки цьому ексцентрикові машини також називають орбітальними. Ексцентрик дозволяє прибрати голограми за рахунок траєкторії руху. Це також дозволяє збільшити площу, що оброблюється.

Ексцентрики бувають двох типів:

  • Вільний. Зупиняється при навантаженні, мінімізує ризик пошкодження ЛФП.
  • Примусовий. Зберігає оберти навіть при навантаженні. Для роботи з таким інструментом потрібен досвід, тому що ним можна перегріти поверхню або зняти надто багато лаку.

За діаметром оснащення

До 150 мм

Полірувальні машини, діаметр підошви яких не перевищує 150 мм, добре підходять для полірування важкодоступних місць, кутів та вигинів кузова. Це компактний інструмент з невеликою вагою.

Від 150 до 240 мм

Такий інструмент використовується при обробці великих плоских поверхонь, що не мають гострих кутів.

За типом живлення

Ще один популярний спосіб класифікації базується на типі живлення інструменту.

Мережеві полірувальні машини

Це найпопулярніша підкатегорія полірувальних машин. Такий інструмент не обмежений зарядом батареї, тому може працювати достатньо довго. Головна умова для його роботи — наявність стаціонарної мережі.

Акумуляторні полірувальні машини

Такий інструмент отримує електроенергію від акумуляторної батареї. Їх потужність в середньому нижча, ніж у мережевих моделей. Головна перевага такого типу живлення — автономність. Акумуляторний інструмент можна використовувати в будь-яких місцях без прив’язки до електропостачання.

Головні критерії вибору полірувальної машини

При виборі полірувальної машини для свого автомобілю необхідно брати до уваги її технічні характеристики. Кожна з них вплине на те, наскільки удачним вибором стане інструмент для конкретних завдань, що перед ним стоять. Далі ми роздивимося ключові параметри полірувальних машин, на які варто орієнтуватися при виборі.

Кількість обертів диска

Швидкість обертання диска у полірувальних машин складає, в середньому, від 400 до 9000 обертів на хвилину. Такого показника вистачає, щоб виконувати полірування не тільки автомобілів, але й інших різних поверхонь. Добре, якщо в інструмента є можливість регулювати швидкість, виставляючи необхідне значення. Це дозволить підбирати режим роботи для використання різних полірувальних паст.

Вага інструменту

Вага інструменту прямо пропорційно залежить від потужності інструменту. Зазвичай, полірувальні машини з невеликою вагою зручніші у використанні.

Діаметр диска

Чим більший диск, тим більшу площу ви зможете обробляти за той самий час, і тим потужнішим має бути інструмент. Діапазон можливих діаметрів, які сьогодні можна зустріти на ринку полірувальних машин, складає від 30 до 240 мм. Серед них найчастіше зустрічаються диски на 125, 150 та 180 мм. 

Як вибрати полірувальну машину

Додаткові функції

Добре, якщо в машинки для полірування є кілька додаткових функцій, що полегшать роботу:

  • Підтримка обертів. Наявність електронної системи, що відповідає за стабілізацію кількості обертів диска при різному навантаженні або перепадах напруги в мережі, допоможе досягти стабільно хорошого результату при роботі.
  • Регулятор обертів. Ця функція дозволяє встановити оптимальне значення для роботи з різними поверхнями та при роботі з різним витратним матеріалом.
  • Плавний пуск. Захищає двигун від різкого старту на повну потужність, а також усуває ривок інструменту на початку роботи. Плавний пуск дозволяє не розбризкувати полірувальну пасту.

В побутових моделях ці функції можуть бути наявні або відсутні, а у професійного інструменту їх наявність обов’язкова.

Читайте також:  Як вибрати зарядний пристрій для авто

Висновки

При виборі полірувальної машини для авто важливо враховувати її тип та діаметр підошви. Пам’ятайте, що роторні та екцентрикові полірувальні машини не можуть замінити одна одну, тому для повноцінної роботи необхідно мати обидва інструменти. Також обов’язково зверніть увагу на наявність регулятора та підтримки обертів — ці функції полегшать роботу та допоможуть досягти якісного результату.