Назад в новини
6531

Вибір компресора для автосервісу. Який компресор краще для СТО

Зміст:

Компресори — це універсальне обладнання, яке використовується для стиснення повітря або будь-якого іншого газу з подальшим його переміщенням. Вони використовуються в різних сферах діяльності: у будівництві, промисловості, в автомайстернях та інших галузях, де потрібне використання стисненого повітря. Зокрема, без такого обладнання складно уявити сучасні СТО.

Компресор не тільки допоможе швидко накачати колеса автомобіля, а й значно розширить можливості автомайстерні, дозволяючи підключити до нього різні пневматичні інструменти:

  • фарбопульт;
  • гайковерт;
  • продувочний пістолет;
  • гравер;
  • болгарку і т.д.

Підключивши відповідний пневмоінструмент, ви з легкістю виконаєте необхідний вид робіт: підкачку коліс, підготовку кузова під фарбування, фарбувальні роботи, продування вузлів і елементів паливної магістралі та інші. Щоб домогтися бажаного результату, важливо правильно вибрати компресор для СТО.

Вибір компресора для СТО

Характеристики компресорів

Розрізняють такі види даного обладнання:

  • гвинтові компресори;
  • мембранні компресори;
  • поршневі компресори.

Найпоширенішим типом компресорів для СТО є поршневі повітряні компресори.

Перш ніж приступати до вибору певної моделі компресора, слід вивчити їхні типи та характеристики. Це дозволить підібрати пристрій під конкретну задачу і не переплатити.

Вибираючи компресор, важливо дивитися на такі характеристики:

  1. Продуктивність. Цей параметр вимірюється в літрах на хвилину і вказує на обсяг стисненого повітря, який компресор видає за хвилину часу. У деяких випадках цей параметр може називатися «швидкістю подачі повітря». Щоб правильно визначити продуктивність компресора, визначте вид пневмоінструменту, з яким доведеться працювати, і його витрати повітря. Наприклад, для невеликого гайковерта потрібно близько 200 л/хв., у той час як для потужного професійного дриля потрібно вже близько 500 л/хв. або й більше.
  2. Робочий тиск. Його одиницею виміру є бари або атмосфери. Для простого обладнання для шиномонтажу вистачить 8 бар, а от для великих навантажень необхідно встановити більш високий тиск.
  3. Обсяг ресивера — ємності, в якій знаходиться стиснене повітря. Чим він більше, тим вище технічні показники компресора і тим довше він зможе працювати. Невеликого обсягу у 24 літри достатньо, наприклад, для невеликих фарбувальних робіт, таких як фарбування бампера. Для СТО рекомендованим обсягом ресивера стане значення від 50 літрів.
  4. Потужність двигуна. Від цього параметра залежить продуктивність і тиск. Правильно вибравши ці дві характеристики, ви автоматично визначите і необхідну потужність.
  5. Кількість циліндрів. Чим більше циліндрів, тим вище робочі можливості. Однак існують і одноциліндрові моделі, здатні якісно виконувати поставлені завдання. Все залежить від сукупності інших характеристик і ваших цілей.

Для використання в домашньому гаражі і на невеликих СТО достатньо вибрати побутовий агрегат. Його робочих можливостей цілком вистачить для нерегулярного використання. Однак для великих автомайстерень, де очікуються великі навантаження і потрібне інтенсивне використання компресорів, слід вибирати потужні професійні моделі.

Побутові компресори

Побутові і напівпрофесійні компресори зазвичай мають менший ресивер і не такі високі показники тиску і продуктивності. Вони підходять для підкачки коліс, фарбувальних робіт, продування за умов нерегулярного використання. Наприклад, поршневий компресор Dnipro-M AC-24 має ресивер об'ємом 24 літри і оснащується однопоршневим двигуном, що робить його компактним і зручним для виконання робіт з пневмоінструментом в гаражі або на невеликій СТО.

Вибір компресора для пневмоінструменту

Варто розуміти, що підвищене навантаження на побутові моделі може вивести апарат з ладу. Крім того, потужні пневмоінструменти з великою витратою повітря можуть працювати з такими пристроями некоректно.

Професійні компресори

Для великих СТО слід вибирати професійні моделі. Продуктивність компресора такого типу на порядок вища. Вони можуть подавати стиснене повітря тривалий час і витримують великі навантаження. Тиск в таких агрегатах вище 8 атмосфер. Також цей тип слід вибрати, якщо ви плануєте використовувати високопродуктивний пневмоінструмент, що вимагає великого ресурсу від компресора.

Яскравим прикладом компресора професійного типу є модель Dnipro-M AC-100 VG. Такий агрегат має місткий ресивер (100 л), а його потужність складає 400 літрів на хвилину. Параметри тиску складають 8 бар. Це дозволяє використовувати різні види пневматичного інструменту і забезпечує тривалий термін ефективної роботи без перевантажень.

Типи компресорів

Визначившись із завданнями, які ви ставите перед компресором, слід звернути увагу на тип цього обладнання:

  • масляні;
  • безмасляні.

Кожен з них має свої особливості, переваги і недоліки.

Масляні

У таких пристроях головка знаходиться у спеціальній масляній ванні, що забезпечує надійність і довговічність усього механізму. Також тут практично повністю відсутня ймовірність перегріву. Потрібно лише вчасно доливати мастило, марка якого вказана в інструкції.

Масляні компресори коштують дорожче, але і служать вони, як правило, довше. Можна виділити такі переваги:

  • тривалий термін служби за рахунок змащування механізмів;
  • висока продуктивність;
  • тривалі навантаження.

Головним недоліком масляних моделей є необхідність контролю і підтримки рівня мастила. Водночас, заборонено використання мастила, яке не зазначено в інструкції до застосування компресора.

Також у повітрі, що нагнітається, можуть залишатися частинки мастила. І якщо для продувки і підкачки це не проблема, то під час виконання фарбувальних робіт це надає негативний ефект. Тому важливою умовою при умови таких агрегатів є використання масляних фільтрів і постійна їхня заміна.

Безмасляні

Безмасляні компресори простіші у своїй будові. На їх поршнях встановлені графітові кільця, які не потребують змащення. Незважаючи на їх загальну високу витривалість, вони все ж менш довговічні. Камера головки поршня — суха. Завдяки цьому в повітрі відсутні частинки мастила, що дозволяє використовувати такі моделі як для шиномонтажу, так і для фарбування. Однак термін експлуатації безмасляних агрегатів на порядок менший, оскільки внаслідок постійного сухого тертя збільшується знос механізмів.

Як вибрати компресор

До їхніх переваг можна віднести наступні:

  • ціна нижче, ніж на масляні моделі;
  • не потрібна постійна заміна мастила;
  • зручне транспортування, оскільки їх можна возити в будь-якому положенні.

Недоліки:

  • не призначені для тривалих робіт;
  • недовговічні.

Класифікація за типом приводу

За типом приводу розрізняють повітряні компресори:

  • з ремінним приводом;
  • з прямим приводом.

Розглянемо обидва цих типи.

Компресори з ремінним приводом

Мають високу продуктивність за рахунок наявності двох роздільних поршневих систем. Вони мають маленький шків на двигуні і великий на компресорі, що збільшує крутний момент.

У таких пристроях привід, що складається з шківа і ременів, йде від вала двигуна до ролика. Завдяки такій конструкції маховик регулює частоту руху головки, що практично повністю виключає можливість перегріву. Поєднання колінчастого вала з електродвигуном значно підвищує ККД і загальну продуктивність.

Компресори з ремінним приводом мають велику потужність і підходять для тривалої експлуатації без перерви з використанням декількох споживачів одразу.

Компресори з прямим приводом

Цей тип повітряних компресорів відрізняється простою будовою. Вони мають робочий циліндр і поршень, принцип роботи якого базується на використанні шатунного механізму. Повітря всмоктується через впускний клапан, здавлюється поршнем і випускається через нагнітальний клапан.

Такі моделі простіше піддаються ремонту і коштують менше, ніж ремінні. Однак вони мають меншу потужність, що робить їх хорошим варіантом в якості компресора для гаража.

Поради щодо вибору компресора для СТО

Після того, як ви визначились із завданнями, характеристиками і типом, вибір компресора для автосервісу стане набагато простішим. Водночас, варто звернути увагу на наступні нюанси:

  1. Конструкція. Горизонтальні моделі мають кращий ККД, але вертикальні мають більшу компактність.
  2. Мобільність. Якщо ви плануєте часто переміщати компресор, наявність ручки і коліс забезпечить зручне його транспортування до місця проведення робіт.
  3. Кількість перехідників. Малопотужні моделі дозволяють підключати один інструмент. Якщо планується інтенсивне навантаження, то доцільно вибирати моделі з можливістю одночасного підключення декількох пневмоінструментів.
  4. Гарантійний термін. Звертайте увагу на гарантійний термін, наявність сервісних центрів у вашому місті і на можливість замовити запчастини для ремонту.
  5. Наявність вікна в масляному картері. Це забезпечить кращий контроль за рівнем мастила. У свою чергу це заощадить час на підготовку і сервіс, оскільки не потрібно перевіряти рівень мастила вручну.
  6. Наявність вологовідділювача. У стисненому повітрі відбувається постійне виділення конденсату. Якщо його не видаляти, то замість стисненого повітря з пістолета піде пар.
  7. Два манометри. У цьому випадку один манометр показує тиск у ресивері, а інший — тиск на виході, який надходить до пістолета.

Поради щодо вибору компресора

Якщо ви плануєте підключати кілька пневмоинструментов з різним споживанням повітря до одного компресора, то слід встановити регулятор між споживачем і шлангом. Він потрібен для встановлення необхідного тиску безпосередньо для кожного конкретного споживача.

Пам'ятайте, що повітряний компресор на СТО повинен працювати на вас, а не служити джерелом додаткових витрат. Саме тому так важливо правильно вибрати компресор. Ми сподіваємось, що наші поради допоможуть вам у цьому.