Назад в новини
29985

Гайковерт та шуруповерт — в чому їх відмінність?

Зміст:

  1. Що таке шуруповерт?
  2. Особливості гайковерта
  3. Чим відрізняється гайковерт від шуруповерта?
  4. Як зробити гайковерт своїми руками?

 

При ремонті або роботах в майстерні потрібно багато різних інструментів. Є універсальні, які можуть вирішити більшість задач, а є ті, що направлені на вузьке застосування. Яскравий приклад — шуруповерт та гайковерт. При поверхневому знайомстві з цими інструментами можна подумати, що вони пристосовані для одного і того ж. Не дивлячись на схожий принцип дії, в них є відмінності, які роблять їх корисними в різних ситуаціях. Далі в статті ми розберемо, в чому полягає різниця між гайковертом та шуруповертом, а також в яких випадках знадобиться той чи інший інструмент.

Що таке шуруповерт?

Це електричний ручний інструмент, що призначений для роботи з різними кріпленнями. Шуруповертом відкручують і вкручують шурупи, болти та саморізи. Його використання дозволяє значно прискорити роботу, особливо, якщо кріплень потрібно закрутити декілька сотень. Збірка меблів, ремонтні роботи, будівництво — всі ці роботи можна виконати швидше за допомогою дриля-шуруповерта.

Між собою шуруповерти розрізняються за декількома критеріями:

  • В залежності від типу живлення можно виділити мережеві та акумуляторні шуруповерти.
  • Існують ударні та безударні шуруповерти, які відрізняються наявністю ударного режиму.

Шуруповерт dnipro-m

В цього інструмента є кілька додаткових можливостей та варіантів застосування:

  • Електричний шуруповерт здатний замінити не дуже потужний дриль.
  • За наявності відповідних насадок шуруповерт стає доброю альтернативою шестигранним ключам.
  • Якщо в інструмента є функція підсвітки, він буде корисний при роботі в умовах недостатнього освітлення.
  • Наявність трещіткового механізму з можливістю налаштування дозволяє розташувати головки кріплень точно на поверхні матеріалу, покращивши зовнішній вигляд виробу.

Коротко про особливості гайковерта

Гайковерт — трохи специфічніший інструмент, хоча принцип його дії нагадує роботу шуруповерта. Щоб відрізнити пристрій для гайок від дриля, потрібно звернути увагу на тримач. Його насадка відрізняється від тої, що встановлена в дрилю або шуруповерті. Механізм інструменту краще за все підходить для роботи з болтами або гайками. Він зможе відкрутити навіть заіржавіле старе кріплення.

Існує кілька популярних типів гайковертів:

  • пневматичні (працюють на стислому повітрі від компресора);
  • бензинові (використовують ДВЗ);
  • гідравлічні;
  • електричні.

По типу дії можна розділити гайковерти на моментні та ударні. Моментні застосовуються для важких робіт, їх крутний момент — від 1000 до 12000 Нм. Зворотною стороною медалі є низька швидкість обертання — 3-16 об/хв.

Можна додати, що по типу дії є моментні та ударні гайковерти. Моментні гайковерти використовуються для важких робіт, їх показник крутного моменту складає від 1000 до 12000 Нм. Мінусом цього типу гайковертів є низька швидкодія (швидкість обертання 3-16 об/хв). Ударні гайковерти мають більш широке розповсюдження завдяки достатньо високій потужності (від 100 до 4000 Вт) та відносно доступній вартості.

Гайковерт dnipro-m

Гайковерт — незамінний професійний інструмент, який можна знайти в асортименті будь-якого майстра, що займається ремонтом або складальними роботами. Найпотужніші моделі знайшли своє застосування в машинобудівництві.

Переваги та недоліки гайковертів

Одна з ключових відмінностей гайковерта — тангенціальний удар. При відкручуванні інструмент спочатку зриває гайку з болта, а потім відкручує її. Такий підхід дозволяє працювати з заіржавілими кріпленнями без гайкового ключа, не боячись, що гайка вилетить через високу силу відкручування. Ударні гайковерти дуже корисні при роботі з габаритною технікою.

Один з мінусів гайковерта — підвищений рівень шуму, який зумовлюється високою потужністю інструмента. Особливо це стосується крупних потужних моделей. Якщо використовувати шуруповерт можна навіть в пізній час, не боячись розбудити сусідів, то приховати шум при роботі гайковертом можна не завжди.

Моделі гайковертів, що не мають продуманної системи тангенціального удару та слідуючого за ним обмеження швидкості викручування, не дуже зручні. Ними можна зіпсувати кріплення. В сучасних гайковертах цей недолік усунений.

Підводячи підсумки, можна сказати, що гайковерт найбільш ефективно проявить себе в руках умілого майстра, який точно знає, як і для чого використовувати цей інструмент. А от шуруповерт підійде навіть новачкам, хоча має не таку велику потужність.

Головні відмінності гайковерта та шуруповерта

Гайковерт часто називають інструментом для професійних робіт, а шуруповерт — побутовим інструментом. Можна виділити декілька їх ключових відмінностей:

  1. Габарити гайковерта частіше бувають більше, ніж у шуруповерта. Їх вага також відрізняється — гайковерт важче, натомість має непогану потужність.
  2. У гайковерта немає прикріпленого патрону. Замість цього в нього є спеціальний тримач, що фіксує гайкову головку — насадку, що дозволяє працювати з гайками. Щоб використовувати на гайковерті біти або свердла, знадобиться встановити перехідник.
  3. Гайковерт здатний прикласти до кріплення більше сили. Це дозволяє зривати гайки, навіть якщо вони, здавалося б, намертво приіржавіли до болта.
  4. У гайковертів та шуруповертів бувають додаткові функції. Окремі моделі можуть відрізнятися наявністю регулятора швидкості обертання, кількох швидкостей, підсвітки та ін. У шуруповерта також часто буває швидкозатискний патрон та 2- або 3-швидкісний редуктор.
  5. Механізм шуруповерта не пристосований для використання тангенціального удару.

Відмінності гайковерта і шуруповерта

Ці особливості дозволяють використовувати гайковерти для робіт, що потребують більшої потужності відкручування. Шуруповерти ж застосовуються при нескладних роботах. До речі, якщо використовувати гайковерт для вкручування шурупів, можна пошкодити тангенціальним ударом шляпку кріплення або перекрутити саморіз. Але, якщо з будь-якої причини потрібно сильно закрутити кріплення, гайковерт зробить це набагато ефективніше.

Чи можна зробити гайковерт своїми руками?

Якщо у вас є шуруповерт, ви можете використовувати його в ролі гайковерта, не купуючи окремий інструмент. Звісно, потужність інструменту залишиться невеликою, але він все одно зможе набагато скоротити час роботи з гайками при заміні колес на авто. Достатньо встановити на шуруповерт потрібну насадку (головку), розміри якої будуть співпадати з параметрами спеціального ключа. Зробити це можна за допомогою перехідника. Щоб послабити гайку, знадобиться ключ, тому що потужності шуруповерта навряд чи вистачить для цього. Однак після цього можна використати саморобний гайковерт, щоб пришвидшити процес. Таким чином, ви зможете зняти колеса за кілька хвилин.

Підсумовуючи все вищесказане, можна відмітити, що гайковерт відрізняється більшою специфічністю, високою потужністю та наявністю тангенціального удару. Він найбільш ефективний при роботі з гайками та болтами. В свою чергу, шуруповерт використовується для більш простої роботи, він швидко відкручує та закручує шурупи, саморізи та т.п.