Назад в новини
21511

Газон на дачі своїми руками — секрети ідеального газону

Зміст:

  1. Основні види і типи газонів
  2. Підготовка ділянки під новий газон
  3. Секрети по догляду за газоном

Кожен дачник або садівник знає, що будь-які зелені насадження не можна залишати самих на себе. Щоб вони були гарними, потрібно доглядати за ними, поливати, удобрювати землю та робити ще багато речей. В нагороду ви отримаєте ідеальний сад, город чи газон. Трава — не виключення. Вона також потребує ретельного догляду. Майбутній газон буде гарним тільки в тому випадку, якщо ви приділили йому час при підготовці та створенні. Протягом статті ми розповімо вам про те, як зробити свій газон ідеальним та прикрасити свою ділянку галявинкою.

Вибираємо вид газону для ділянки

Існує кілька типів газону, які розрізняються за своїми характеристиками. Нижче ми опишемо їх головні особливості.

Спортивний газон

Якщо мета створення газону — обладнання дитячого або спортивного майданчику, вам необхідний спортивний газон. Його можна використовувати і для того, щоб вигулювати тварин або дресирувати їх. Спортивний газон часто обирають люди, які займаються розведенням породистих собак.

Спортивний газон

Головна особливість спортивного газону — високий рівень стійкості до навантажень та витоптування. При його створенні потрібно підібрати спеціальні сорти насіння. Трава газону повинна бути жорсткою та не боятися прогулянок. Перед висадкою трави потрібно буде особливим чином підготувати ділянку та передбачити наявність укріплюючої підкладки, що забезпечить стійкість покриття.

Англійський (партерний) газон

Повна протилежність спортивному газону — англійський газон. З усіх видів газону цей — найніжніший. На ньому не можна не тільки ходити або бігати, але й сидіти з використанням підстилки. На партерному газоні, який призначений виключно для споглядання, висаджують дорогі та делікатні рослини. Цей тип можна зустріти в композиціях ландшафтного дизайну, де він має розкішний зовнішній вигляд.

Англійський газон

Догляд за англійським газоном — складне заняття, яке потребує вкладень. Якщо ви новачок в цьому ділі, краще почати своє знайомство з газонами, вибравши інший тип. В протилежному випадку, ви ризикуєте витратити багато часу та грошей, не отримавши необхідного результату.

Садово-парковий газон

Краще за все на дачі, біля басейну або патіо буде виглядати садово-парковий газон. Він добре переносить навантаження, гарячі сонячні промені або вітер. Для садово-паркового газону вибирають злакові культури, які не потребують якихось особливих умов. Вам потрібно буде витратити кілька тижнів на підготовку ділянки, але це буде того варте.

Луговий (мавританський) газон

Луговий газон, який також називають мавританським, — добрий вибір для тих, хто полюбляє альпійське різнотрав’я. На лугових газонах ростуть різні квітучі трави, які дають специфічне строкате забарвлення. Ви можете самостійно вибрати набір трав для газону або купити готові суміші насіння. Головне, щоб одні рослини не заглушували інші, добре квітнули та співпадали за часом росту. В результаті ви отримаєте відмінний ковер трави з великою кількістю квітів.

Мавританський газон

Догляд мавританському газону потрібен буде тільки після того, як він відцвіте. Потрібно буде прибрати сухі квіти та провести стрижку. Краще уникати прогулянок по такому газону, тому що середня висота трави може досягати 20 сантиметрів — на поверхні газону будуть видні будь-які прим’ятості.

Універсальний рулонний газон

Щоб швидше за все облаштувати територію, використовують рулонний газон. Ви можете купити траву, що вже проросла, разом з шаром родючого грунту. Такий формат гарантує, що траві буде легко прижитися на новій локації. Ділянки, вимощені рулонним газоном, можуть використовуватися для активного відпочинку, прогулянок, вигулу собак. Трава на ньому має високий рівень стійкості, але погано підходить для декоративних цілей. Крім всього іншого, рулонний газон обійдеться дорожче інших типів, а також потребує правильної підготовки ділянки.

Рулонний газон

Підготовка ділянки під газон

Вибір ділянки

Кожний тип газону має свої вподобання. Буде помилкою думати, що будь-яка трава зможе комфортно себе почувати в будь-якому місці. Ось кілька порад, які допоможуть вам зрозуміти, які вимоги будуть у газону до умов:

  1. Якщо ви вирішили обрати партерний (англійський) газон, знайте, що йому потрібна ідеально рівна ділянка, на якій немає затінених зон або вітру.
  2. Будь-який тип газону буде краще почувати себе там, де немає тіні. Якщо розташувати його безпосередньо біля будівель, що відкидають на нього тінь, він не розкриє себе в повній мірі.
  3. Створення гарного газону під деревами — неможливе завдання. Потужна коренева система буде витягувати з грунту більшу частину поживних речовин. Крім того, траві не буде вистачати сонячного світла через листя дерев. Можна піти на компроміс та обрізати нижні гілки дерев, але користь такої міри залишає бажати кращого. Ніж псувати насадження, що вже встигли розвитись, краще підібрати для газону інше місце.
  4. Трава дуже погано переносить надлишок вологи. В умовах надмірного поливу або надто вологих природніх умов коренева система трав’яного покриву починає загнивати. В такому випадку перед посівом потрібно приділити належну увагу дренажній системі, яка буде відводити вологу.
  5. Газон передбачає наявність рівної поверхні ділянки. Якщо ви бачите нерівності, кут яких перевищує 30 градусів, потрібно обов’язково їх усунути. Якщо залишити ями, в них буде накопичуватися вода, а горби піддаються інтенсивній ерозії. Крім того, при стрижці газону ви будете зазнавати значних труднощів. Набагато краще одразу подбати про рівний газон, ніж потім мучитися при догляді за ним.

Підготовка ділянки під газон

Зараз популярна ідея створення трав’яних доріжок на ділянці. Таке рішення покращить візуальні характеристики ділянки. При виборі трави потрібно віддати перевагу стійким сортам, вибрати насіння для спортивного газону або купити рулонний газон. Тим не менше, якщо доріжка досить вузька, і по одному й тому ж місцю буде ходити багато людей, ніяка трава не витримає. Проблема вирішується за допомогою каменів або зрізів дерева, які будуть укладені в доріжці. По ним можна буде зручно пересуватися, а траві, що росте навколо, нічого не буде загрожувати.

Підготовка ділянки

Коли вибір типу газона та місця ділянки залишилися позаду, наступає час підготувати ділянку до висадки. Це кропітлива робота, яка може зайняти від одного тижня до місяця.

Нанесення розмітки

Щоб зробити якісну розмітку, використовуються кілочки та мотузки. Кілочки потрібно вбити по периметру майбутніх меж газону, а потім обв’язати мотузкою. Щоб точніше окреслити межі, потрібно розташувати мотузку якомога ближче до землі — так вам буде краще видно контури. Розмітка дозволяє провести оцінку площі ділянок, що вкриті травою та скорегувати їх. Коли трава зійде, вам не потрібно буде переробляти все заново. Низькі зелені ділянки рідко перевищують за висотою 5 сантиметрів. Їм краще надати чітку форму та рівні межі. А от газони лугового або англійського типу добре будуть виглядати, якщо отримають хвилеподібні контури.

Прибирання бур’янів

Зайнятися бур’янами слід на ранніх етапах. Від того, наскільки якісно ви обробите зараз грунт, буде залежати кінцевий результат. Якщо після сходу трави ви побачите велику кількість бур’янів, вам доведеться зайнятися прополюванням газону. Найефективніший спосіб — обробка ділянки гербіцидами. Якщо після першої обробки пройшло два тижні, перевірте ділянку на наявність нових паростків — деяке насіння може залишитися після первинної обробки. Найпроблемніші місця, можливо, доведеться обробляти кілька разів.

Краще за все проводити процедуру обприскування ранньою весною, тому що в осінній період насіння увійде глибше до землі та його буде складніше дістати.

Вирівнювання

Після висихання рослин ділянку ретельно прополюють, усувають залишки коренів, прибирають сміття та вирівнюють рельєф за допомогою граблів. Якщо природні умови для росту трави на ділянці залишають бажати кращого, потрібно буде закупити шар грунту. Це вийде дорого, але дозволить раз і назавжди позбутися небажаних рослин. Перед вивантаженням грунту на землю проводять укладку шару нетканого полотна, зверху якого буде розташований грунт.

Підготовка грунту

Ще один тиждень може піти на підготовку грунту — від цього залежить формування умов, які вплинуть на подальший ріст трави на газоні.

Вам знадобляться добрива — точний їх вид залежить від конкретного складу грунту на вашій ділянці. Вам необхідно визначити його склад та структуру. Кислотність можна визначити за допомогою тестерів, які продаються в будь-якому магазині з товарами для садівництва. Надлишкову кислотність грунту потрібно буде нейтралізувати, додавши в землю гашене вапно або звичайну крейду.

Для газону підходить не будь-яка структура грунту. Якщо грунт щільний та містить багато глини, додайте туди гумус або перегній — в результаті він стане більш повітряним та пухким.

Купуючи насіння, ви можете прочитати на упаковці перелік добрив, які потрібні для їх найліпшого росту. Підходящі добрива також залежать від сезону, наприклад, у весняний період краще за все використовувати азотні добрива. Вони допомагають рослинам краще розвиватися та сприяють активному росту. А от перед зимуванням траві знадобляться фосфор та калій. Якщо перед удобренням грунту ви додали туди біогумус, то потрібно зменшити кількість добрив.

Для рівномірного розподілення добрив ви можете скористатися звичайними граблями. Це також допоможе зробити верхній шар грунту більш пухким. Використовуючи лійку, зробіть грунт більш вологим, а потім вспушіть його. Ідеальний стан грунту — коли вона все ще волога, але не прилипає до інструменту.

Наступний етап — ущільнення та вирівнювання ділянки за допомогою спеціального важкого катка. Його вага має складати не менше 50 кг. Проводьте укатку грунту, поки він не стане максимально рівним. Будь-які купини потрібно буде зрізати, а ямки — засипати, провівши після цього повторну укатку.

Вирівнювання ділянки під газон

Тепер потрібно дати ділянці декілька днів, що він устоявся. Якщо ви не обмежені часом, почекайте біля тижня. Цього вистачить, щоб проросло все насіння бур’янів, що залишилося в грунті. Ви зможете прополоти ділянку та знову розрівняти її граблями.

Посів трави

Якщо ви хочете, щоб у газону була рівномірна щільність по всій площині, та він зміг без збитку перенести зиму, вам потрібно правильно його засіяти. Якщо газон невеликий, ви зможете впоратися за один день, а великі ділянки доведеться засівати декілька днів.

Ось декілька простих, але дієвих порад, які допоможуть рівномірно розповсюдити насіння по ділянці:

  • Перед тим, як купувати насіння, розрахуйте площу ділянки, яку будете засівати. На упаковках насіння часто буває вказана оптимальна площа, яку можна засіяти з їхньою допомогою. Якщо у вас залишилися сумніви, краще перебрати, ніж недобрати. Густий газон завжди виглядає добре, а недолік насіння позначиться голими ділянками. За норму можна взяти близько 50 грамів на один квадратний метр. Коли газон перезимує, вам знадобиться ще насіння, щоб відновити його щільність.
  • Щоб насіння рівномірно легло по ділянці, потрібно заздалегідь розділити її на декілька частин та прикинути, скільки пачок насіння у вас є на кожний з них.
  • Використовувати ручний метод сіяння — складний задум. Досвідчені власники дачних ділянок рекомендують спочатку посіяти насіння поперек ділянки, а потім вздовж — це забезпечить більш якісний результат. Є хитрий прийом, який не дає насінню прилипати до руки. Достатньо змішати його з деякою кількістю піску. Якщо у вас є сівалка, скористайтесь нею. Біля садових доріжок та меж ділянки є сенс висіяти більше насіння, тому що трава тут буде витоптуватися.
  • Впевніться, що в день, коли ви зібралися сіяти, немає вітру. В іншому випадку, ви можете втратити до половини насіння.
  • Якщо грунт надто сухий, можно зволожити його. Головне — не лийте воду потоком, що змиє насіння.
  • Використайте французькі граблі, щоб зробити грунт рихлим та дати насінню піти під землю — його не мають склювати птахи.
  • В самому кінці знову використовуйте укаточний валик, щоб вирівняти землю, та трохи полийте її.

Посів газонної трави

Щоб під час посіву не ущільнювати грунт своїми ногами, можна підкладати шматок картону, який розподілить навантаження. Після посіву ви зможете легше розпушити землю.

Стосовно часу посіву, краще за все проводити його в кінці весни або літа (травень або серпень). Відповідно, підготовку грунту потрібно провести заздалегідь, розрахувавши необхідний час для кожного етапу.

Поради щодо догляду за газоном

Як поливати газон

Щоб газон залишався гарним та доглянутим, його потрібно регулярно поливати. Сильний напір води може пошкодити незміцнілу траву, тому її потрібно поливати з використанням розпилювачів. Води має вистачити, щоб проникнути до землі на 5-7 см. Можна вважати, що трава окріпнула, якщо газону не менше 2 років.

Стрижка

Не дивлячись на те, що газон не зможе нормально розвиватися без стрижки, це стрес для трави. Досвідчені садівники радять не косити за одну стрижку більше третини від висоти трави. Кращим помічником для стрижки газонної трави буде - газонокосарка.

Стрижка газону газонокосаркою

Вперше стригти газон можна не раніше моменту, коли трава виросте хоча б на 10 см. Прибрати потрібно буде всього один сантиметр, тому підніміть ножі косарки на відповідну висоту. Пам’ятайте, що якщо ножі будуть недостатньо добре наточені, то почнуть зажовувати траву та виривати її разом з корінням.

Коли газон переживе вже декілька стрижок, можна буде поступово опускати ножі, поки висота трави, що зрізається, не досягне 5 сантиметрів. Не забувайте, що вибрати таку висоту зрізання можна буде не раніше, ніж трава виросте на 15 см. Після кожної обробки газонокосаркою в траві будуть з’являться нові пагони, що сприяє підвищенню щільності покриття.

Читайте також: Як вибрати газонокосарку для газону?

Обов’язково давайте газону час відпочити. Кожна стрижка або прогулянка по ньому негативно відображається на стійкості кореневої системи, тому не потрібно скошувати траву надто часто. Ви можете визначити готовність до стрижки по висоті трави. Якщо вона досягла хоча б 12 сантиметрів, можна братися за газонокосарку.

Догляд за газоном після зими

Зимою трава на газоні слабшає, тому краще менше його навантажувати та старатися не ходити по ньому надто часто. Добре, якщо випаде сніг — він захистить галявинку від зимового холодного вітру і низьких температур, тому не прибирайте сніг з газону повністю.

Навесні, коли сніг почне танути, газон може почати загнивать через велику кількість вологи, яка накопичується в одному місці. Якщо площа газону велика, слід подбати про своєчасне прибирання снігу, використовувати вили для проколювання землі, допомагаючи воді ввібратися. На маленьких площах такі проблеми не мають виникати.

Коли наступить відносно тепла пора, можна буде почати додавати в землю азотні добрива. Після висихання землі приберіть суху траву та сміття. Після зимування в газоні можуть з’явитися місця з неоднаково. щільністю траві. Щоб відновити гарний зовнішній вигляд, потрібно буде підсіяти нове насіння.

Якщо ви приділите достатньо часу вибору ділянки, підготовці грунту та догляду за газоном, він зможе стати достойною прикрасою вашої ділянки. Правильно підібраний тип газону стане гарантією того, що він впишеться в дизайн саду, дачної або придомової території. Не забувайте вчасно стригти та поливати його, щоб він завжди залишався ідеальним.