Назад в новини
13233

Як вибрати газонокосарку? Правила вибору та рекомендації

Зміст:

  1. Що таке газонокосарка?
  2. Види газонокосарок
  3. Технічні характеристики газонокосарки - порівняння
  4. Кращі моделі газонокосарок

 

Вибір газонокосарки — не найпростіше заняття. Сьогодні існує так багато різних моделей, що в них легко можна заплутатися. Особливо складним вибір може стати, якщо ви купуєте газонокосарку вперше. Щоб навчитися орієнтуватися в газонокосарному інструменті, потрібно розібратися в тому, яким він буває та які критерії найважливіші.

Що таке газонокосарка?

Газонокосарки — садова техніка, що призначена для догляду за газоном або будь-якою іншою ділянкою, що вкрита травою — спортивним полем, галявинкою тощо. За допомогою газонокосарки можна швидко підстригти газон, створити на його поверхні візерунок.

Яку вибрати газонокосарку

При виборі газонокосарки для дачі, дому або професійного використання, важливо враховувати багато моментів, які вплинуть на її ефективність в тій або іншій задачі. Потрібно відштовхуватися від типу газонокосарки, її технічних характеристик та додаткових функцій. В цій статті ми опишемо відмінності, переваги та недоліки кожного типу газонокосарок, а також розповімо, як параметри обладнання можуть вплинути на його вибір.

Види газонокосарок

Існує кілька видів газонокосарок, які розрізняються за своїм типом живлення: механічні, електричні та бензинові. Електричні, в свою чергу, підрозділяються на мережеві та акумуляторні.

Механічні газонокосарки

Механічні газонокосарки складаються з ручки, колес та шпиндельного барабана з ножами. Коли оператор штовхає обладнання перед собою, колеса передають обертання валу з ножами. Редуктор посилює обертання, тому ножі рухаються з високою швидкістю, зрізаючи траву по типу ножиць — за допомогою рухомого та нерухомого лез.

Механічна газонокосарка фото

Електричні газонокосарки

Електричне обладнання має невеликі розміри, ним просто керувати та доглядати за ним. Такий інструмент не потребує заправки, але може бути прив’язаний до стаціонарної мережі. Ще кілька переваг полягають в низькому рівні шуму та повній екологічності.

Зворотною стороною медалі є відносно невелика потужність двигуна. Якщо для невеликої ділянки електрична газонокосарка стане оптимальним варіантом, то з великою площею обробки або дуже густою травою вона може не впоратися. Крім того, у електричних газонокосарок менший ресурс роботи та максимальна тривалість безперервної роботи, ніж у бензинових.

Електрична газонокосарка Dnipro-M

Електрогазонокосарки поділяються на два типи — дротові та акумуляторні. Від цього залежить, звідки саме двигун отримує енергію.

Дротові

Дротові газонокосарки отримують живлення безпосередньо з мережі. Вам потрібно буде просто підключити дріт до розетки. Це дає можливість максимально просто користуватися інструментом. Але якщо потрібно обробити ділянку з великою площею, може виявитися, що довжини шнура не вистачить. Ситуацію врятує подовжувач, але краще передбачити цей момент заздалегідь. Чим працювати з тягнучимся за газонокосаркою дротом, краще подумати про вибір акумуляторної або бензинової газонокосарки.

Акумуляторні

Головна перевага цього типу косарок — автономність та маневреність при всіх інших плюсах електричного обладнання. Про що не варто забувати, так це про максимальну тривалість безперервної роботи обладнання, яка залежить від ємності батареї.

Вартість акумуляторної газонокосарки буде вищою, ніж у дротової. Краще за все цей тип підходить для обробки невеликих ділянок там, де складно використати мережеве обладнання або немає стаціонарної мережі. Надто велику площу обробляти буде незручно, тому що доведеться робити перерви на підзарядку акумулятора.

Бензинові газонокосарки

Бензинові газонокосарки — найпотужніший тип обладнання. Вони автономні та можуть працювати тривалий чай, зрізаючи навіть густу та високу траву. Бензинові пристрої поступаються електричним в маневреності через підвищену вагу та габарити. Вони також видають більше шуму, а робота з ними пов’язана з вихлопами в атмосферу.

Варто сказати, що всі недоліки повністю перекриваються тим, що бензинові газонокосарки — найкращий варіант для швидкого скошування трави навіть на найбільших ділянках. Вони зможуть виконати роботу, з якою не впораються інші типи.

Бензинова газонокосарка потребує періодичного обслуговування, заправки паливом та маслом. Це компенсується її надійністю, здатністю працювати навіть в умовах туману або невеликого дощу, тривалим терміном експлуатації.

Бензинова газонокосарка Dnipro-M

Робот-газонокосарка

Не так давно з’явився новий тип газонокосарок — роботи з програмою, що дозволяє їм самостійно працювати на ділянці та повертатися додому на підзарядку. Краще за все вони показують себе на рівних поверхнях з однотипним покриттям. Вартість такого обладнання буде найвищою.

Технічні характеристики газонокосарки — порівняння

Далі ми розглянемо кілька характеристик, що можуть стати вирішальними при виборі газонокосарки.

Потужність двигуна

Потужність газонокосарки та її продуктивність часто стають визначальним фактором, який впливає навіть на тип обладнання, яке потрібно вибрати. Потужність підбирають виходячи з площі газону, складності робіт на ньому, частоти підстригання.

Малопотужні (електричні — до 1,5 кВт, бензинові — до 2,5 к.с./1,84 кВт)

Це найкомпактніші моделі, які підходять для підстригання відносно невеликих газонів. Електричні здатні працювати з площею до 500 м2, а бензинові — до 1000 м2. Вони справляються тільки з невисокою травою, густі зарості їм не під силу, а ширина скошування трави часто обмежується 40 см.

Головні переваги обладнання полягають в компактності, маневреності, невеликих витратах палива/електроенергії, доступній вартості. Якщо ви хочете придбати газонокосарку для невеликої ділянки з невисокою травою — обирайте саме таку потужність.

Середньопотужні (електричні — 1,5-2 кВт, бензинові — 2,5-6 к.с.)

Електричну газонокосарку з такою потужністю варто вибрати, якщо площа ділянки складає до 1000 м2 , а бензинова впорається і з набагато більшими територіями. Вони можуть працювати з нескладним рельєфом, зрізати бур’яни з товстими стеблами. Габарити такої техніки більше, ніж у малопотужних, вона також дорожче коштує. Краще не ризикувати, обираючи максимально дешеву та малопотужну газонокосарку, тому що надто інтенсивна експлуатація призведе до швидкого зносу двигуна і ви тільки витратите зайві гроші. Газонокосарка середньої потужності часто стає оптимальним варіантом.

Високопотужні (тільки бензинові — більше 6 к.с)

Легко впораються з найбільшими територіями (наприклад, при обробці футбольних полів), можуть застосовуватися для професійного використання. Мають найбільшу вагу, габарити та вартість, однак також є найбільш надійними. Вартість покупки та обслуговування компенсується можливостями та тривалим терміном експлуатації.

Тип переміщення

Є самохідні та несамохідні газонокосарки:

  • Несамохідні моделі дешевше та компактніше, однак робота з ними може представляти деяку складність для жінок та людей у віці, особливо на складному рельєфі.
  • Самохідні споживають частину енергії двигуна на самостійний рух — їх не потрібно штовхати при роботі. Краще за все вони показують себе при роботі з великими газонами та на схилах (найбільш зручні — моделі з заднім приводом), тому що зберігають сили оператора.

Серед самохідних газонокосарок виділяють наступні типи приводу:

  • Передній привід. Характеризується легким керуванням та здатністю швидко розвертатися. Краще не використовувати його на схилах або при великій кількості вибоїн.
  • Задній привід. Підходить для роботи на схилах, однак газонокосарку складніше розвертати. Краще за все обирати моделі зі збільшеним діаметром задніх колес.
  • Повний привід. Мають добру прохідність по будь-якому рельєфу або нахилу. Здатні добре пересуватися при будь-яких погодних умовах. Коштують дорожче інших, а також мають підвищену вагу.

Висота скошування

При роботі на ділянках з буграми або при необхідності дотримуватися стандарту висоти скошування (на спортивних майданчиках або футбольних полях) краще обирати газонокосарки з можливістю регулювання висоти зрізу трави. Існують моделі з ручним налаштуванням або центральним регулюванням висоти (більш точне налаштування).

Косити траву газонокосаркою

Ширина скошування

Чим більше ширина захвату трави, тим вище буде швидкість роботи. Однак необхідно також враховувати габарити газону:

  1. 30-40 см — для газонів до 1000 м2;
  2. 40-50 см — для газонів від 1000 до 2000 м2;
  3. 50-60 см — для ділянок від 2000 до 3000 м2.

Тип викиду трави

Газонокосарки можуть одразу ж викидати траву після покосу, роблячи це за допомогою заднього або бокового викиду трави. Викид трави в сторону добре підходить при роботі біля узбіч. Також газонокосарки здатні вкладати траву в контейнер (травозбірник) — спеціальну ємність всередині обладнання. Від об’єму травозбірника залежить те, як часто доведеться його чистити. Оптимальним об’ємом вважається 60 літрів та вище.

Газонокосарка з травозбірником

Особливу увагу слід звернути на функцію мульчування. Газонокосарки з такою функцією перемелюють траву та покривають поверхню ділянки мульчею — добривом для рослин.

Тип травозбірника

Травозбірник може бути м’якого (нейлон, синтетика), твердого (пластик) або комбінованого типу (тканина, що натягнута на пластикову рамку).

  • Травозбірники з тканини менше за все важать та легко виймаються. При очищенні потрібно буде добре витрушувати траву, щоб очистити пори, які забились травою.
  • Пластикові травозбірники легко розвантажуються завдяки стабільній формі, здатні вміщувати багато трави, важать більше м’яких.
  • Комбіновані зберігають форму та вміщують великий об’єм трави при невеликій вазі.
  • Існують травозбірники з індикатором наповнення, який дозволяє оператору візуально визначити рівень наповнення травою.

Кращі моделі газонокосарок

Однозначно відповісти на питання «яка газонокосарка краще» не можна, тому що кожна модель підходить певним умовам використання. Нижче дана таблиця з найголовнішою інформацією:

Газонокосарка

Оптимальні умови роботи

Модель Dnipro-M

Електрична (до 1,5 кВт), мережева, несамохідна, ширина захвату до 40 см.

Невелика ділянка ( до 500 м2). Рівний рельєф, не надто густа або висока трава. Ділянка розташована поруч з будинком (безпосередньо поруч зі стаціонарною мережею).

LM-11, LM-12LX, LM-13 

Електрична (до 1,5 кВт), акумуляторна, несамохідна, ширина захвату до 40 см.

невелика ділянка (до 500 м2). Рівний рельєф, не надто густа або висока трава. Відсутня можливість підключення до стаціонарної мережі.

 

Електрична (до 2 кВт), несамохідна/самохідна, ширина захвату до 50 см.

Ділянка середніх розмірів (до 1000 м2). Нескладний рельєф, трава середньої густоти. Є можливість підключення до стаціонарної мережі. Періодичне використання.

LM-16

Бензинова (до 3 кВт), несамохідна, самохідна, ширина захвату до 50 см.

Ділянка середніх розмірів (до 2000 м2). Складний рельєф, густа та висока трава, робота під нахилом. Регулярне використання.

GM-410, GM-460

Бензинова вище (3 кВт), самохідна, ширина захвату більше 50 см.

Ділянка великих розмірів (більше 1000 м2). Найскладніший рельєф, густа та висока трава, робота під нахилом. Регулярне використання.

GM-530E

Часті питання про газонокосарки

Що таке газонокосарка?

Газонокосарки — це садова техніка, яка використовується для догляду за газоном та його підстригання. Бувають бензинові та електричні газонокосарки. Сьогодні можна знайти моделі, які значно розрізняються за потужністю та можливостям.

Що краще — тример або газонокосарка?

  • Тример краще використовувати для робіт у важкодоступних місцях, біля великої кількості перешкод, на невеликих майданчиках, після обробки газонокосаркою.
  • Газонокосарку використовують для обробки великих відкритих просторів з мінімальними умовами.

Яка газонокосарка краще — самохідна або несамохідна?

Самохідні газонокосарки дозволяють зберегти сили у випадку довгої роботи, однак їх вартість буде вищою, ніж у несамохідних. Якщо вам потрібно періодично працювати з невеликою ділянкою, краще вибрати несамохідне обладнання. Самохідна газонокосарка краще підійде для великої ділянки та регулярних робіт.