Назад в новини
21018

Як зробити паркан з дерева

У цій статті буде розказано про те як зробити паркан з дерева своїми руками, як за них доглядати і чим його обробити. Дотримуючись наших порад паркан вийде якісний і буде радувати господарів ділянки ще довгі роки. Насамперед потрібно вибрати матеріал для забору, за параметрами міцності, вартості та захисту. Найпопулярніші в Україні - дерев'яні паркани, найпростіше зробити їх своїми руками.

Зміст

Варто згадати ще декілька видів парканів:

  • Металеві. Паркани з металу, зазвичай зі сталі, схильні до корозії, але догляд за ними вирішить цю проблему. Для обробки сталі може знадобитися полуавтомат або сварочний інвертор.
  • Залізобетонні. Бувають різних конструкцій, від суцільних плит до зроблених з невеликих блоків.
  • Живі. Самий екологічний вид забору, виглядає все це красиво, але про безпеку не йде й мови. Як рішення: поставити паркан з матеріалів вищеперелічених і посадити поруч в'юнкі рослини. Якщо зробити паркан з дерева самостійно – треба обов'язково обробити його спеціальними засобами.

Дерев'яний паркан своїми руками

З усіх парканів, самому можна зробити дерев'яний, металевий і живий. Найпростіший варіант - дерев'яний. Для виготовлення підійдуть і старі спиляні дерева. Використовуйте всі доступні ресурси, є сухе дерево? Спиляєте і обробіть його.

Переваги і недоліки

Головна перевага дерев'яної огорожі - відносно низька вартість. Огорожу з дерева можна зробити своїми руками без особливих труднощів. Навіть новачок зможе построїти свій паркан. Інше питання - матеріали для нього та електроінструменти. Виготовити їх самому буде складніше. Як варіант зробити паркан з колод або з плах (половина колоди, яку розпиляли вздовж). Таке рішення полегшить створення матеріалів і дасть паркану цікавий і лаконічний вигляд.

Як і у будь-якого матеріалу у дерева є і свої недоліки. За деревиною необхідний догляд. Вона вимагає регулярних обробок і активного спостереження за станом паркана. Термін служби огорожі з дерева без обробки спеціальними засобами (про які ми поговоримо нижче) - 5-10 років. Сам матеріал легко запалюється.

Види дерев'яних парканiв

Є кілька основних видів дерев'яних парканів, але технологія створення обмежена тільки вашою фантазією. Розглянемо основні види:

  • класичний;
  • драбинка;
  • шаховий;
  • решітка;
  • вертикальний штахетник.

Особливості парканів з дерева

Найбільш популярні в Україні - класичні. Їх ви можете зустріти в будь-якому селі чи дачному кооперативі. Розрізняють два види таких дерев'яних парканів: щільні і з отворами. Сама конструкція дуже проста для виготовлення своїми руками: на лаги кріпляться вертикальні рейки, колоди або дошки.

Паркан-драбинка - простий по конструкції двосторонній паркан. На поздовжні лаги кріпляться вертикальні і поверх них встановлюються дошки зверху один на одного.

Шаховий паркан дуже схожий на класичний. Конструкції у них схожі і єдина різниця в них - установка обрешітки. На відміну від класичного варіанта, в такій стилістиці вони встановлюються в шаховому порядку.

Забір-решітка - швидше декоративна огорожа для своєї території. Робляться квадратні або прямокутні блоки. Під спеціальним кутом кріпляться рейки. Після цього на другій стороні під кутом перпендикулярним минулим прикріплюють нові дошки. Форма блоків можна міняти, так на ній можна зробити красиві виступи і заглиблення.

Штакетник - паркан виконаний з вертикальних дерев'яних брусів. Такий паркан нагадує збільшену копію декоративної огорожі. Зазвичай між дошками залишають великі отвори, а їх кінці роблять незграбними.

Читайте також: Як зробити полицю з дерева своїми руками

Розрахунок вартості матеріалів

Розберемося з тим, що ж визначає ціну на дерев'яний паркан.

  1. Вид конструкції. Звичайно, в першу чергу вартість буде залежати від конструкції. Тут визначається кількість дощок, їх товщина і вид.
  2. Довжина. Залежно від периметра вашої ділянки потрібна різна кількість дощок.
  3. Товщина і висота. Чим товще і вище буде паркан, тим більше він буде коштувати.
  4. Складність проекту. Якщо ви вирішите замовити будівництво паркану, то вартість буде також залежати від ландшафту.

Якщо робити паркан з дерева самостійно, знадобляться ручні інструменти, а відповідно і витратні матеріали для них. До електролобзику знадобляться полотна, для циркулярної пилки - диски. Не буде потрібно витратних матеріалів для ручних пилок і сокир.

Розрахунок вартості дерев'яного паркану

Які інструменти потрібні

Як і в будь-якій справі пов'язаному з будівництвом буде потрібно набір інструментів. Перше і найнеобхідніше - молоток і цвяхи або ударний дриль, акумуляторний шуруповерт і шурупи. З'єднання дощок паркану за допомогою шурупів зробить забір міцніше, ніж з'єднання цвяхами. Необов'язково використовувати шуруповерт, його можна замінити викрутками або використовувати для закрутки дриль. Підійдуть для цього не все моделі. Дриль обов'язково повинен бути с регулюванням оборотів.

Заготівлю матеріалів роблять циркулярною пилкою. Для більш дрібних робіт, можливо як дизайнерське рішення або просто акуратна заготівля дощок, потрібен електролобзик.

Після установки паркану часто помічають невеликі неточності. Якщо для вас не важливо як виглядає паркан – залиште так. Якщо хочете довести справу до кінця - робіть це шлифмашиной або рубанком.

Останній, але не менш важливий елемент - стовпчики. Тут є два варіанти. Перший, вони можуть бути дерев'яними, тоді вистачить попередніх інструментів. Другий, більш поширений, металеві стовпчики. Для зміни їх висоти знадобиться болгарка, без неї ви не зможете їх обрізати.

Інструменти для виготовлення дерев'яного паркану

Отвори в землі під стовпчики краще робити спеціальним буром, так буде легше їх робити і вони вийдуть глибше. Останнє забезпечить надійну фіксацію для забору.

Він чудово підійде для створення міцного і довговічного забору.

Які матеріали використовувати

Крім дерева є ще ряд матеріалів, які вам знадобляться щоб зробити паркан своїми руками.

Для початку потрібно визначитись як ви будете фіксувати стовпці. Їх можна просто закопати, але це не найбезпечніший варіант. Краще буде їх забетонувати. Тут знадобляться додаткові матеріали. У них входять:

  • цемент;
  • пісок;
  • бітум;
  • щебінка.

Щебінь необов'язково використовувати, але він забезпечує додаткову фіксацію.

Для самого паркану вам знадобляться:

  • лаги або поздовжні бруси;
  • паркан або дошки;
  • стовпи;
  • шнури і кілочки;

Шнури і кілочки знадобляться для уникнення нахилів, вигинів і відхилень у забору. Ними вказується місце, де буде знаходитися майбутній паркан.

Декоративні огорожі

Такі парканчики зробити легше, вони також можуть бути будь-якого виду з вищеперелічених. Найпопулярніші - решітчасті. Вони виглядають красиво і акуратно, до того ж добре пропускають вітер і сонце. Для огорожі рослин вони прекрасно підходять.

Другий за популярністю варіант - класичні огорожі своїми руками. Такі парканчики роблять невисокими і глибоко в землю їх не закопують.

Декоративна огорожа з дерева

Стовпи для забору

Стовпи для огорож вибирають виходячи з декількох чинників:

  • погодні умови протягом року;
  • вид грунту;
  • особисті побажання.

Особистими побажаннями керуються в останню чергу. Якщо грунт містить багато глини або домішок та слабо буде тримати стовпець, то їх обов'язково бетонують. При частих сильних дощах і вітрах роблять теж саме. При бетонуванні в основному ставлять залізні балки, тому що вони міцніше. Для створення балок самому, знадобляться болгарка і зварювальний апарат.

При відсутності ускладнюючих факторів можна просто взяти дерев'яні балки і закопати їх.

Паркан на дачі

Дача - місце де можна відпочити від міської суєти. Якщо ви придбали нову ділянку і досі не поставили паркан – подумайте над тим яким він буде. Не шкодуйте висоти і ширини дощок, зайвим це не буде. Додаткова висота захистить від чужих очей і непроханих гостей. Будівництво високого паркану з дерева особливо не відрізняється від звичайного, тут майже завжди рекомендують ставити сталеві балки. Вага паркану буде великою і під напором вітру дерев'яні балки можуть не витримати. Високий паркан вимагає обов'язкового бетонування паль.

Обов'язково потрібно розрахувати висоту забору, стане в нагоді це при розрахунку потрібної кількості балок. Не можна вимірювати на око, використовуйте рулетку і зверніться до людини, яка зможе розрахувати відстань між балками. Врахуйте, що паркан повинен бути рівним, це приємно для ока і він прослужить вам довше. Тут не обійтися без будівельного рівня, будь-яка просадка буде коштувати кількох років "життя" забору.

Високий на дачі

Чим обробити паркан

Здійснювати догляд за дерев'яним парканом потрібно починати ще до його установки. Так, територію біля паркану краще очистити від рослинності і мурашників, тоді в паркан буде потрапляти менше паразитів. В такому випадку залишається гола земля Якщо вона псує вигляд забору, використовуйте кольоровий гравій.

Після установки рекомендують покривати паркан грунтовкою. Перед тим як грунтувати, перевірте, щоб дерево було сухим і чистим. Сама грунтовка обов'язково повинна містити лляне масло. Завдяки маслу вона краще проникає всередину дерева і підвищує міцність огорожі. Після обробки грунтовкою слід пофарбувати паркан фасадною фарбою, щоб захистити дерево від паразитів і зробити конструкцію міцніше. Вона ще краще захищає дерево від паразитів і робить його міцніше. Зачекайте 24 години і нанесіть другий шар фарби.

Будівля паркану навколо своєї ділянки не найпростіше завдання. Обов'язково дотримуйтесь інструкцій і не забудьте правильно захистити його або скоро доведеться знову будувати паркан. Перед роботою підготуйте всі матеріали та інструменти, а ті, яких не вистачатиме ви знайдете в магазині «Dnipro-M».