Назад в новини
34015

Способи підключення генератора до домашньої мережі

Генератор незамінний на об'єктах без електромережі, але також широко використовується як резервне джерело живлення в будинках, офісах, магазинах та інших приміщеннях. Особливо його використання стало актуальним через нестабільну роботу енергетичних систем. Підключення генератора до мережі нескладне, але потребує певних знань та досвіду, тому не рекомендовано робити його самостійно — краще звернутися до кваліфікованого фахівця. Нижче ми розглянемо які існують методи підключення та на що звернути увагу, щоб ви змогли оцінити наявне обладнання та роботу майстра.

Як підключити генератор до домашньої мережі

Методи підключення генератора

Підключити генератор можна одним із наступних способів:

  • через рубильник;
  • через блок АВР.

У першому випадку можна використовувати перекидні або реверсивні рубильники. Особливість підключення в тому, що активним може бути лише одне джерело живлення або обидва вимкнені.

Як підключити генератор до домашньої мережі

Блоки АВР можуть бути автоматичними та напівавтоматичними. У разі відсутності мережі блок запускає генератор, а за її відновлення — відключає. Нижче розглянемо детальніше процес підключення.

Важливо! У жодному разі не підключайте генератор просто розетка-в-розетку. Проводка розетки та інших приладів може вийти з ладу.

Порядок підключення до домашньої мережі

Спочатку розберемося із підключенням через рубильник. Він працює у трьох режимах (1-0-2):

  • живлення від стаціонарної електромережі;
  • розмикання контактів;
  • живлення від резервного джерела.

Перед початком використання генератора необхідно прокласти кабель, враховуючи перетин дроту щодо потужності пристрою, зафіксувати проводку (рекомендоване укладання в штроби або гофру), встановити щиток управління. Він повинен бути схований у ящик для надійного захисту від пошкодження та корозії. Після цього необхідно підключити сам рубильник:

  • зверху має бути кабель основної мережі;
  • в середині — приватний ланцюг будинку;
  • внизу заземлення.

Щоб уникнути небажаних перевантажень та для безпеки системи, встановіть по автомату на кожен ланцюг.

Детальніше про схему встановлення та правила безпеки у нашому відео:

 

Підключення через блок автоматики

Підключення до напівавтоматичного АВР передбачає встановлення двох напівпровідників, з'єднаних між собою, у захисний ящик. Кабель до них необхідний щонайменше 4 мм діаметром. У разі відключення електрики необхідно запустити резервне джерело живлення, тоді відбудеться автоматичний перехід із основної мережі до генератора. Коли електрика відновлюється, контактори на електростанції розмикаються автоматично. Залишається вимкнути генератор.

Автоматичні блоки АВР встановлюються аналогічно. За відсутності електрики вони без будь-якого втручання включають генератор, при відновленні напруги в стаціонарній мережі — самостійно його відключають.

Де краще встановити генератор: на вулиці чи в будинку?

Встановлювати генератор можна як на вулиці, так і всередині приміщення. Необхідно враховувати, що він створює під час роботи багато шуму, сильно вібрує (рекомендована установка на платформі з амортизаційними властивостями), деякі моделі за мінусових температур не зможуть запуститися.

  • Вуличне встановлення. У разі встановлення на вулиці необхідно подбати про захист генератора від морозу, вологості, атмосферних опадів, можливих пошкоджень. Небажано залишати конструкцію відкритою. Для цього можуть використовуватись спеціальний єврокожух, захисний контейнер, установка під навіс (не практичний та небезпечний метод).
  • Встановлення всередині будинку. Для цього виділяють спеціальне приміщення або використовують підвал. Вони обов'язково повинні мати продуману та надійну систему відведення вихлопних газів, систему вентиляції, на підлозі потрібна бетонна стяжка, на стінах — гарний шар штукатурки. Також потрібно продумати звукоізоляцію.

Крім того, під час вибору установки необхідно враховувати тип запуску генератора. Моделі з ручним або електростартером краще розмістити ближче до будинку або у підвалі.