Назад в новини
6420

Правильна робота електричним рубанком

Содержание:

Рубанок — інструмент для стругання та обробки дерев’яних деталей. Він популярний серед професійних теслярів та любителів. За допомогою рубанка можна зробити заготовку ідеально рівною. Електричний рубанок працює набагато швидше за ручний, головне — правильно використовувати інструмент.

Електрорубанки умовно поділяють на професійні та побутові. Об’єктивно, вони розрізняються між собою тривалістю роботи без перерви та потужністю. Головна конструктивна деталь рубанка — електродвигун. Він споживає струм з мережі, змушуючи обертатися робочі ножі. Під час роботи з деревом буде утворюватися велика кількість стружки та пилу — для її відведення призначений патрубок, який можна підключити до пилососа.

Як працювати електрорубанком?

Підготовка до роботи з електрорубанком

Перш ніж почати роботу з новим інструментом, потрібно прочитати інструкцію до нього. Це допоможе зрозуміти особливості конкретної моделі та ефективніше працювати з нею. Під час першого та кожного наступного використання потрібно перевіряти наступні деталі інструменту:

  • корпус, кабель та ножі мають бути без пошкоджень;
  • ріжучі елементи мають бути добре закріплені на своїх місцях;
  • механізм має бути чистим.

Під час роботи з інструментом на вас має бути робочий одяг без країв, що звисають або розвіваються. Рукава мають бути не надто довгими. Не можна використовувати рукавички під час роботи з інструментом, у якого обертається вал, тому що їх може затягнути всередину.

Дріт електрорубанка має вільно діставати до електромережі та не бути натягнутим. Якщо його довжини не вистачає, потрібно використовувати подовжувач. Оброблювана деталь має бути добре закріплена на верстаку.

Перевірка та регулювання положення передньої плити

Один з важливих етапів підготовки — налаштування передньої плити:

  • вимкніть інструмент з електромережі;
  • підготуйте накладку — скло або лінійку потрібного розміру;
  • зафіксуйте передню плиту та закріпіть робочий ніж у верхньому положенні, прокрутивши барабан;
  • за допомогою лінійки перевірте, чи співпадають плити;
  • якщо вони не паралельні, причиною може бути засмічення або тривале використання інструмента без обслуговування.

Регулювання плити рубанка

Регулювання положення ріжучої кромки

Наступний етап — регулювання ріжучої кромки відносно підошви електрорубанка. Те, наскільки ніж виступає за межі підошви, залежить від обраної глибини стругання та типу ножа. Виставити глибину стругання можна за допомогою спеціального регулятора. Ніж має бути розташований паралельно плиті інструмента, знаходячись у кожній своїй точці на однаковій відстані від неї.

Щоб змінити положення ножа, потрібно:

  • відкрутити болти кріплення;
  • налаштувати висоту ножів за допомогою ексцентриків;
  • вирівняти ріжучі елементи, якщо їх декілька;
  • перевірити, чи легко обертається барабан.

Регулювання глибини стругання електрорубанком

Перевірка позиції ножів

Ножі для електрорубанка можуть мати різну форму — бути прямими, хвилеподібними або мати заокруглений кінець. Якщо вони розташовані правильно, барабан буде легко провертатися, а лезо — ледь торкатися лінійки. Якщо ніж не дістає до накладки, зіштовхується з нею або чіпляє край підошви, потрібно змінити положення ріжучої кромки.

Установка ножів на електричний рубанок

Робочі положення електрорубанка

При використанні електрорубанок може знаходиться у двох положеннях:

  1. Стаціонарне. Інструмент закріплюється на верстаку. Майстер подає його на заготовку. Це зручно, якщо потрібно працювати з короткими заготовками.
  2. Мобільне. Майстер веде інструмент вздовж закріпленої заготовки. Такий спосіб зручний, якщо потрібно обробляти довгі заготовки.

Обробка поверхонь

Електрорубанок може не тільки стругати, за його допомогою можна зрізати фаски та проводити вибірку чверті. Щоб отримати рівну поверхню, потрібно мати деякий досвід та вміти плавно вести інструмент.

Правильна робота електрорубанком

Ось поради щодо роботи з електрорубанком, які допоможуть досягти якісного результату:

  1. Не поспішати та намагатися докладати до інструмента однакове зусилля у кожний момент. При вході на заготовку треба перевірити, чи повністю передня платформа прилягає до заготовки, та робити упор на неї. На виході з деталі упор слід робити на задню підошву. За деякої вправності можна досягти того, що на початку та у кінці заготовки не буде перепадів.
  2. Слідкувати, щоб тирса не потрапляла під плиту, та щоб плита лишалася паралельною заготовці.
  3. Підбирати для роботи заготовки з великим запасом довжини.
  4. Працювати з твердими сортами деревини поетапно, не сильно навантажуючи інструмент.
  5. Виставляти глибину обробки, відштовхуючись від кривизни поверхні дошки.

При обробці дерева є деякі нюанси, про які завжди треба пам’ятати. Не можна допускати, щоб змінювався нахил інструмента або сила натискання, інакше поверхня вийде кривою.

Читайте також:  Як зробити струбцину своїми руками?

Отримати якісний результат можна тільки якщо правильно підготувати інструмент та дотримуватися правил безпеки. Ми сподіваємося, що вам допоможуть наші поради. Працюйте із задоволенням!