Назад в новини
21067

Як вибрати пильні диски по дереву?

Зміст:

  1. Що таке пильний диск?
  2. Класифікація пильних дисків
  3. Характеристики пильних дисків
  4. Поради щодо вибору пильного диска

 

Що таке пильний диск?

Пильний диск по дереву — розхідник, який встановлюється на циркулярні пили. З усіх типів дисків для встановлення на верстат з циркулярною пилою, це найпростіший варіант. Тим не менш, він має високу міцність та може розпиляти будь-яке дерево. Щоб правильно вибрати пильний диск по дереву, потрібно орієнтуватися в їх різновидах, розуміти, для якої роботи вони потрібні. Далі в статті ми розглянемо класифікацію пильних дисків по дереву, їх характеристики, а також дамо декілька порад щодо їх вибору.

Класифікація пильних дисків

Можна розділити пильні круги за декількома ознаками, однак найрозповсюдженіший спосіб — по їх будові. Існують диски, що виготовлені з одного сорту сталі (монолітні) та з декількох (твердосплавні).

Монолітні

Монолітні диски твердіше за твердосплавні. Вони повністю виготовлені з одного сорту сталі. Не дивлячись на те, що вони швидше тупляться, їх можна декілька разів перезаточувати. Частіше за все, такі диски мають багато монолітних зубців. Якщо говорити про пильні диски по різним матеріалам, то саме монолітні часто підходять для розпилювання дерева, особливо, якщо потрібно працювати з м’якими породами деревини.

Твердосплавні

Зубці цих дисків виготовляються зі сталі, яка міцніша за матеріал основи диска. Такі розхідники обходяться дорожче монолітних, але дають більш високу якість розпилювання. Окрім деревини, такі диски використовуються для роботи з металом та ламінатом.

Великий плюс таких дисків — довгий термін експлуатації до моменту першого заточування. Однак заточити твердосплавний диск без використання спеціального обладнання не можна.

Читайте також: Як вибрати алмазний диск для болгарки

Характеристики пильних дисків

Кожний пильний диск по дереву має ряд характеристик, які впливають на результат роботи з циркуляркою. Серед найважливіших виділяють:

  • розмір круга;
  • товщина полотна;
  • число зубців;
  • форма зубів.

Пильний диск по дереву

Діаметр пильного диска

Діаметр диска визначає не тільки максимальну товщину розпилюваного матеріалу, але й максимальну кількість обертів диска:

  • Ø <= 80 мм — 23 800 об/хв;
  • Ø <= 100 мм —19 100 об/хв;
  • Ø 120 мм — 15 900 об/хв;
  • Ø 250 мм — 7 600 об/хв;
  • Ø 300 мм — 6 300 об/хв.

Можна помітити деяку закономірність — при збільшенні діаметру диска зменшується максимально припустима кількість обертів круга. Це пов’язано з тим, що диск більшого розміру буде створювати більше навантаження на пилу. Крім того, чим більше діаметр, тим більша й сила, що намагається розірвати диск. Робота надто великим розхідником на занадто великій швидкості шпинделю — небезпечний процес.

Також важливий внутрішній діаметр посадкового отвору — дискова пила повинна добре утримувати диск.

Товщина диска

Від товщини пили залежать два моменти:

  • витрати енергії;
  • стійкість при роботі.

Тонкий диск не потребує великих енергетичних витрат, тому пилі буде легше з ним впоратися. При роботі з тонкими дисками менше витрати матеріалу, тому що вони дають мінімальну товщину розпилу. Але з ними потрібно дбайливіше поводитися, тому що вони можуть не витримати надто інтенсивної експлуатації.

Товсті диски набагато стійкіші, однак і пила, що працює з ними, повинна бути потужніше.

Кількість зубців

В залежності від кількості зубців диск можна використовувати для тої чи іншої деревини. Невелика кількість зубців добре підійде для роботи з деревиною різної щільності. Розпил буде мати не дуже рівні краї, тому краще обирати такі диски для грубої обробки.

Якщо кількість зубців середня, то диск може використовуватися для різних видів робіт, починаючи від продольного розпилювання крупних деталей до роботи з металом.

Диски з великою кількістю зубців використовуються для створення поперечних розпилів. При продольному вони можуть викликати перегрівання матеріалу або «спалити» двигун пили.

Форма зубців

Ще один фактор, що впливає на якість та швидкість розпилювання — форма зубців. Сьогодні найбільш розповсюджені такі варіанти геометрії як:

  • плаский (прямий);
  • такий, що чергується;
  • трапецієподібний.

Зубець може знаходитися під від’ємним або додатним кутом. Мається на увазі кут, який утворюють ріжуча кромка зубця та лінія радіусу. Від цього залежить те, наскільки чистим буде розпил.

Пласке заточування

Пласке заточування використовується при роботах, що не потребують особливої точності. Якщо потрібно зробити багато пропилів, а якість значення не має, пласке заточування — правильний вибір.

Нахил, що чергується

Це універсальний нахил. Він використовується при поперечному та продольному розпилюванні будь-яких порід деревини та інших матеріалів. Від’ємний кут нахилу зуба добре впливає на якість чистового різу.

Трапецієподібна форма

Добре підходить для роботи з ламінатом, тому що запобігає його розщепленню. Чергування трапецієподібного та плаского зубців дозволяє забезпечити чисту кромку при розпилюванні. Якщо ж поєднати «трапецію» з від’ємним нахилом, можна отримати пильний диск, що краще за все підходить для чистового розпилювання різноманітних панелей, плит та ламінату.

Що стосується монолітних пильних дисків по дереву, в них пряме заточування та два різновиди зубців: прямий і гострій. Гострий підходить для чистового розрізання різних порід, а прямий — для роботи з м’яким деревом.

Ручна циркулярна пила

Поради щодо вибору пильного диска

Якщо тип роботи, яку повинен буде виконувати диск, відомий, достатньо дотримуватися наступних порад та інструкцій:

  1. Диск може бути монолітним або твердосплавним. Монолітні підходять для м’яких порід, вони дешевше, швидко тупляться, але їх можна заточити. Диски з твердосплавними зубцями впораються з твердим деревом. Вони дорожче, але забезпечують високу якість. Точити їх потрібно рідше.
  2. Зовнішній діаметр диска впливає на максимальну швидкість обертання та габарити розпилюваних заготовок.
  3. Посадковий діаметр повинен підходити параметрам пили. Якщо диск буде сидіти на посадковому штифті погано, це може призвести до непередбачуваного результату.
  4. Конфігурацію зубців потрібно вибирати виходячи зі своїх цілей. Найуніверсальнішим вважається заточка з чергуванням. Такий диск небагато коштує, але може впоратися з будь-якою породою.
  5. Переконайтеся, що на диску є спеціальні прорізи та отвори. Вони характерні для якісних дисків, дозволяють зменшити шум під час роботи та сприяють зниженню нагрівання диска. Канавки зменшують вірогідність розламування диска при роботі.

Вибір диска — не найпростіше заняття. Необхідно врахувати багато різних факторів — специфіку роботи з деревиною, інтенсивність використання інструменту, особливості циркулярної пили і т.п. Маючи інформацію про це все, ви зможете купити саме той розхідник, який підійде вашій пилі краще за все.