Назад в новини
6526

10 порад для ідеального газону

Які б роботизовані газонокосарки ми не використовували, домогтися ідеального виду газону без додаткового догляду не вийде. Але, дотримуючись простих правил, ви зможете підтримувати його доглянутим без особливих зусиль і витрат, поліпшити стан трави і витрачати менше часу на її скошування. Ми зібрали для вас 10 порад від фахівців по догляду за гольф-полями і ландшафтного дизайну, які допоможуть домогтися ідеального стану газону на дачі або прибудинковій ділянці.

Поради по догляду за газоном

Частіше косіть траву

Регулярне скошування трави допоможе зробити її густою і не дасть пробитися бур'янам. Краще частіше і потроху косити газон, ніж рідко, але все відразу. Тривалі проміжки і пропуски скошування виснажують дернину, шкодять траві. До того ж важливо міняти напрям покосу трави, щоб стебла не згиналися весь час в одну сторону.

Газонокосарка Dnipro-M

Не стрижіть траву занадто коротко

Основний недолік коротко підстриженої трави — її швидке зростання. До того ж чим коротше ви стрижете газон, тим швидше слабшає трава, відповідно, тим більше добрива і води вам знадобиться для догляду.

Наскільки коротко треба підстригати? Оптимальний рівень залежить від різних чинників: сезону, типу трави, призначення газону, його стану і віку. Основна рекомендація — стригти траву в кілька етапів, за раз видаляти не більше 1/3 довжини. Газонокосарки з можливістю регулювати висоту покосу дозволять правильно доглядати за газоном. Також важливо обзавестися тримером для трави, який дозволяє працювати навколо дерев, вздовж паркану і в інших важкодоступних місцях.

Читайте також:  Як вибрати мотокосу бензинову

Поради по догляду за газоном - покіс трави

Не косіть мокрий газон

По-перше, мокру траву складно зрізати рівномірно, вона сильніше пошкоджується, по-друге, вона може налипати на корпус і ножі косарки або тримера, зменшуючи його працездатність. До того ж після дощу або поливу на грунті будуть залишатися борозни від косарки — газон після такого скошування буде виглядати неохайним. Грунт може спресуватися, коріння трави не буде дихати, що може призвести до сухих прогалин на газоні.

Проводьте мульчування

Мульчування допомагає захистити і поліпшити властивості ґрунту, підтримувати рослини здоровими. Принцип роботи простий: трава зрізається, перемелюється і залишається на газоні. Якщо ви регулярно стрижете газон, то зрізані частинки будуть короткими, легко засвоюватися грунтом, охайно виглядати на газоні. Цю функцію мають багато сучасних моделей газонокосарок.

Поливайте рясно, але не часто

Без регулярного і рясного поливу газон висихає, втрачає свою «соковитість», виглядає неохайним. Надмірний полив також може негативно позначитися на стані трави. По-перше, він провокує її швидке зростання, по-друге, заважає корінню піти глибоко в грунт. Тому важливо стежити за тим, щоб газон був зволожений, але не зловживати частими поливами. Краще полити один раз, але рясно, ніж щодня, але потроху.

Поради по догляду за газоном - полив

Не поливайте на ніч

Не поливайте газон пізно ввечері адже трава не буде встигати висохнути, що може призвести до розвитку різних хвороб. Найкраще зробити це вранці або раннім вечором. При поливі опівдні вода може випаруватися і не дійти до коренів.

Не зловживайте добривами

Надлишок добрив може призвести до сильного росту трави — газон доведеться стригти набагато частіше. До того ж надмірне удобрення завдає шкоди навколишньому середовищу, оскільки залишки змиваються з грунту в струмки і водойми, затягуючи їх ряскою.

Щоб добрива принесли користь газону, не викликали хімічних опіків і пожовтіння трави, рівномірно розподіліть їх по всій площі. Поєднуйте процедуру удобрення з поливом. Під час удобрення трава повинна бути сухою, а земля — ​​трохи вологою. Розрахуйте так, щоб після процедури пішов дощ. Якщо його не буде, самостійно полийте газон.

Не змішуйте добрива

Незалежно від того, який тип добрива ви використовуєте, воно повинно бути одне. Змішування органічних і синтетичних видів добрива може негативно позначитися на якості та здоров'ї газону.

Боротьба з бур'янами

Бур'яни витягують з грунту вологу і поживні речовини, не даючи траві нормально розвиватися, можуть призвести до загибелі газону. До того ж вони зовсім не вписуються в його бездоганний зовнішній вигляд. Якщо ви хочете, щоб газон мав ідеальний вигляд, регулярно видаляйте бур'яни.

Обприскувач Dnipro-M

Правильно підберіть гербіцид

Для боротьби з бур'янами допомагають два види гербіцидів:

  • передсходові — запобігають появі бур'янів, як правило, застосовуються раз на рік;
  • післясходові — для контролю широколистих і трав'янистих бур'янів.

Не забувайте, що гербіциди синтетичні за своїм складом, тому застосовувати їх необхідно помірно. Для зручного розпилення на проблемні ділянки використовуйте обприскувач.