Назад в новини
33254

Біти для шуруповерта. Класифікація, характеристики, типи біт

Біти для шуруповерта обов'язково потрібні кожному, хто має відношення до будівництва або ремонту. На кожному будмайданчику і в майстерні потрібно вкручувати саморізи, шурупи та інші кріплення. Шуруповерт сильно допомагає під час закручування та відкручування великої кількості кріпильних елементів, але його ефективність безпосередньо залежить від того, чи правильно був підібраний витратний матеріал.

Класифікації біт для шуруповерта

Біти можуть відрізнятися за кількома критеріями, в основному — формою, розміром і матеріалом, з якого вони виконані. Кожна біта схожа на шестигранний стрижень з металу. Одна сторона — робоча, вона потрібна для роботи з кріпленням, а інша — вставляється в патрон і називається хвостовиком.

Види біт для шуруповерта

За своєю функціональністю біти можна розділити на 3 типи:

  • Основні. Мають тільки одну робочу частину, наприклад, хрестову головку. Це найчастіший варіант витратника.
  • Комбіновані. Мають подвійну робочу частину. Їх можна перевертати — в цьому випадку невживана робоча частина виконує функцію хвостовика.
  • Спеціальні. Рідкісні біти для вузькоспеціалізованих робіт, які продаються тільки поштучно.

Якщо говорити про типи витратника, можна виділити ще кілька різновидів, про які знає кожний, хто працює з інструментом:

  • плоскі — використовуються для роботи з гвинтами та шурупами;
  • шестигранні — знаходять своє застосування в меблевому виробництві;
  • для болтів — потрібні при роботі з черепицею або профнастилом;
  • для гіпсокартону — мають обмежувач, який не дозволяє закрутити кріплення більше потрібного;
  • тригранні біти.

Детальніше про стандартні типи біт

Ось найпопулярніші види витратника в залежності від того, для яких кріплень його використовують:

  • Шліцьові. Найпоширеніші і універсальні біти. Їхня форма підходить для роботи зі смуговими виїмками на голівках кріплень (замінюють собою плоску викрутку). Вони розрізняються між собою за шириною та глибиною, на яку можуть входити.
  • Хрестові. Мають чотири ребра на робочій голівці і повністю замінюють собою звичайну хрестову викрутку.
  • Шестигранні. Потрібні для роботи з гвинтами, що мають виїмку у вигляді шестикутника. Найчастіше такі кріплення використовуються в меблях.
  • Біти для болтів і гайок. Здатні працювати з кріпленнями, які мають зовнішній шестигранник. У них висока несуча здатність.
  • Зірочки. Корисні при роботі з автомобільною технікою.

Особливі типи біт і їхнє призначення

У цьому блоці ми опишемо декілька більш вузькоспеціалізованих типів біт, які відрізняються від стандарту за формою робочої частини.

Біти для гайок і болтів

У таких біт нестандартна форма. Основна відмінність в тому, що робоча частина має не опуклу, а впуклу робочу частину. Вони в прямому сенсі надягаються на кріплення і знімають його, обхоплюючи зовні. Для роботи з кріпленнями, які мають великий діаметр, потрібно використовувати досить потужні шуруповерти.

Біти для гайок

З антивандальним шліцом

На адресу таких біт нерідко можна почути назву «зміїне око», тому що в них є спеціальна головка, що підходить до виделкового ключу.

Біти з антивандальним шліцом

Професійні біти

Це різновид біт, які мають високу міцність, надійність і ресурс. Вони можуть закручувати більшу кількість кріплень, більше 400, залишаючись при цьому у робочому стані. Зазвичай такий витратник також має покриття захисними матеріалами, яке рятує його від дії корозії і швидкого зношення.

До цієї категорії також відносяться торсіонні біти, які призначені для роботи з ударними шуруповертами. Їхня відмінна риса полягає в наявності гнучкої вставки, яка використовує у роботі принцип скручування.

Професійні біти для шуруповерта

Біти для гіпсокартону

Гіпсокартон — м'який матеріал, тому в нього дуже легко занадто сильно загнати кріплення. З цієї причини біти для гіпсокартону мають обмежувач, який не дасть закрутити кріплення глибше потрібного.

Біти для гіпсокартону для шуруповерта

Біти «виделка»

Це різновид антивандальних насадок. Вони виготовляються з дуже міцної сталі і мають довгий експлуатаційний термін. Такі біти схожі на прості шліцьові, але мають проріз. Також є витратник зі шліцом, у якого три лопаті. Такий шліц називається tri-wing. Його основне призначення — робота з побутовою технікою і приладами.

Біти вилка для шуруповерта

Магнітні і пружинні

Біти з магнітними фіксаторами дуже корисні під час роботи на висоті або у важкодоступних місцях. Фіксатори утримують біту в адаптері, не даючи їй випасти. Крім цього, насадка захищена від зісковзування під час роботи.

Пружинні насадки дають можливість працювати з кріпленнями під кутом і у важкодоступних місцях. Пружина гнеться під різними кутами, навіть більше прямого. Обертання при цьому добре передається від шуруповерта до кріплення.

Пружинні і магнітні біти для шуруповерта

Класифікація біт за матеріалом і покриттям

Для виробництва біт використовуються як м'які, так і тверді метали. Від цього безпосередньо залежить їхня якість і експлуатаційний термін. Найбільш міцними та якісними вважаються такі сплави:

  • молібден і хром;
  • ванадій і хром;
  • молібден і ванадій;
  • кремнієво-вогневий спік.

У випадку зі сталевими бітами міцність підвищується за рахунок вкриття титаном. Після нього за міцністю слідують покриття з алмазу, нікелю або сплаву вольфраму і нікелю. При цьому вольфрам забезпечує запас міцності, а нікель захищає від корозії.

Розміри біт

Розміри біт для шуруповерта

Біти розрізняються між собою за довжиною, шириною та товщиною шліца. У кожного параметра є набір популярних значень. Найчастіше довжина варіюється від 25 до 90 мм, ширина — від 2 до 9 мм, а товщина — від 0,3 до 1,6 мм.

Як вибрати якісну біту

Щоб робота з шуруповертом проходила швидко і добре, потрібно розуміти, як вибрати для свого інструменту якісну біту. Зараз ми опишемо, на що орієнтуватися під час вибору витратника.

Основні критерії вибору біт для шуруповерта

Перш за все, потрібно розуміти, з яким саме матеріалом буде відбуватися робота. Наприклад, закручування в деревину пов'язане з одними навантаженнями, а метал — зовсім іншими.

3 критерії вибору біт:

  1. Матеріал виготовлення. Від цього залежить експлуатаційний термін витратника та його міцність. Якщо біта не має витримувати дуже високі навантаження, вистачить сталі R-7—R-12 з хром-ванадієвим захистом. Якщо потрібна підвищена стійкість, варто віддати перевагу бітам з тітаннітріумним покриттям (вони мають золотистий відтінок).
  2. Технологія виготовлення. Біти можуть бути фрезерованими або кованими. Фрезерування полягає у видаленні верхньої частини, а при куванні матеріал розжарюється, після чого йому надають необхідну форму. Ковані вироби мають більшу міцність.
  3. Твердість. Насадки з м'якого металу швидше сточуються, але підходять для використання з жорсткими кріпленнями. Тверді насадки мають великий ресурс, але також мають підвищену крихкість. Оптимальний показник твердості для біт — 58-60 HRC.

Маркування біт

Ось найбільш популярні маркування біт для шуруповертів:

  • Slot — проста модель з плоским шліцом.
  • PH — хрестова. Біля літер позначений діаметр від 0 до 4. Біти, які найкраще підходять для побутового використання, мають маркування РН2.
  • PZ — біти для роботи з деревом і металом. Їхня особливість — додаткові ребра для кріплень з хрестовою виїмкою.
  • H — шестигранні біти. Мають розмір від 1,5 до 10, який вказується в маркуванні.
  • R — квадратний шліц.
  • T — зіркоподібна насадка.
  • SP — антивандальний шліц.
  • Gr — трилопастна насадка.

Чи варто купувати комплекти біт?

Комплект біт — відмінне придбання для тих, хто часто користується шуруповертом і виконує з його допомогою різні роботи. Фахівцям часто потрібні різні розміри або типи біт, тому зручно буде тримати їх під рукою в одному місці. Можна підібрати набір з різною кількістю біт, починаючи від базових насадок, і закінчуючи великими наборами, що включають вузькоспеціалізовані біти.

Набір біт для шуруповерта

Важливо завжди відповідально ставитися до вибору біт, і тоді вони виправдають витрати своєю якістю.


Читайте також:  Мережеві шуруповерти: Критерії вибору і огляд моделей Dnipro-M