Назад в новини
46052

Як розрахувати потужність генератора для будинку та будмайданчика?

Вибір потужності є першим та найважливішим кроком під час вибору генератора. В цьому випадку необхідно розуміти, для яких цілей ви підбираєте цей вид обладнання — для побутового використання в будинку або для забезпечення електроенергією будмайданчиків.

В такому разі необхідно правильно розрахувати потужність, яка буде потрібна для вирішення поставлених завдань. Щоб це зробити, потрібно відповісти на два основні питання:

  1. Чи повинен генератор забезпечити електроенергією весь будинок чи достатньо буде визначити найвагоміші точки споживання електрики (освітлення, популярні побутові прилади: чайник, холодильник тощо);
  2. Чи планується в майбутньому збільшити кількість підключених приладів або використання додаткового обладнання.

Отримавши відповіді на ці питання, можна приступати безпосередньо до вибору самого пристрою.

Розрахунок потужності генератора для дому та дачі

Визначення потужності генератора для будинку та дачі

В цілому, потужність генератора підбирається залежно від кількості електроприладів та обладнання, які можуть бути підключені одночасно після подачі живлення. Для побутового використання, коли немає гострої необхідності підключення потужного електроустаткування, достатньою величиною буде 3-4 кВт. Однак для будівельних майданчиків це значення багаторазово зростає і залежить від складності об'єкта.

Наведемо приблизні значення потужності електроприладів, що найчастіше використовуються в приватних будинках, у нашій таблиці енергоспоживачів.

Як розрахувати потужність генератора для дома

Пропонуємо зразковий розрахунок необхідної потужності генератора. Наприклад, необхідно одночасно підключити такі електроприлади:

  1. Лампочка для освітлення будинку (8 шт) потужністю 60 Вт кожна. Необхідний запас потужності становить 10% або 6 Вт із кожною лампочкою. Сумарно отримуємо потребу у 528 Вт;
  2. Холодильник потужністю 500 Вт. Необхідний запас — 200% або 1000 Вт. Сумарно — 1500 Вт;
  3. Телевізор із споживаною потужністю 300 Вт. Необхідний запас — 60% або 180 Вт. Сумарне споживання — 480 Вт;
  4. Мікрохвильова піч (750 Вт). Запас потужності — 50% або 375 Вт. Сумарно — 1125 Вт.

Споживання енергії побутової техніки

Необхідну потужність генератора для одночасного забезпечення енергопостачанням вказаних електроприладів у будинку можна розрахувати за формулою:

  • складаємо сумарне споживання всіх електроприладів: 528+1500+480+1125 = 3633 Вт (3,6 кВт);
  • закладаємо запас потужності на можливе збільшення кількості приладів, що використовуються в будинку: 3,6 кВт+20%=4,3 кВт.

Таким чином, у цьому прикладі рекомендується купити бензиновий генератор номінальною потужністю від 4 кВт.

Варто зазначити, що за наявності в будинку котла опалення потрібна потужність генератора зростає. Найчастіше вибір генератора для будинку чи дачі вибирається із запасом потужності близько 20%, оскільки кількість використовуваних приладів у будинку згодом зростає.

Вибір генератора для будівельного майданчика

До генераторів для будівельних майданчиків висуваються спеціальні вимоги. У цьому випадку має значення не тільки потужність, яку може видати пристрій, але й ряд інших факторів:

  • надійність рамної конструкції та захищеність від зовнішніх впливів, оскільки це обладнання часто регулярно переміщається по будівельному майданчику і має працювати за різних погодних умов;
  • великий паливний бак, що дозволяє відпрацювати генератору без дозаправки всю робочу зміну;
  • невибагливість в обслуговуванні та зрозуміле управління;
  • можливість підключення потужних споживачів безпосередньо до генератора за допомогою наявності у ньому спеціальних розеток.

Споживання енергії будівельних електроінструментів

Щодо вибору генератора за потужністю, слід сказати, що на будівельних об'єктах найчастіше використовується безліч електроінструментів та обладнання з різним енергоспоживанням. Тому слід звернути увагу на моделі генераторів потужністю понад 5 кВт. Крім того, під час вибору генератора для будівництва слід закладати запас за потужністю близько 20%.