Назад в новини
12286

Як зробити струбцину своїми руками?

Зміст:

Столярні струбцини — дуже корисний інструмент при роботі з дерев’яними заготовками та деталями. Вони допомагають закріпити деталі під час їхньої обробки або склеювання, дозволяючи досягти їхнього правильного з’єднання та високої якості обробки. Струбцини не обов’язково купувати у спеціалізованих магазинах — можна зробити їх самостійно. Якщо слідувати інструкції, то якість струбцини практично ні в чому не буде поступатися фірмовим виробам. Найголовніше, що для виготовлення можна використовувати підручні матеріали та лише декілька видів електроінструменту.

Будь-яка струбцина складається з рамки та затискного механізму. Рамка відповідає за те, щоб уся конструкція була жорсткою, а затискний механізм фіксує деталь. По суті, струбцини дуже схожі на лещата. Однак їх точна будова може варіюватися — існує декілька типів струбцин, що відрізняються за особливостями застосування та сили стискання. Можна також створювати струбцини одного й того ж типу, але різного розміру — від цього буде залежати максимальний розмір заготовки, яку можна затиснути, та зусилля, що до неї прикладається.

Далі ми розглянемо виготовлення трьох варіантів струбцин:

  • гвинтовий;
  • швидкозатискний;
  • трубний.

Струбцина гвинтового типу

Струбцина гвинтового типу своїми руками

Інструмент, зроблений за цією технологією, добре підійде для того, щоб фіксувати заготовки з дерева, фанери, ДСП, ДВП, ОСБ, дошки та не дуже товстий брус. Ви можете самостійно обрати масштаб струбцини, але в усьому іншому краще дотримуватися інструкції:

  1. Перенесіть шаблони кожної деталі на дерев’яну заготовку. Краще за все використовувати не сосну, а породи деревини з більшим запасом міцності.
  2. Виріжте з деревини деталі по контуру за допомогою електричного лобзика. Всі нерівності можна підправити напилком. Для шліфування готових вирізаних деталей використовуйте наждачку.
  3. У деталі «щелепи» потрібно зробити отвір, в який увійде осьовий болт. У верхній деталі потрібно трохи подовжити отвір, використовуючи круглий напилок. Довжина отвору має складати 1,5-2,5 діаметру осьового болта.
  4. Зробіть в рукоятці отвір для гайки. Його номер має співпадати з номером гайкового ключа. За допомогою надфіля зробіть його шестигранним. Для встановлення гайки можна обрати епоксидний або ціанакриловий клей.
  5. Зберіть всі частини разом. Осьовий болт потрібно зафіксувати у нижній «щелепі» клеєм, потім посадити задню петлю на шурупи. Після того як надягнете верхню «щелепу» та підкладете шайбу, можна встановлювати рукоятку. На поверхні, які будуть безпосередньо затискатися деталями, краще прикріпити накладки з м’якого матеріалу.

Швидкозатискна струбцина з дерева

Швидкозатискна струбцина з дерева своїми руками

Щоб зробити F-подібну струбцину, доведеться витратити набагато більше зусиль, аніж на виготовлення гвинтової. Натомість такий інструмент непогано прискорить робочий процес.

  1. Нанесіть контури заготовок на деревину. Важливо точно дотримуватися пропорцій та правильно вказувати місця для майбутніх отворів під штифти.
  2. Виріжте електричним лобзиком деталі. Потім зробіть прорізи для осьової пластини та у рухомій губці. Паз для кулачкового важеля потрібно буде вибрати, використовуючи стамески.
  3. За допомогою дриля зробіть отвори під штифти. Спочатку пройдіться по поверхні кожної деталі напилком, а потім — наждачним папером.
  4. Візьміть полосу металу та виріжте з неї осьову пластину. Відшліфуйте її, а потім просвердліть отвори для штифтів.
  5. Зберіть струбцину, прикріпивши губки до пластин штифтами. У рухому губку потрібно вставити кулачок. Після цього приклейте робочі м’які накладки.

Трубна струбцина з металу

Трубна струбцина з металу

Щоб зробити такий інструмент, знадобиться труба з металу, кільця з металу (3 шт., внутрішній діаметр має дорівнювати зовнішньому діаметру труби). До речі, трубу можна замінити звичайним стрижнем. З обладнання необхідний буде зварювальний апарат.

Для створення подібної струбцини виконайте наступні дії:

  1. Зробіть опорні майданчики (для них підійде кутник зі сталі) та приваріть їх до двох металевих кілець. На третє кільце потрібно монтувати гайку, а потім приварити його до кінця труби.
  2. Після цього зробіть зі стрижня рукоятку для струбцини та приваріть її до капелюшка болта. Сам болт вкрутіть у кільце з гайкою.
  3. Надягніть на вільний кінець труби кільце верхньої рухомої губки. У кільці нижньої губки просвердліть отвори під штифти.
  4. Монтуйте нижнє кільце на трубу.

Читайте також:  Що повинно бути в столярній майстерні?

Якщо зробити все правильно, можна отримати якісну струбцину, експлуатаційний термін якої не буде поступатися моделям від недорогих виробників. За її допомогою можна буде підвищити швидкість роботи з дерев’яними деталями та забезпечити хороший результат обробки.