Назад в новини
27954

Як вибрати кутову шліфувальну машину. Болгарка для дому та роботи!

Содержание:

  1. Призначення і застосування болгарки
  2. Які матеріали обробляє УШМ?
  3. Будова кутової шліфувальної машини
  4. Вибір розміру і ваги болгарки УШМ
  5. Круги і диски на кутову шліфувальну машину
  6. Яка потрібна потужність двигуна болгарки?
  7. Швидкість обертання і регулювання обертів
  8. Пристосування і додаткові функції УШМ
  9. Пневматичні кутові шліфувальні машини
  10. Вибір болгарки для домашнього використання
  11. Правильний вибір професійної болгарки

 

Кутова шліфувальна машина (КШМ) - це ручний електричний інструмент, який призначений для розрізання, очищення і шліфування твердих матеріалів, таких як метали, камінь, бетон і тд.

Назва «болгарка» причепилася до інструменту в зв'язку з першими моделями КШМ, які імпортувалися в СРСР з Болгарії. За кордоном шліфмашину іменують словом «flex» за назвою одного з перших виробників.

Про такий інструмент, як болгарка, можна говорити нескінченно, чого тільки варті сотні відгуків на форумах. Але коли настає момент покупки, майстри часто не знають, на якій моделі зупинити свій вибір.

І все ж, як вибрати болгарку? Детальніше розберемо в цій статті.

Для чого потрібна болгарка: що можна робити КШМ

Її основне призначення - різання різних міцних матеріалів - металу, бетону, каменю та їм подібних, а також їх зачистка, обдирання і шліфування. Болгарку часто застосовують під час будівельних робіт. У разі необхідності та за відсутності інших спеціальних пристосувань, болгарка може бути використана і для заточування ріжучих інструментів - ножів, сокир, стамесок і т.п.

Різання металу болгаркою

Нещодавно поповнення - акумуляторні болгарки. Вони дозволять комфортно працювати в будь-яких умовах, а потужний двигун здатний працювати з великим крутним моментом.

На всю лінійку електроінструменту надається гарантія три роки.

Які матеріали обробляє кутова шліфувальна машина

За допомогою кутошліфувальної машини можна, наприклад, легко надати потрібну форму кахельній або тротуарній плитці, "розпиляти" асбоцементний лист або трубу, звичайну цеглу і шифер. Болгаркою можна обробляти і більш м'які матеріали, такі, як дерево, фанеру, ДСП. Але в цьому випадку застосовуються не абразивні диски, а спеціальні насадки, наприклад, шліфувальні круги.

З чого складається болгарка: пристрій кутової шліфувальної машини

До основних елементів болгарки можна віднести:

  1. Електродвигун. Виконаний конструктивно за класичною схемою: термозахист, контактні колодки, щітки, статор і ротор (якір).
  2. Корпус болгарки виконаний з високоякісного ударостійкого пластику. У ньому розміщуються електродвигун, колеса регулювання обертів, кнопки пуску, фіксації електрокабелю та інші елементи. Складається з двох частин, які скріплюються саморізами. У місці знаходження електродвигуна в корпусі передбачені прорізи для його охолодження.
  3. Механізм редуктора. Включає ведену конічну шестерню планетарного виду, що обертається на двох підшипниках, а також ряд інших шестерень, фланець.
  4. Колесо регулювання обертів. Забезпечує управління реостатним опором, завдяки чому електродвигун обертається з необхідною кутовою швидкістю.
  5. Кнопка пуску. Забезпечує пуск електродвигуна і його виключення.
  6. Кнопка швидкої заміни диска. Забезпечує зручну і швидку зміну диска. При відкручуванні гайки кріплення диска вона блокує планетарну шестерню редуктора.
  7. Захисний кожух. Захищає користувача від можливого травмування при розриві диска.
  8. Силовий кабель. Забезпечує подачу напруги на щітки електродвигуна через реостатний опір.
  9. Ключ для зміни кругів (дисків).

Вибір розміру і ваги болгарки КШМ

Чим більше вага і розмір болгарки, тим складніші завдання їй доведеться виконувати. І навпаки. Якщо Вам потрібен інструмент для виконання побутових завдань середньої складності, краще вибрати болгарку на 115 мм. Різати таким малим диском буде точно не зручно і використовують такі типи найчастіше для шліфування.

Болгарка на 125 мм - найбільш ходовий інструмент в народі. Такі пристрої маленькі, не важкі, зручні, мають пристойні характеристики по потужності і, що важливо, недорогі. Таким КШМ зручно і шліфувати, і різати. Розмір диска в 180 мм - це вже немало для різання, і такі болгарки підходять для будівельних робіт. Таким розміром можна розрізати і товсту трубу і цеглу.

Болгарка на 230 мм - це максимум, що можна знайти по діаметру круга. Цеглу, плитку, дошки, труби таким інструментом можна різати без особливих зусиль, але для шліфування його краще не використовувати.

Насадки, круги і диски на кутову шліфувальну машину

При роботі з болгаркою слід також звертати увагу на діаметр ріжучого диска (або шліфувального круга), оскільки саме від нього залежить товщина матеріалу, для різання якого можна використовувати той чи інший інструмент.

болгарка Dnipro-M

Ріжучі диски для болгарки мають діаметр від 115 до 230 мм. Тут можна помітити таку особливість: чим більше потужність болгарки, тим з більш великими дисками вона може працювати. Тобто максимальний діаметр диску прямо пропорційний потужності шліфувальні машини. Відзначимо, що найбільш популярними вважаються болгарки, діаметр диска яких становить 125 мм. Така ручна шліфувальна машина - найбільш підходящий варіант для більшості побутових потреб.

На сайті dnipro-m.ua представлені алмазні круги, пильні диски для кутошліфувальних машин, а також відгуки реальних користувачів про інструменти. Матеріали можуть бути різного діаметру: 115, 125, 150, 180, 200, 230 і 350 мм.

Потужність двигуна болгарки: КШМ для дому та роботи

Від електричної потужності болгарки залежить продуктивність роботи інструменту. Якщо інструмент купується для важкої роботи, то навіть КШМ на 125 мм краще взяти вже на 1000-1500 Вт. Адже чим більше потужність, тим краще і стабільніше болгарка буде працювати під навантаженням. І це потрібно враховувати, щоб не дозволяти болгарці втомлюватися, інакше - вона просто згорить.

Зрозуміло, що для болгарок діаметром 230 мм потужність має бути мінімум 2000 Вт. Адже саме круг має вагу і для розкручування його необхідна потужність. Аналогічно використовуючи болгарку на 115 мм з товстими абразивним кругом, щоб, наприклад, зачищати зварювальні шви, треба брати від 1000 Вт.

Потужність сучасних КШМ коливається в межах від 500 до 2700 Вт. Якщо Вам треба час від часу розпиляти щось або шліфувати - можете вибирати КШМ потужністю 800 - 1000 Вт.

Якщо Ви хочете різати бетон або досить часто використовувати шліфувальну машину - придивіться до моделей з потужністю від 1500 -1700 Вт.

Які обороти кутової шліфувальної машини: швидкість обертання

Більшість болгарок дозволяють регулювати швидкість обертання шпинделя в залежності від розмірів використовуваного диска. Для цього використовується спеціальний регулятор, через який і відбувається збільшення або зменшення обертів болгарки. Відзначимо, що швидкість обертання дисків великого діаметру нижче, ніж у їх менших за розміром побратимів (логіка гранично проста: чим вище діаметр диска, тим більше довжина круга, і тим з більшою довжиною робочої поверхні інструменту стикається оброблювана поверхня за один оборот шпинделя).

УШМ

Пристосування і додаткові функції КШМ

Насправді болгарка може мати масу фішок, що спрощують роботу. Але які вони? Серед пристосувань для болгарки і додаткових функцій інструменту можна виділити наступні:

Ергономічність

Оскільки болгарка - це ручний інструмент, то комфорт в роботі і вага є не останніми факторами при виборі. Особливу увагу потрібно приділити зручності ручки-утримувача, адже саме з її допомогою Ви будете керувати процесом різання або шліфування. Також ручка буде брати на себе основну частину вібрації, тому багато виробників намагаються зробити її антивібраційною.

Наявність системи плавного пуску

Болгарка є досить потужним електроінструментом, тому при її включенні електромережа може відчувати надзвичайно великі навантаження. Уникнути таких пікових навантажень якраз і допомагає система плавного пуску болгарки. Більш того, плавний пуск шліфувальні машини значно зменшує фізичний знос деталей і ймовірність пошкодження оброблюваного матеріалу. При такому пуску також знижується ймовірність отримання травм, оскільки усувається механічний ривок при включенні.

У лінійці болгарок Дніпро-М є дві моделі з системою плавного пуску - МШК-2300П і МШК-2700. Це витривалі електроінструменти, створені для надважких робіт.

Система захисту від пилу

Функція, завдяки якій оператору не треба думати, як прикріпити до інструменту будівельний пилосос, його кабель просто підключається до спеціальної форсунки на інструменті. Це доповнення стане вкрай корисним для професійних будівельників. Правильне видалення пилу під час роботи врятує саму болгарку, ріжучий диск (збільшить його термін служби мінімум в два рази), поліпшить зручність роботи і збереже ваші легені.

Безпека

Робота з кутовою шліфувальною машиною вимагає великої уваги, обережності та виконання необхідних заходів безпеки. Болгарка повинна бути укомплектована спеціальним захисним кожухом, за допомогою якого оператор захищається від пилу, іскор і попадання всяких дрібних частинок. Кожух для болгарки - це основний захисний елемент.

Щоб робота з інструментами пройшла гладко, подбайте про засоби захисту - окулярах і рукавичках.

Пневматичні кутові шліфувальні машини

Хоч електричні болгарки і стоять на першому місці за популярністю, попитом користуються і пневматичні КШМ. 

Для того, щоб інструмент функціонував максимально ефективно, до нього необхідно вибрати якісний компресор. Його підбирають залежно від показників тиску і ефективності. Продуктивність експлуатації машин залежить безпосередньо від якості компрессор. До особливостей взаємодії з пневмоприводом відносять те, що повітря обов'язково має бути очищене від всіляких масел, домішок і вологи. Якщо пневматична кшм важить менше, ніж електрична модель, то дана гідність нівелюється за рахунок ваги шланга. Однак кожен досвідчений майстер сприйме це як невелику компенсацію за високу якість роботи.

Болгарка з кейсом

Вибір болгарки для домашнього використання

Прості побутові болгарки для домашнього використання розраховані на рідкісне, короткочасне і таке, що не потребує великих зусиль використання. Як правило, вибір кшм для домашнього застосування не викликає труднощів, адже вони відрізняються мінімальними характеристиками:

  • Доступна ціна;
  • Полегшений корпус, вага до 2,5 кг;
  • Інструмент не створює перевантаження в електромережі;
  • Мінімальна потужність 500-900 Вт;
  • Мінімальний розмір змінних дисків 115 - 125 мм для простих робіт.

Відповідну модель для домашнього використання Ви можете знайти на сайті dnipro-m.ua.

Читайте також: Що таке функція підтримки оборотів в КШМ?

Як правильно вибрати професійну болгарку

Якщо Ви хочете купити шліфмашину за доступною ціною - ласкаво просимо в інтернет-магазин Dnipro-M! Ми здійснюємо продаж і доставку інструментів по всій Україні (Київ, Харків, Дніпро, Одеса та ін.). Не знаєте як вибрати кутову шліфувальну машину? Звертайтеся до наших фахівців на гарячу лінію або завітайте до фірмового магазину Dnipro-M, щоб отримати консультацію наших майстрів перед покупкою.