Назад в новини
9830

Як вибрати садовий секатор

Зміст:

Садовий секатор — ручний ріжучий інструмент, що дає змогу робити рівний і акуратний зріз. Їх широко використовують для різних робіт в саду:

  • сезонної обрізки рослин;
  • видалення пошкоджених і хворих гілок і стебел;
  • формування крони і надання необхідної форми чагарникам;
  • підрізання кореневої системи при пересадці;
  • акуратного зрізання квітів;
  • збору врожаю.

Своєчасна обрізка допоможе зміцнити здоров'я рослини, омолодити та відновити, прибрати непотрібні гілки, сформувати крону та поліпшити її зовнішній вигляд, підвищити врожайність. Секатори широко використовують як дачники і садівники-любителі, так і фахівці в професійному садівництві та флористиці.

Пристрій садового секатора

Секатори для саду можуть відрізнятися за конструкцією та призначенням, але до основних елементів, що забезпечують точну і комфортну роботу, можна віднести:

  • робоче та опорне леза — мають особливу форму, забезпечуючи чистий зріз з мінімальним травматизмом рослини;
  • зручні ручки — зазвичай мають спеціальні ергономічні вигини, що підвищують комфорт при використанні інструменту;
  • пружина — за її допомоги секатор плавно та м'яко відкривається і закривається, повертається у вихідне положення.

Частини секатора з'єднуються між собою болтом з гайкою, спеціальні буфери обмежують і пом'якшують хід рукояток, роблячи використання більш комфортним. На одній з ручок, зазвичай, є спеціальна відкидна скоба для фіксації лез в закритому положенні. Це дає змогу уникнути можливого травматизму під час транспортування і зберігання.

Какой лучше выбрать секатор?

Види садових секаторів: особливості та переваги

Садові секатори відрізняються за своєю конструкцією, механізмом і за типом дії. Спеціальний інструмент дає змогу акуратно та точно виконувати різні роботи в саду.

Площинні і контактні секатори

Площинний (обвідний) секатор має одне ріжуче місяцеподібне лезо та одне притуплене — опорне. Робочим є верхнє лезо, нижнє — підтримує гілку під час обрізки. Інструмент дає змогу зробити точний і чистий зріз, підходить для обрізки зростаючих гілок, молодих зелених рослин і сирої деревини.

У контактному секаторі (з наковаленкою) робоче ріжуче лезо впирається в поглиблення на пластині, дозволяючи запобігти ковзанню гілки. Секатор призначений для обрізки старих, жорстких і сухих гілок, адже дія у нього не зрізальна, а обламувальна.

Площинні та обвідні секатори також поділяються на кілька типів:

  • з традиційним механізмом — прості та доступні, підходять для обрізання тонких гілок і стебел;
  • з храповим механізмом — потужні садові інструменти зі ступінчастим принципом роботи, який за кілька підходів дозволяють обрізати товсту гілку або стебло;
  • з важільним приводом — допомагають зменшити навантаження на кисть під час роботи з товстими гілками;
  • з силовим приводом — універсальні секатори, які дозволяють одним рухом зрізати гілку або стебло різної товщини.

Вибір садового секатора

Сучкорізи і висоторізи — інструменти для обрізки дерев

Сучкорізи і висоторізи — ручні ріжучі інструменти з довгими ручками. За їх допомогою можна обрізати пагони, гілки та чагарники, проріджувати та формувати крони дерев. Сучкорізи можна використовувати для обрізки гілок товщиною до 50 мм. Зазвичай вони мають збільшений розмір і довжину ручок від 30 до 90 см. Ріжуча здатність у сучкоріза більша, ніж у традиційного секатора. Використовувати інструмент необхідно двома руками.

Висоторіз з телескопічними ручками допомагає обрізати товсті високі гілки без використання драбин. За їх допомогою можна задати форму кронам дерев і обрізати кущі. Інструмент може бути як механічним, так і електричним і акумуляторним.

Інші варіанти садових секаторів

Деякі секатори призначені для спеціальних робіт. Їх механізм і принцип роботи кардинально не відрізняються від традиційного інструмента, модифікації стосуються окремих елементів: форми лез, довжини рукояток та інших. Ці особливості дозволяють обрізати рослини різного типу і виконувати певну роботу. Види секаторів:

  • прищеплювальний з фігурно вигнутим основним лезом — для щеплення плодових дерев і чагарників;
  • для винограду — садові ножиці для обрізки і догляду за виноградною лозою, зрізу стиглих грон. Він має довгі прямі леза, завдяки яким здатний проникнути вглиб куща;
  • флористичний — площинний секатор для обрізки квітів без будь-яких силових механізмів;
  • кущорізи — для стрижки чагарників, обрізки товстих стебел;
  • для фігурної стрижки рослин — для обрізки і створення форми невеликих дерев і чагарників.

Купуємо садовий секатор: на що звернути увагу при виборі

Вибираючи садовий секатор, увагу варто приділити багатьом характеристикам, від яких буде залежати ефективність і комфорт під час використання. Що врахувати при виборі:

  • вид інструменту;
  • максимальний діаметр різу;
  • матеріал, з якого зроблений інструмент, і покриття;
  • ергономічність ручок;
  • гостроту лез.

Великий плюс інструменту — наявність знімних лез. За такими секатором легше доглядати, їх простіше заточувати.

Як вибрати садовий секатор?

Поради щодо вибору секатора

Перед тим як купити секатор для саду, необхідно визначитися з типом і віком рослин, які збираєтеся обрізати.

Для старих і сухих гілок підійдуть контактні секатори, для свіжих і молодих дерев — площинні. Останні справляються з тонкими гілками товщиною до 22 мм, контактні секатори можуть обрізати гілки завтовшки до 25 мм. Для більш товстих гілок підійдуть храпові секатори. Завдяки своєму принципу дії вони дають змогу з мінімальним зусиллям за кілька натискань зрізати більш товсту гілку або стебло. До того ж такий інструмент універсальний для живих і сухих гілок.

Для більш конкретних робіт краще використовувати вузьконаправленні інструменти, про які ми писали вище. Правильно підібраний секатор допоможе акуратно і точно обрізати гілки та стебла без шкоди для рослини. Тому дачникові та садівникові важливо мати в своєму арсеналі різний садовий інвентар для обрізки дерев і чагарників: універсальний або прищеплювальний секатор, сучкоріз, кущоріз та інші, необхідні для вашого типу саду.