Назад в новини
35372

Як правильно мити машину за допомогою мийки високого тиску

Зміст:

Ця стаття присвячена процесу миття автомобілів за допомогою мийок високого тиску. Мінімийки для авто — дуже корисне обладнання, яке дозволяє значно скоротити час на очищення машини від забруднень. Мийка забирає воду з водопроводу або ємкості з водою за допомогою мотора та помпи. Використання спеціальних насадок дозволяє зменшити витрати води до 80%, якщо порівнювати з використанням звичайного шланга.

Техніка безпеки при роботі з мийкою високого тиску

При використанні мийки не можна забувати, що вода виходить з неї під високим тиском, здатним пошкодити шкіру або лакофарбове покриття. Воно може в 30-80 разів перевищувати те, яке зазвичай видає звичайний шланг. Помітніше за все це буде при роботі з насадками, що дають вузький струмінь води. Коли вмикаєте мийку, направляйте насадку вбік.

При ввімкненні мийки виникає віддача — будьте обережні та міцно тримайте пістолет. Краще за все обрати для роботи рівну поверхню, на якій ви зможете стійко стояти.

Ніколи не направляйте сопло на людей або тварин — вода може серйозно зашкодити шкірі. Також краще не працювати поблизу електроліній. Якщо виникла така необхідність, потрібно зберігати відстань хоча б 2 метри.

Підготовка мийки високого тиску до роботи

Ви можете використовувати теплу воду, але її температура не має бути вищою за 50°С. Надто гаряча вода може зіпсувати гумові деталі або помпу. До поломки помпи також призведе відсутність води, тому ви маєте забезпечити її безперервний потік. Якщо ви користуєтесь потужною мийкою, а вода подається в мінімальній кількості, то може виникнути явище кавітації — появлення суміші води з бульбашками повітря. Це шкідливо для помпи та може призвести до її виходу з ладу.

Як підключити мийку високого тиску

Перед початком роботи під’єднайте мийку до джерела води та перевірте надійність кожного з’єднання. Після цього увімкніть воду та переконайтеся, що вона дійсно поступає до апарату. Натиск води не повинен перевищувати 5 бар.

Перед тим, як увімкнути мийку, натисніть на курок пістолета — вам потрібно випустити з мийки повітря та усунути тиск, що залишився. Утримуючи курок розпилювача, запустіть мийку.

Як мити мийкою високого тиску?

Проводити мийку авто під прямими променями сонця не можна. Перед тим, як почати роботу, переконайтеся, що в автомобіля щільно закриті всі двері, вікна та люк. Будьте обережні при ввімкненні мийки, тому що в першу секунду агрегат може видати підвищений тиск, що здатний пошкодити покриття авто. При увімкненні апарата спрямуйте сопло вбік і тільки потім переведіть його на автомобіль.

Краще за все наносити піну на сухе покриття, але тільки в тому випадку, якщо воно не дуже брудне. Якщо ж рівень забруднення сильний, то спочатку варто змити бруд широким факелом струменю.

Почніть працювати на відстані близько 60 см, потім можна трохи наблизити насадку. Не рекомендовано працювати на відстані менше 15 см. Також потрібно витримувати кут 25-45° — це дозволить змивати бруд так, щоб він не шкодив лакофарбовому покриттю машини.

Для ефективного утворення піни використовуються спеціальні насадки. В наступному розділі ми опишемо, як саме діє піна. Завжди використовуйте тільки спеціальні засоби, призначені для мийок високого тиску. Піну краще за все можна наносити знизу догори — так вона буде більш стійко триматися на поверхні.

Після нанесення піни потрібно зачекати біля п’яти хвилин, щоб миючий засіб пом’якшив твердий бруд та подіяв на плями мастила. Після цього змийте піну, утримуючи пістолет на відстані не менше 30 сантиметрів. Сопло при цьому направляйте донизу.

Не забудьте вимити днище машини — воно часто буває забруднене. Для цього використовують спеціальну насадку, що дозволяє розпилювати воду під кутом. Її потрібно впирати в пол, щоб усунути віддачу.

На останньому етапі можна прибрати насадку високого тиску та обполоснути машину без неї.

Мийка машини своїми руками мийкою високого тиску

Нюанси нанесення миючого засобу на поверхню авто

Серед миючих засобів для автомобіля можна виділити автошампуні та активну піну:

  1. Автошампунь потрібен для попередньої мийки, щоб пом’якшити бруд перед основною мийкою. Є мийки високого тиску, у яких для автошампуня передбачена окрема ємкість. Також бувають моделі з окремим виходом для шланга, який буде забирати миючий засіб ззовні.
  2. Активна піна очищає та «стягує» донизу залишки бруду та піни. Вона знаходиться в ємкості безпосередньо на насадці та створює велику кількість піни. Миючий засіб тримається на поверхні авто, розчиняючи забруднення. Після того, як ви змиєте її, на поверхні не залишиться розводів та слідів від крапель води.

Пінна насадка

Під час роботи мийки вода проходить в насадці через канал, що звужується — це підвищує її швидкість. Унаслідок цього, на вході трубки, через яку проходить миючий засіб, виникає область зниженого тиску. Туди починає всмоктуватися активна речовина. Суміш, що утворилася, взбивається до стану піни за допомогою спресованої сітки. Багато пінних насадок дозволяють регулювати кількість миючого засобу у воді, впливаючи на густоту піни, що утворюється. Крім того, ви можете змінювати кут розпилення, вибираючи розпилення піни по горизонталі або вертикалі.

Пінна насадка на мийку для авто

Зовсім не обов’язково добиватися товстого шару піни. Це ефектно виглядає, але на поверхню буде діяти тільки та речовина, що безпосередньо контактує з нею. Густа піна добра тим, що буде менше сповзати, краще утримуючись на поверхні.

Як підготувати суміш та насадку до роботи

  • Дотримуючись пропорцій, вказаних виробником миючого засобу, розведіть його з водою в ємкості пінної насадки та перемішайте.
  • Пляшку потрібно під’єднати до насадки, а саму насадку — до пістолета. Кількість піни можна налаштувати за допомогою регулятора, а ширину струменю налаштовують на дюзі.
  • Піну не варто наносити на гарячий кузов. Якщо машина нагрілася під сонцем, нехай вона охолоне. Висока температура призведе до того, що піна висохне надто швидко.

Як наносити піну на автомобіль

  • Тримайте дюзу на відстані 1 метра від авто.
  • При роботі з вертикальними поверхнями почніть з нижньої сторони, наносячи піну рівномірними рухами зі сторони в сторону.
  • Не потрібно проходити декілька разів по одному й тому самому місцю. Не поспішайте та робіть плавні довгі проходи.
  • Піна повинна залишатися на поверхні близько 5 хвилин. За цей час вона встигне пом’якшити та частково розчинити забруднення.

Змивати піну потрібно в два етапи — спочатку знизу догори, а потім зверху донизу. Спрямовуйте сопло на лакофарбове покриття під кутом 45°.

Після того, як ви закінчили використовувати насадку для піни, прополощіть розпилювач, пляшку та трубку для всмоктування. Щоб швидко почистити їх, налийте в ємкість чисту воду та розпиліть її.

Чи може мийка високого тиску брати воду з ємкості?

Це залежить від моделі мийки. Є моделі, які можуть забирати воду з ємкості за допомогою шланга з фільтром. Ємкість має знаходитися вище рівня землі, інакше мотор не впорається з роботою. Існують мийки, яки можуть користуватися водою з джерел, розташованих на висоті 1 метра нижче рівня землі, але робити це довго не рекомендовано. Мийка також не може працювати всуху, тому завжди слідкуйте за кількістю води в ємкості.

Чи можна пошкодити мийкою лакофарбове покриття?

Ризик пошкодити покриття машини залежить від декількох факторів: відстані до авто, кута розпилення, фокусування води, а також якості самого покриття. Машини, у яких відшаровується фарба, входять в зону ризику — не підносьте до них сопло надто близько. Також потрібно бути обережним під час роботи з агрегатами, що видають 170 чи більше бар.

Ось декілька ситуацій, в яких є ризик пошкодження лакофарбового покриття:

  • Вузький струмінь води працює з близької відстані. Цього не можна допускати — почніть працювати в 50 см від покриття, а потім мийте машину на відстані в діапазоні 15-30 см від авто.
  • Фарба може відшаровуватись у місцях, що пошкоджені корозією.
  • Якщо кузов перефарбовували та зробили це погано, фарба також може відшаровуватися.
  • При роботі під кутом 25-45° ризик пошкодити фарбу буде мінімальним.
  • Насадка з обертанням (tornado) працює жорстко, краще уникати її використання при мийці авто. Вона краще підійде для миття плитки, паркану, придомової території.

Як зберігати мийку?

Коли мийка не використовується, всередині не має бути тиску. Закінчивши роботу з апаратом, вимкніть подачу води та утримуйте натиснутим курок, поки з насадки не перестане виходити вода. Після цього можна вимкнути мийку.

Правильна мийка авто мінімийкою в домашніх умовах

Зберігати мийку високого тиску потрібно в теплому місці. Це дозволить зберегти механізм та насадки без пошкоджень. Якщо температура приміщення, в якому буде проходити зберігання, низька, використовуйте для помпи спеціальний антифриз (Pomp Guard).

Читайте також:  Як вибрати мийку високого тиску для авто і дому

Як правильно сушити автомобіль після мийки?

Щоб на автомобілі не залишилося плям від води, потрібно правильно його висушити, усунувши воду з поверхні. Для цього використовують мікрофібру або рушник із замші. Мікрофібра підходить краще, тому що має більш м’яку дію. Якщо використовувати рушник з мікрофібри з вафельною текстурою, він зможе увібрати в 5 разів більше води, ніж важить сам. Потрібно не протирати поверхню, а покласти рушник на неї, притиснути, а потім вичавити. Повторюйте послідовність, поки волога не щезне с поверхні автомобіля.

Починайте сушку з верхньої частини, поступово спускаючись донизу. Спочатку висушують дах машини, потім скло, капот, багажник, крила та колісні диски. Кожний стик авто можна продути повітродувкою — це видалить останні залишки води.

Додаткові поради

  • Мити машину потрібно щотижня або раз на два тижні. Бруд, який залишається на покритті, значно прискорює процеси корозії. Зимою дороги посипають сіллю, що залишається на лакофарбовому покритті, завдаючи йому шкоди. Це означає, що в холодний період та в міжсезоння варто мити машину частіше.
  • Для миття машини краще за все використовувати тверді рівні поверхні. Якщо проводити мийку на щебені, камінці можуть підскочити та пошкодити фарбу.
  • Не використовуйте мийку високого тиску для очищення мотора.
  • Направляти сопло на зазори між панелями не варто — вода може потрапити всередину салону.
  • При мийці скла та фар краще встановлювати велику ширину факела.
  • Піна не обов’язково має бути густою та «стояти» на машині. Через декілька хвилин вона перетвориться на рідину, і це нормально. Так вона зможе краще взаємодіяти із забрудненням.
  • Підбирати піну варто індивідуально, враховуючи склад води в місці, де буде проходити мийка.
  • За насадкою, що утворює піну, потрібно доглядати. Якщо ви помітили, що піна почала утворюватися гірше, можливо, забруднилася таблетка або жиклер в насадці.
  • Не розводьте миючий засіб заздалегідь. При довгій взаємодії з водою він може почати реакцію з розчиненими металами та солями, втративши свою ефективність.
  • Дотримуйтесь рекомендацій виробника стосовно пропорцій розведення. Так миючий засіб дасть найкращий результат.
  • Регулярна обробка кузова воском дозволяє полегшити процес мийки автомобіля та зберегти його поверхню в ідеальному стані.

Якщо ви правильно миєте машину якісною мийкою високого тиску, обираєте оптимальну відстань та розводите миючий засіб, автомобіль завжди буде залишатися гарним, а його покриття — цілим.