Назад в новини
29806

Як правильно працювати болгаркою

Болгарка (КШМ) є одним з найбільш затребуваних інструментів, які використовуються в будівництві і ремонті. За її допомогою можна виконати широкий спектр завдань, як-от шліфування матеріалів або різка арматури.

Щоб виконати всі ці роботи правильно і не отримати травму, важливо правильно використовувати болгарку, знати її особливості і дотримуватися техніки безпеки.

Особливості болгарки і види дисків

За допомогою болгарки можна шліфувати, різати, зачищати різні матеріали: плитку, деревину, метал, камінь і т.д. Водночас для повноцінної роботи болгарки потрібне використання відповідної насадки — шліфувального або ріжучого диска. Для його вибору існує три простих правила:

  1. Чим більший діаметр диска, тим більша потужність має бути в КШМ. Диски невеликого діаметру в більшій мірі підходять для роботи на великих обертах.
  2. Різні типи дисків для роботи з різними типами матеріалів. Для металу використовуються абразивні диски, в той час як для бетону більше підходять алмазні.
  3. Диски мають маркування, яке вказує на їхній діаметр, тип та інші параметри. Це дозволить зрозуміти, підходять вони для поточних завдань чи ні.

Безпечна робота болгаркою

Види насадок

Розрізняють такі типи насадок для болгарки:

  • відрізні — дозволяють різати вироби з металу;
  • пиляльні — використовуються для розпилювання деревини;
  • обдирні — підходять для шліфувальних робіт;
  • зачисні — дозволяють виконати очистку виробів від іржі.

Для встановлення вибраного диска на інструмент потрібно виконати кілька кроків:

  • вимкніть болгарку від мережі (якщо інструмент акумуляторний, батарею рекомендується зняти);
  • натисніть на кнопку блокування та застопорьте вал;
  • далі потрібно відкрутити стопорну гайку ключем з двома виступами;
  • встановіть новий диск;
  • закріпіть стопорну гайку тим самим ключем.

Після цього можна включити інструмент і приступати до роботи.

Особливості роботи болгаркою за типом матеріалу

Кожен матеріал потребує не тільки використання відповідної насадки, але і свого підходу. Розглянемо найбільш популярні види робіт.

Як правильно різати метал болгаркою

Для різання металу потрібно взяти абразивний круг. Важливо стежити, щоб він переміщався суворо по розмітці. Не потрібно гнатися за обертами. Швидкість слід вибирати таким чином, щоб працювати було комфортно, а диск не клинило.

Різання металу болгаркою

Такі самі рекомендації і для роботи з профнастилом. Єдиною відмінністю є якість самого різу. В цьому випадку він буде рваним, а значить буде потрібне додаткове шліфування.

Різка армованого бетону може викликати найбільші труднощі. Це пов'язано з тим, що всередині нього знаходиться арматура. В цьому випадку рекомендується робити паузи в процесі роботи і різати на невелику глибину — до 1,5 см.

Особливості різу деревини,фанери, ДСП

Незважаючи на спроби виконати різання деревних матеріалів болгаркою, багато фахівців єдині в своїй думці — використовувати цей інструмент для таких завдань не рекомендується. Для роботи з деревом, фанерою і ДСП існує ряд інших інструментів: циркулярні пилки, електролобзики тощо. Це пояснюється високим ступенем небезпеки під час виконанні різання деревних матеріалів.

Як різати керамічну плитку

Під час роботи з плиткою не уникнути великого пилоутворення. Позбутися від неї не вийде, але захиститися цілком можливо. Для цього потрібно змочити плитку у воді. Цей же спосіб дозволить уникнути сколів у процесі різання плитки.

Як шліфувати болгаркою

Для шліфування болгаркою потрібна наявність шліфувального опорного диска і круга з наждачним папером. Під час його вибору важливо враховувати абразивность:

  • велика (від 12 до 80 часток на 1 см2) — застосовується для грубої первинної обробки;
  • середня (80-160 частинок на 1 см2) — підходить для обробки деревних матеріалів;
  • дрібна (160-1400 частинок на 1 см2) — використовується для фінішного шліфування деталей.

За допомогою КШМ можна також шліфувати бетон. Для цього буде потрібен захисний кожух з патрубком. До нього підключається пилосос для відводу пилу.

Як правильно шліфувати болгаркою

Правила безпечної роботи

Для повноцінної та безпечної роботи важливо дотримуватися кількох простих пунктів:

  1. Не забувайте використовувати окуляри, захисний одяг, взуття із закритим верхом та інші засоби захисту під час роботи з болгаркою.
  2. Заздалегідь готуйте робоче місце. У робочій зоні не повинно бути сторонніх предметів, які можуть перешкодити безпечній і правильній роботі.
  3. Поблизу з місцем проведення робіт не повинно бути легкозаймистих матеріалів.
  4. Розташовуйте інструмент таким чином, щоб він знаходився в стороні від вас. Якщо диск розкришиться в процесі роботи, його осколки пролетять мимо.
  5. Диск болгарки обов'язково має бути накритий захисним кожухом.
  6. Не слід тиснути на диск у процесі роботи. Достатньо просто міцно утримувати інструмент, спрямовуючи його в потрібний бік.
  7. Не вмикайте інструмент, якщо диск застряг у стовбурі.
  8. Різ металевого профілю слід виконувати в місцях з мінімальним перетином.
  9. Різ керамічної плитки, бетону або цегли завжди супроводжується великою кількістю пилу. Для захисту органів дихання використовуйте респіратор.
  10. Бетон і стіни слід різати вкрай акуратно, оскільки всередині можуть бути приховані кабелі, труби або арматура. Вони можуть стати причиною різкої зупинки диска.
  11. Щоб інструмент прослужив довше і не викликав складнощів під час наступного запуску, його потрібно зберігати диском вгору.

Установка захисного кожуха на болгарку

Не варто також забувати про вибір насадки, яка підходить під той чи інший тип завдань. Всі ці особливості забезпечують правильну експлуатацію інструменту і безпечне виконання робіт.