Назад в новини
24259

Як вибрати зварювальну маску «Хамелеон»?

Зміст:

Зварювальні роботи тісно пов'язані з підвищеною небезпекою в процесі їх виконання. Особливо великий ризик травмування органів зору. Недотримання техніки безпеки і відмова від використання захисної маски неминуче призведе до цілого переліку травм зварника, серед яких опіки шкіри обличчя і шиї, запалення рогівки ока, опіки сітківки ока, що призводить до втрати зору.

При виборі зварювальної маски варто звертати увагу на цілий ряд факторів, найважливішими з яких є швидкість спрацьовування світлофільтру і зручність використання. Кращим вибором в цьому випадку стане зварювальна маска «Хамелеон».

Вибір маски зварника хамелеон

Що таке зварювальна маска «Хамелеон»?

Маски зварювальника «Хамелеон» представляють собою тип захисних масок, характерною рисою яких є автозатемнення екрану при запалюванні дуги. Вона має такі переваги:

  • надівається на голову, завдяки чому зварювальнику не потрібно утримувати захисний екран рукою;
  • не потребує постійного опускання і піднімання до і після розпалу;
  • захист очей, шкіри обличчя і шиї від випромінювання не тільки під час самого процесу зварювання, але також до і після нього;
  • можливість встановлювати ступінь затемнення залежно від виду роботи навіть у процесі зварювання.

Головною відмінністю «Хамелеонів» від інших типів зварювальних масок є наявність світлофільтру. Він виконаний з одного або декількох рідкокристалічних екранів, які розділені між собою поляризаційними плівками.

Як вибрати зварювальну маску хамелеон

Як працює автоматична зварювальна маска «Хамелеон»?

Принцип спрацьовування світлофільтру і маски в цілому проходить наступні етапи:

  1. На лицьовій стороні маски розташовані датчики невидимого випромінювання. Вони спрямовані в бік робочої зони, завдяки чому після розпалу реагують на те, що відбувається і передають сигнал на електронну плату.
  2. Після того, як плата отримує сигнал від датчиків, вона перетворює його, подаючи живлення на РК-екрани.
  3. Отримавши заряд, кристали світлофільтру перебудовуються, блокуючи тим самим інфрачервоне і ультрафіолетове випромінювання.
  4. По завершенні процесу зварювання датчики реагують на це відповідним чином. Подача сигналу на плату припиняється.
  5. Живлення відключається від РК-екрану, після чого затемнення знижується і екран знову стає прозорим.

Як працює маска хамелеон

«Хамелеон» захищає очі не тільки від зварювальної дуги, а й від шкідливого випромінювання розпеченого металу, сонця і відблисків світла при роботі на відкритому просторі.

Регулювання затемнення дозволяє також працювати з болгаркою прямо в масці. Достатньо просто перейти в режим шліфування і фільтр не стане помилково затемнюватися.

Як вибрати зварювальну маску «Хамелеон»

Вибираючи маску, слід дивитися на ряд характеристик, які визначають можливість її застосування в тому чи іншому вигляді зварювальних робіт. При цьому існує кілька основних параметрів вибору.

Час спрацювання фільтра

Час спрацювання світлофільтру визначає швидкість затемнення. Від нього залежить безпека роботи. Якщо світлофільтр спрацьовує недостатньо швидко, випромінювання встигне завдати шкоди очам.

Чим менше цей параметр, тим безпечніше буде робота. Максимально припустимим значенням є 1 мілісекунда.

Зверніть увагу, що в паспорті виробу вказується значення при кімнатній температурі. При зниженні температури швидкість спрацьовування також знижується. Тому в умовах морозу «Хамелеони» використовувати не рекомендується.

Ступінь затемнення

Одиницею виміру цього показника є DIN. Оптимальним значенням є діапазон 9-13 DIN. Чим ширший цей діапазон, тим універсальніша маска.

Рекомендовані значення затемнення наведені в таблиці:

Рекомендовані значення затемнення

Оптичний клас світлофільтру

Відображається трьома цифрами, наприклад, 1/2/3. Вказується в документації до маски. Чим ближче значення до одиниці, тим вище оптичний клас приладу, що говорить про його високу якість.

Оптический фильтр сварочной маски хамелеон

Також при виборі варто дивитися на такі параметри:

  • Режим шліфування. В цьому режимі спостерігається мінімальне значення чутливості, завдяки чому датчики не відповідають на іскри. Це дозволяє працювати болгаркою без необхідності піднімати забрало.
  • Кількість сенсорів. У більшості випадків достатньо двох датчиків. Якщо робота планується в місцях, де огорожі або конструкції можуть перекрити світіння дуги, то велика ймовірність автоматичного відкриття фільтра, внаслідок чого відбувається освітлення. Тому для таких робіт рекомендується вибирати маски з 4 датчиками.
  • Система живлення. Джерелом живлення світлофільтру можуть виступати сонячні батареї або звичайні батарейки-таблетки.

Читайте також:  Техніка безпеки при виконанні зварювальних робіт

Знаючи принцип роботи «Хамелеона», зазначений вище, і особливості вибору, Ви зможете підібрати потрібну маску залежно від типу робіт. Пам'ятайте, що правильний вибір впливає не тільки на зручність роботи, але і безпеку. Тому варто підійти до цього питання з усією відповідальністю.