Назад в новини
12797

Заклепувальні пістолети: види інструменту та правила використання

Зміст:

Заклепувальне з'єднання відоме вже дуже давно. Воно нерознімне і здатне витримувати високі навантаження, удари і вібрацію. Раніше для клепання заклепок користувалися складними громіздкими механізмами, які можна було застосувати в обмеженій кількості випадків. Коли винайшли заклепувальні пістолети, технологія стала набагато простішою та отримала велику популярність.

Заклепувальник використання

Сьогодні ручні заклепувальники широко використовуються для з'єднання металевих виробів, забезпечуючи їхню високу міцність. На ринку існують різні типи інструменту: механічні, електричні і пневматичні заклепувальники. Втім, принцип їхньої роботи і особливості використання схожі у всіх типів. Далі в статті ми докладніше розповімо про те, як правильно використовувати заклепувальник, і як працює цей інструмент.

Види заклепувальних пістолетів

Можна розділити весь цей інструмент за двома критеріями:

  • як саме відбувається створення з'єднання;
  • де заклепувальник бере енергію для роботи.

Виды заклепочников

За принципом роботи

Механізм клепання може бути різним. Найпопулярніші типи — витяжний і різьбовий. Вони відрізняються за ціною та складністю інструменту:

Витяжні заклепувальні пістолети

Витяжні заклепувальники — дуже простий ручний інструмент, який за своєю формою нагадує звичайні плоскогубці. Він популярний як серед любителів, так і професіоналів. У заклепувальник вставляється заклепка — металева трубка з капелюшком і стрижнем всередині. Заклепувальний пістолет тримає заклепку за стрижень і витягує її при натисканні на важелі. При цьому капелюшок заклепки тягнеться за стрижнем і сплющується, фіксуючи частини матеріалу. Після цього стрижень витяжної заклепки відривається. Є різні модифікації витяжних заклепувальників:

  • Одноручні. Використовуються для невеликих за розміром заклепок — до 5 мм. Їхня особливість — розгорнуті під кутом 90° ручки до осі установки кріплення. Такий інструмент зручний, тому що ним можна працювати однією рукою. Це найкращий варіант для роботи з невеликими заклепками, але великі кріплення він встановити не зможе.
  • Дворучні. Здатні встановлювати заклепки великих розмірів — до 8 мм. У них є довгі ручки, з якими потрібно працювати обома руками.
  • «Гармошка». Механізм у вигляді гармошки дозволяє встановлювати великі заклепки з меншим зусиллям. Такий інструмент коштує дорожче одноручного і дворучного та часто використовується професіоналами.

Щоб вибрати тип витяжного заклепувальника, орієнтуйтеся за розміром заклепок і видом робіт. Якщо потрібна надійна модель, то краще купити дворучну. Для маленьких заклепок і роботи в обмеженому просторі вистачить і однорічного інструменту — він, до того ж, зручніший у роботі.

Різьбові заклепувальні пістолети

Різьбові заклепувальники використовують у своїй роботі обертання. Коли оператор стискає рукоятки, то гайка починає закручуватися, поступово сплющуючи заклепку. Якість з'єднання при цьому виходить дуже високою. Такий інструмент вимагає використання спеціальних заклепок, а також коштує дорожче витяжного. Здебільшого, його вибирають для професійного використання.

Заклепувальник як користуватися

За типом живлення

Незважаючи на популярність механічних моделей, існують також електричні і пневматичні різновиди.

Механічні заклепувальники

Працюють за рахунок зусилля оператора. Найдешевші за ціною, але вимагають фізичної роботи, хоч і невеликої. Це дуже популярний тип заклепувальних пістолетів — на ринку представлено найбільше саме таких моделей.

Пневматичні заклепувальники

Використання стисненого повітря значно підвищує ефективність, швидкість і продуктивність, а також забезпечує високу силу стиснення заклепувального кріплення. Однак такий інструмент коштує дорожче за механічний і потребує наявності повітряного компресора. Вага інструменту також більша. Для побутових цілей пневматичні заклепувальні пістолети підходять погано, проте можуть бути корисні на виробництвах, де потрібна висока швидкість роботи.

Електричні мережеві заклепувальники

Мають високу силу втягування і можуть працювати з різними діаметрами заклепок. Підключаються до стаціонарної мережі, тому не залежать від заряду акумулятора. Невеликі за своїми розмірами та вагою.

Акумуляторні заклепувальники

Хороший варіант для роботи в місцях без наявності стаціонарної електромережі. Вони забезпечують відносну автономність, компактні за розмірами і ефективні.

Як користуватися заклепувальником

Для з'єднання деталей за допомогою заклепувального пістолета виконайте наступні кроки:

  1. Зробіть на заготовках розмітку.
  2. Акуратно просвердліть отвір за допомогою дриля. Від того, наскільки акуратно будуть підготовлені отвори, залежить якість з'єднання. Діаметр підготовленого отвору повинен відповідати заклепці.
  3. Вставте заклепку в отвори, захопивши її пістолетом.
  4. Щільно притисніть інструмент до деталей.
  5. Натисніть на важелі інструменту кілька разів, поки стрижень заклепки не відірветься від головки.
  6. Повторіть попередні кроки для кожного кріплення.

Заклепувальник як працює

Якщо ви збираєтеся працювати довго, краще відразу зробити всі з’єднувальні отвори, і тільки потім працювати заклепувальником.

Щоб інструмент прослужив довго, а результат вийшов якісним, потрібно знати, як правильно користуватися ручним заклепувальником:

  • Потрібно підібрати заклепки за розміром. В іншому випадку, з'єднання може вийти ненадійним. Якщо розмір витратника не відповідає заклепувальнику, то сили ручок може не вистачити для нормального стиснення головки.
  • Найміцніші з'єднання виходять при виборі сталевих заклепок, однак можна також вибрати нержавіючі і алюмінієві заклепки.
  • Користуйтеся індивідуальними засобами захисту — надягайте окуляри і рукавички, щоб захистити себе від випадкової травми.
  • Після покупки нового заклепувальника рекомендуємо прочитати інструкцію, щоб відразу познайомитися з особливостями використання конкретної моделі.
  • Завжди оглядайте інструмент перед початком роботи. Якщо будь-яка частина несправна або деформована, віднесіть інструмент в ремонт.


Заклепувальник — ефективний і простий інструмент, який допоможе вам швидко отримати міцні з'єднання. Якщо застосовувати його правильно і дотримуватися правил безпеки, ви швидко і безпечно виконаєте роботу.