Назад в новини
8466

Як зробити зручний комод своїми руками?

Содержание:

Один з різновидів меблів, які використовуються практично в кожному домі, — це комоди. Вони зовсім не збираються виходити з моди. Це практичні меблі, які дозволяють зручно скласти одяг або вирішити проблему зі зберіганням дрібних речей. Щоб заощадити гроші, можна не купувати комод в магазині, а зробити його своїми руками. Авжеж, це вимагає певного досвіду, але при певній старанності ви зможете отримати унікальний авторський виріб.

В першу чергу, потрібно визначитися зі стилем комода, його габаритами та іншими характеристиками. Від цього залежатиме точний перелік матеріалів, які потрібно буде купити. Перш за все, потрібне точне креслення, згідно якого буде проводитися вся подальша робота.

Підбір матеріалів для комода

Можна зробити комод з ДСП, МДФ або натуральних порід деревини. В останньому випадку, виріб обійдеться дорожче, натомість буде краще виглядати та служитиме довше, ніж комод з деревинно-стружкових плит. Крім того, деревина — екологічно чистий матеріал. Для ящиків та задньої поверхні комода знадобиться фанера.

Ще одна категорія матеріалів, які знадобляться при створенні комода — лакофарбові матеріали. Ви можете просто пофарбувати або лакувати комод, а можете надати йому унікальний зовнішний вигляд за допомогою позолоти, кракелюра, патини та ін.

Популярні варіанти комодів

У комода може бути різне використання та місце встановлення. В залежності від цього варто вибрати той чи інший його тип. Ось найпопулярніші варіанти:

Стандартний комод для білизни

Він негабаритний та дозволяє зберігати речі, не використовуючи масивні шафи. Це стало причиною його популярності. Наявність в такому комоді декількох ящиків дозволяє зберігати речі, розділяючи їх по категоріям, що дуже зручно. На стільницю можна встановити декоративні деталі або використовувати її в практичних цілях.

Робимо стильний комод своїми руками

Комод-пенал

Це компактний вузький комод, який часто встановлюють у вітальнях для зберігання взуття або парасоль. Він витончено виглядає в інтер’єрі і не займає багато місця, але при цьому дуже практичний.

Комод для дитячої спальні

Такий комод використовується для зберігання дитячих іграшок та речей — все це дуже зручно тримати в одному місці. Як правило, подібні комоди виготовляють в пастельних ніжних тонах, що вписуються в інтер’єр дитячої кімнати. Щоб забезпечити додаткову безпеку, можна прикріпити задню стінку такого комода до стіни. Це забезпечить його стійкість та не дозволить упасти, навіть якщо видвинути всі ящики одразу.

Комод з відкритою полицею

У вітальні практичним стане комод з відкритою полицею. На неї можна поставити декоративні деталі, які стануть достойною прикрасою інтер’єру. Закриті ж полиці використовуються за своїм прямим призначенням — для зберігання різних речей.

Як зробити комод в спальню

Приклад підготовки деталей для комода, їх обробки та збірки

Якщо ви задумали зробити комод своїми руками, вибір стилю та конкретної моделі — тільки перший етап. Справжня робота почнеться, коли ви почнете готувати та обробляти деталі. Чим точніше та якісніше ви зможете обробити всі складові комода, тим кращим буде кінцевий вигляд готового виробу. Нижче ми розглянемо послідовність дій та опишемо нюанси цього процесу.

Схема комода

Потрібно відмітити, що в залежності від того, яку саме модель комода ви оберете, розміри заготовок, їх кількість та типи з’єднань будуть відрізнятися. Ми опишемо більшість моментів, які зможуть здатися неоднозначними та викликати питання. Крім того, ви зможете використати надану схему в якості універсального зразку, замінивши розміри заготовок на потрібні. Для прикладу ми взяли комод з натуральної дошки та брусу товщиною 20, а також вставок з фанери товщиною 10 мм.

Створення каркасу комода

Підготовка заготовок

Края заготовок для корпусу комода мають бути дуже рівними. Їх потрібно обрізати, зробити дві сторони паралельними одна одній, а також досягти того, щоб вони стали однаковими. Спочатку потрібно пропустити дошки через фугувальний верстат, вирівнявши одну з сторін, а потім вирівняти по ній другу сторону, використавши для цього рейсмус. Звісно, ви можете спробувати зробити це за допомогою ручного інструменту, а не верстатів, але, в такому разі, ви ризикуєте отримати не дуже високу якість та витратите багато часу.

Каркас комода своїми руками

Щоб отримати з дощок суцільні панелі, потрібно склеїти її, а потім стягнути в струбцинах. Дошки залишають так, поки клей не висохне до кінця. Струбцини можуть пошкодити дошки, тому перед збіркою панель варто обкласти брусом та встановити струбцини вже на нього.

Збірка рами

Раму можна зібрати двома способами. Більш простий — з використанням шкантів та клею, трохи складніший — з використанням з’єднання «паз-шип».

Збірка за допомогою шкантів

Щоб зібрати раму за допомогою шкантів, потрібно зробити в суміжних деталях паралельні отвори. Для цього можна скористатися дрилем або шуруповертом. Отвори промазують столярним клеєм, вставляють в них шканти та з’єднують деталі. Перед тим, як переходити до наступного етапу, обов’язково потрібно дочекатися повного висихання клею.

Збірка комода шкантами

Збірка за допомогою з’єднання «паз-шип»

Для створення пазів та шипів потрібно скористатися фрезером зі спеціальною насадкою. Можна взяти як побутовий, так і професійний фрезер, однак деякий навик роботи з інструментом вам точно знадобиться. Для збірки рам частіше за все використовуються з’єднання типу «паз-шип». З’єднувати бруски потрібно обов’язково з використанням клею. Поки клей повністю не висохне, потрібно стягнути деталь струбцинами.

Поки ви збираєте раму комода, потрібно весь час слідкувати за тим, щоб всі кути були точно прямими. Для цього вам знадобиться використовувати кутник та проміряти діагоналі. Щоб перевірити точність конструкції комода ви можете використовувати заздалегідь підготовлені шаблони з бруса та фанери. Після того, як ви виправите раму, вбийте тонкі цвяхи в місця з’єднання панелей.

Кріплення висувних ящиків

Підготовка бокових сторін комода

Боковини комода виготовляються з висушених дощок, які склеюються в щити. По їх краю вирізається паз, який називають чвертю. З його допомогою можна буде щільно з’єднати деталі між собою, отримавши хорошу жорсткість конструкції. На бокових стінках також потрібно зробити пази, в які потім вклеять опорні рами під ящики.

Пази вирізаються з використанням фрезерного інструменту, а потім доводяться стамескою. Паз починається на відстані 15 мм від краю панелі. На рамі, яка буде поміщатися в паз, зрізають кути, потім промазують паз клеєм та ставлять раму на її місце. Верхню раму потрібно зафіксувати цвяхами з кроком 1-2 см. Замість таких рам можна використовувати роликові направляючі, що кріпляться до стінок зсередини. Їх можна придбати в готовому вигляді.

Задня стінка комода

Для виготовлення задньої стінки візьмемо фанеру товщиною 10 мм. Її вкладають у заздалегідь вибрані чверті бокових панелей. Фанера прикріплюється до стінок за допомогою цвяшків або саморізів. Їх обов’язково потрібно буде заглибити в матеріал.

Створення ящиків

Підготовка до встановлення верхніх маленьких ящиків

У великої кількості комодів верхній проміжок між рамами розділений на дві секції, в які встановлюються маленькі ящики. Вам потрібно знайти центр комода та встановити між верхніми рамами вертикальний відрізний фрагмент дошки. Це дозволить зробити конструкцію більш жорсткою, а також створить перемичку. Щоб перегородка надійно стояла на своєму місці, її додатково закріплюють саморізами, прикручуючи її до рам. Обов’язково потрібно заздалегідь зробити отвори, щоб в рамах не виникли тріщини.

Створення висувних ящиків

З’єднати стінки ящиків можна за допомогою саморізів або використовуючи з’єднання «паз-шип». Вибрати саморізи — простий варіант. Для цього потрібно просто просвердлити в деревині отвори, щоб вона не тріснула, а потім закрутити туди саморізи.

Збірка висувних ящиків комода

Якщо ви вирішили піти більш складним шляхом, потрібно вкласти дошки в затиск на верстаку, розташувавши одну з них вертикально, а другу — горизонтально. Вони повинні знаходитися встик одна до одної у вибраній чверті. Після цього пересуньте одну дошку відносно іншої на крок зуба. Зверху дошки затискаються шаблоном. Вирізи в деталях створюються одночасно. За рахунок того, що дошки зміщені відносно одна одної, після створення вирізів та суміщення дощок пази будуть ідеально співпадати. Для встановлення дна з фанери у всіх панелях додатково вибирається ще один паз.

Збірка стінок ящика

Наступний етап полягає в збірці ящика:

  1. стінки з вже готовими зубцями потрібно сумістити між собою та збити за допомогою дерев'яного молотка;
  2. потім встановлюється нижня частина з фанери;
  3. далі прикріплюють фронтальну панель;
  4. після того, як всі частини з’єднані, потрібно перевірити точність кутів та діагоналей;
  5. якщо кути та діагоналі такі, як потрібно, дно фіксують тонкими цвяшками;
  6. на останньому етапі до передньої частини прикріплюється фасадна панель, на яку потім ставлять ручку.

Збірка ящиків комода

Ніжки

Для виготовлення ніжок потрібно взяти чотири дошки. Три з них можна прикрасити фігурними вирізами, а задню — залишити як є. Дошки з’єднуються між собою за допомогою брусів або ж пазів. На передню та бокову панелі наносять розмітку за допомогою шаблонів, а потім вирізають по розмітці лобзиком (якщо це передбачено дизайном). Після збірки основу стягують за допомогою струбцин, а потім перевіряють кути та діагоналі.

На основу вкладають раму, яку називають фартуком. Фартук приклеюється до основи та фіксується струбцинами, доки клей повністю не висохне.

Стільниця

Встановлення стільниці

В рамі розмічують місця, в яких будуть знаходитися отвори для шкантів. За допомогою цих шкантів стільниця буде фіксуватися до рами каркаса та боковин. Після цього стільницю прикріплюють до верхньої рами саморізами. Довжина саморізів повинна бути на 5 мм меншою за загальну товщину стільниці та рами.

Панель, яка виступає в ролі стільниці, можна обробити до чи після встановлення. Дошки потрібно скруглити фрезою та відшліфувати, досягши дуже гладкої поверхні.

Обробка комода

Деталювання комода — справа смаку. Воно залежить від того, де саме стоїть комод та в який інтер’єр його потрібно вписати. Декоративні деталі можна прикріпити на комод за допомогою клею.

Можна залишити виріб природним, не фарбуючи та не вкриваючи його лаком. Це не найкраще рішення, тому що періодичне потрапляння на деревину вологи або прямого сонячного світла призведе до поступового псування виробу. Краще за все пофарбувати виріб або вкрити його спеціальними речовинами.

Читайте також:  Як зробити журнальний столик своїми руками?

Модульний комод для інструментів

Команда Dnipro-M зняла окреме відео, присвячене створенню модульного комода за допомогою інструментів бренда.