Назад в новини
7728

Як зробити журнальний столик своїми руками?

Зміст:

Журнальний столик — предмет меблів, який можна знайти практично в кожному домі. Він дуже популярний в сучасному інтер’єрі, в якому часто виконує важливу функцію, стаючи центром дизайну лаунж-зони або вітальні. Журнальні столики бувають дуже різними за дизайном, їх наділяють найнезвичайнішими формами. Однак класичний дерев’яний столик ніколи не вийде з моди.

Чи можна зробити журнальний столик своїми руками?

З усіх меблів журнальний столик — один з найпростіших предметів. У нього немає великої кількості деталей, які будуть надто складними у виготовленні. Звісно, можна докласти багато зусиль та зробити дуже функціональний столик з висувними ящичками та додатковими поличками, але це все опціонально. Класичні варіанти передбачають, грубо кажучи, тільки наявність основної поверхні та ніжок. Зробити такий столик зовсім нескладно, знадобляться тільки матеріали потрібних параметрів та деякі інструменти. Сьогодні ми опишемо приклад виготовлення журнального столика з дерева, а також покажемо відео, на якому команда Dnipro-M створює ще один столик з металу та відходів бруса.

Як зробити журнальний столик своїми руками

Дерев’яний журнальний столик своїми руками — процес виготовлення

Серед матеріалів вам знадобляться:

  • дерев’яні дошки товщиною 18 мм та шириною 100 мм;
  • рейки (2х4);
  • клеєний брус (50х50 мм). 

Вам також потрібно буде використовувати наступні інструменти та витратні матеріали:

  • фуганковий верстат;
  • рейсмусовий верстат;
  • шліфінструмент;
  • шуруповерт;
  • меблеві болти;
  • конфірмати;
  • шканти;
  • куточки;
  • шурупи.

Підготовка дощок

Перш за все потрібно отримати рівні дошки необхідної товщини. Для цього вам знадобиться фуганковий верстат. За його допомогою дошки вирівнюють з однієї сторони. Після обробки фуганком дошки пропускають через рейсмус, досягаючи паралельності сторін. Рейсмус також дозволяє досягти потрібної товщини заготовок. Щоб не сильно навантажувати інструмент, можливо, доведеться пропустити через нього дошки кілька разів.

Як зробити журнальний столик своїми руками

Є альтернативний варіант, який дає можливість обійтися без фуганка та рейсмуса — купити готові меблеві щити з потрібними параметрами.

Читайте також:  Вибір рейсмуса для домашньої майстерні

Створення заготовок

Поздовжні дошки

Вам знадобляться дві дошки довжиною 1200 мм. В них одразу потрібно зробити отвори під конфірмати. Вони будуть розташовані в 9 мм від краю та 2 мм зверху. Промаркуємо їх літерою «А».

Поперечні зовнішні дошки

Для поперечних зовнішніх дощок потрібні фрагменти заготовок довжиною 500 мм. Таких дощок знадобиться 2 штуки. Їх необхідно відшліфувати та зробити в них отвори для конфірматів. Вони будуть знаходитися на відстані 18 мм. Усього таких міток потрібно 4 штуки. Промаркуємо їх літерою «Б».

Поперечні внутрішні дошки

Довжина поперечних внутрішніх дощок має складати 564 мм. Не забувайте, що місця зрізів потрібно буде добре відшліфувати. В поперечних дошках будуть наскрізні отвори — потрібно одразу намітити олівцем їх розташування — 16 мм від краю дошки та 25 мм та від її верху. Позначимо їх маркуванням «В».

Бруски для кріплення поперечин

Параметри брусків, які знадобляться для закріплення поперечин, будуть наступними:

  • довжина — 100 мм;
  • ширина — 18 мм;
  • товщина — 32 мм.

Їх потрібно буде зробити 4 штуки. Після шліфування промаркуйте їх літерою «Г».

Ніжки

Підготуйте чотири відрізка бруса, кожний довжиною 482 мм. Відшліфуйте місця зрізів, а також трошки закругліть кромку ніжки в її нижній частині. Промаркуйте майбутні ніжки літерою «Д».

Рейки

Візьміть рейки габаритами 20х40х563 мм, добре відшліфуйте їх та промаркуйте літерою «Е».

Поперечні частини стільниці

Для поперечних частин стільниці необхідні дві заготовки по 700 мм кожна. Після того, як місця розпилу будуть відшліфовані, потрібно буде промаркувати заготовки літерою «Ж».

Поздовжні частини стільниці

Останнє, що нам знадобиться — поздовжні дошки стільниці в кількості 7 штук. Їх потрібно з’єднати між собою в єдине полотно. Для цього скористайтеся столярним клеєм. Після склеювання затисніть деталі в струбцинах та дочекайтеся повного висихання клею. Промаркуйте стільницю літерою «З».

Збірка столика

Перед тим, як зібрати разом всі деталі, потрібно переконатися, що кожна з них ретельно відшліфована. Маркування на деталях потрібне, щоб не заплутатися при збірці. Всі заготовки також потрібно вкрити захисною речовиною, який захистить їх від вологи та шкідників. Після цього можна приступати до збирання:

  1. Найперше візьміть ніжки (Д) та поперечні дошки (В). Кожну поперечну дошку потрібно прикласти до ніжок так, щоб на ніжці залишалося 18 мм простору — він призначений для продольної дошки. Зробіть в ніжці та дошці отвір, а потім з’єднайте їх за допомогою меблевого болта з гайкою та шайби.
    Як зробити журнальний столик своїми руками
  2. З’єднайте конструкцію з ніжок та поперечних деталей з поздовжніми дошками (А). Використовуючи ступінчасте свердло (або ж два звичайних свердла — 6, 4,5 мм) зробіть отвори під конфірмати. На шляпки конфірматів потрібно буде положити заглушку. На цьому етапі у вас має вийти конструкція з чотирьох ніжок, скріплених між собою дошками.
    Як зробити журнальний столик своїми руками
  3. Бруски для кріплення внутрішніх поперечин (Г) потрібно прикласти до ніжок (Д) так, щоб бруски торцевої частини впиралися у зовнішню сторону поперечних дошок (В). Скріплюємо деталі двому шурупами по центру.
    Як зробити журнальний столик своїми руками
  4. До вільного торця брусків (Г) прикладаємо зовнішні поперечини (Б). З’єднуємо їх за допомогою конфірматів, накладаємо на шляпки конфірматів заглушки.
    Як зробити журнальний столик своїми руками
  5. На наступному етапі прикріпіть до поздовжніх дощок (А) внутрішні рейки (Е). Вони будуть слугувати для надання столику додаткової міцності та жорсткості, але від їх використання можна відмовитися. Для прикріплення рейок використовуються куточки та шурупи.
    Як зробити журнальний столик своїми руками
  6. Помістіть поперечні частини стільниці (Ж) на основу стола так, щоб торці стільниці виходили за основу столу на 50 мм, а сама стільниця також заходила на основу на 50 мм. На внутрішній частині робимо 7 отворів для кріплення поздовжніх частин стільниці (3). Отвори повинні розташовуватися на висоті 9 мм, відстань між ними — 50 мм.
    Як зробити журнальний столик своїми руками
  7. Візьміть поздовжню частину стільниці (З), яку ми заздалегідь зробили з 7 дощок, зробіть в кожній з дощок отвір так, щоб він співпадав з отворами на поперечній частині (Ж). З’єднайте деталі за допомогою шкантів та столярного клею. Потім повторіть процедуру з другою поперечною частиною стільниці.
    Як зробити журнальний столик своїми руками
    Як зробити журнальний столик своїми руками
  8. Готову стільницю кріпимо до основи за допомогою куточків. Переконайтеся, що поверхня стільниці рівна. У протилежному випадку, скористайтеся рубанком та шліфмашиною.

Як зробити журнальний столик своїми руками

Столик для вітальні можна вкрити лаком. Лакування надасть йому більш елегантний вигляд та захистить поверхню стільниці від зносу. Дерев’яний стіл добре впишеться в інтер’єр.

Результат — практичний та зручний журнальний столик

Якщо ви все зробили правильно, то отримаєте функціональний столик, який можна використовувати разом з табуретками або стільчиками, зробивши симпатичну композицію. Після того, як один раз у вас все вийде, вам обов’язково захочеться зробити що-небудь ще. Не відмовляйте собі в цьому.

Читайте також:  Як зробити мангал своїми руками

Журнальний столик від команди Dnipro-M

Ми зняли для вас відео, в якому показуємо, як зробити стильний журнальний столик з дерева та металу. В нас вийшов симпатичний столик, який можна використовувати для затишного відпочинку.