Назад в новини
6215

Як вибрати рейсмус для дому

Зміст:

  1. Як працює рейсмус
  2. Критерії вибору
  3. Який рейсмус вибрати для будинку - короткий огляд моделей Dnipro-M
  4. Часті питання про рейсмуси

 

Рейсмус — обладнання для деревообробки. Він знімає шар деревини з однієї сторони, роблячи її паралельною другій. Часто перед цим потрібно обробити деталі фуганком.

В домашніх умовах рейсмус може знадобитися, щоб підганяти дерев’яні деталі в розмір по товщині при ремонтних роботах або виготовляти меблі. Перш ніж поговорити про ключові характеристики, від яких буде залежати, який рейсмус краще купити, розберемо принцип його роботи.

Як працює рейсмус

Серцем рейсмуса є його електродвигун. Його вал передає обертання валикам з встановленими на них ножами. Для цього він використовує ремінь або ланцюг. Коли валик обертається, під нього входить заготовка, з якої ножі знімають певний шар деревини. На рейсмусі можна вибрати, яку товщину знімати за один прохід.

Рейсмусові верстати мають додаткові валики, за допомогою яких заготовка протягується під ножами. Один такий валик знаходиться з передньої сторони інструменту, а другий — з задньої. Вони називаються «подаючий» та «приймаючий» валики.

Під час протягування заготовки вал, що обертається, з ножами знаходиться з верхньої сторони заготовки. Таким чином, верстат може обробляти одну її сторону, роблячи її паралельною другій.

Вибір рейсмусу

На передній частині пристрою знаходиться шкала висоти розташування ножів. Можна піднімати або опускати вал, щоб регулювати товщину зняття деревини за один прохід. У багатьох електричних рейсмусів є кожух, який відводить від ножів пил та стружку, направляючи її у відвід, що підключається до пилососа або тирсовідсоса.

Переглянути повний список складових рейсмуса і подивитися на їх розташування можна в статті "Що таке рейсмусовий верстат"

Критерії вибору

Щоб зрозуміти, як вибрати хороший рейсмус, потрібно розібратися в основних критеріях, що включають в себе: тип, потужність, максимальну висоту та ширину стругання, а також декілька інших. Нижче ми пояснимо, на що впливають ці параметри та які з них підійдуть для роботи в домашніх умовах.

Тип рейсмуса

Легше за все розділити цю категорію на три підгрупи:

  1. односторонні
  2. двосторонні.
  3. багатосторонні.

Односторонні — найпростіші. Вони обробляють заготовку з однієї сторони, після чого її потрібно буде вручну перегорнути та пропустити через верстат ще раз. Для використання в домашніх умовах частіше за все купують саме таке обладнання. Воно також згодиться для столярной майстерні.

Двосторонні зрізають шар деревини одразу з двох сторін. Це значно прискорює обробку деталі, але впливає на те, скільки коштує рейсмус. Придбання двостороннього рейсмуса для дому, скоріш за все, стане надлишком.

Те саме можна сказати про потужні багатошвидкісні рейсмуси. Вони здатні працювати з заготовкою більш ніж з 2 сторін. Існують моделі, що дозволяють отримати навіть 8-гранні вироби. В побуті вони не використовуються.

Потужність двигуна

Потужність двигуна — важливий параметр, про який першим питають при виборі. Від потужності двигуна залежить максимальна ширина заготовки, що подається у верстат, а також товщина зняття матеріалу за один раз. Якщо купити надто малопотужний рейсмус, доведеться багато разів протягувати дерев’яну заготовку, поки вона не набуде необхідних параметрів. Наприклад, рейсмус з шириною 800 мм повинен мати потужність не менше 7 кВт. В побуті можна використовувати не дуже потужні прилади. Для виконання нескладних задач вистачить 1,5 кВт.

Рейсмус у роботі

Спосіб передачі крутного моменту

Обертання двигуна передається валу з ножами ремінем або ланцюгом. В залежності від цього розрізняють ремінний або ланцюговий тип передачі.

  • Ланцюгова передача виключає вірогідність прослизання. Ланцюг займає небагато місця та забезпечує постійність передаточного ковзання.
  • Ремінна передача еластична, тому частково гасить вібрацію та менше шумить.

Іноді при використанні ремінної передачі встановлюють одразу декілька ременів. Якщо один обірветься, рейсмусовий верстат не припинить роботу.

Ширина столу

Ширина столу — дуже важливий критерій. Від нього залежать максимальні габарити заготовок, які потрібно обробити. Побутові верстати для рейсмусування розраховані на роботу з заготовками шириною до 300 міліметрів. Цього вистачить, щоб зняти шар деревини з дошки або неширокого полотна. Для порівняння — професійні моделі можуть мати ширину столу до 1300 мм.

Максимально припустима висота заготовки

Якщо вам не потрібно буде обробляти бокові грані дощок або лафет, то можна вибрати рейсмус з максимальною висотою заготовки до 150 мм. Цього вистачить для виконання більшості побутових завдань.

Швидкість подачі заготовки

Чим вища швидкість, тим швидше буде проходити робочий процес. Однак є ї зворотна сторона медалі — якість обробки. При надто високій швидкості проходження заготовки через рейсмус може початися виривання волокон. Стосовно побутових моделей, швидкість подачі деталі в них знаходиться на рівні близько 6 метрів на хвилину. Таке значення підходить для роботи з більшістю порід дерева.

Зверніть увагу, якщо ви обробляєте соснову або липову заготовку, можна проганяти їх навіть на великій швидкості — це майже не впливає на якість. А от дуб або ясень потребують більш ретельної обробки — швидкість краще знизити. Щоб відрегулювати швидкість подачі використовують різні шківи роликів, перекидаючи на них ремінь.

Матеріал стільниці

Важливий параметр «витривалості» рейсмуса — матеріал, з якого виконана його стільниця. Від цього також залежить те, скільки важить рейсмус. Часто можна зустріти моделі з металевою (сталевою) стільницею. При інтенсивній роботі метал починає гнутися, а значить, заготовки стануть не такими рівними, як треба. Альтернатива сталі — литий чавун. Він проходить обробку високою температурою, що усуває внутрішню напругу металу.

Критерії вибору рейсмусу

Найбільш надійним варіантом вважають гранітні стільниці. Граніт дуже міцний та не втрачає рівної поверхні навіть після виконання великих об’ємів роботи. Пошкодити цей матеріал може тільки сильний прямий удар, однак при роботі з рейсмусом вірогідність цього дуже мала.

Додаткові можливості

Щоб зробити роботу з обладнанням простіше та налаштувати рейсмус використовуються різні додаткові функції та можливості. Їх наявність підвищує вартість рейсмуса, але може значно спростити життя при його використанні.

  • Регулювання глибини стругання. Моделі можуть відрізнятися між собою кроком регулювання. Існують варіанти з налаштуванням глибини стругання до долей міліметра — це забезпечує максимально точний результат.
  • Автоматична подача заготовки. Це дозволить Вам працювати, не наближаючи руки до області обробки — валу з ножами. Коли заготовку подали до рейсмуса, механізм захоплює її та веде, поки вона не вийде з іншої сторони. Від оператора вимагається тільки прийняти її там.

Який рейсмус вибрати для дому — короткий огляд моделей Dnipro-M

Ми пропонуємо дві моделі рейсмусів — MT-33N та MT-33G ULTRA. Нижче ми роздивимося обидва верстати, опишемо їх основні характеристики та переваги.

Рейсмус Dnipro-M MT-33N

Це односторонній настільний рейсмус, який буде зручний для використання вдома, в гаражі або невеликій столярній майстерні.

  • потужність — 1,5 кВт;
  • максимальна ширина стругання — 330 мм;
  • максимальна висота стругання — 152 мм;
  • максимальна глибина стругання — от 0,8 до 2,8 мм за один прохід;
  • частота обертання ножового валу — 8500 об/хв;
  • швидкість подачі заготовки — 6 м/хв;
  • матеріал робочого столу — нержавійка;
  • вага агрегату — 30,5 кг. 

В побутових умовах цей рейсмус показує себе як універсальне пристосування для роботи з різними породами деревини. Швидкість подачі 6 м/хв підходить для більшості порід — це оптимальний показник. Ви зможете з легкістю обробляти деталі з сосни, липи, дуба, бука, ясеня та інших порід, отримуючи потрібний результат.

Серед додаткових можливостей можна виділити:

  • захист від повторного увімкнення;
  • можливість встановити рейсмус на стійку;
  • регулювання глибини стругання.

рейсмус MT-33N

Рейсмус Dnipro-M MT-33G Ultra

Ця модель за основними параметрами співпадає з попередньою. Відмінність полягає у матеріалі підставки. Вона виконана з граніту — це найбільш надійний варіант, який забезпечує ідеальну рівність поверхні навіть після багатьох років використання. Натуральний камінь, на відміну від металу, не гнеться та не деформується. Підставка буде зберігати свої властивості протягом мінімум 50 років. Вона також стійка до високої температури та перепадів температур. За рахунок використання граніту вага моделі рейсмуса складає 34 кг.

Якщо знадобиться зняти ножі, вал рейсмуса здатний блокуватися. Це робить викручування затискачів шестиграним ключем набагато простішим. До речі, сам ключ також йде в комплекті.

Всі рукояті прогумовані — переносити рейсмус легко в будь-яких умовах. Гвинти регулювання вкриті різьбою не повністю, тому вам буде зручно вимітати біля них тирсу.

рейсмус MT-33G Ultra

Додаткові переваги моделей

  • Обидві моделі можна підключати до пилососа або тирсовідсоса з обох сторін. Це дозволяє використовувати їх в різних приміщеннях, не підлаштовуючи умови роботи під розташування рейсмуса.
  • Якщо ножі затупились, їх можна перегорнути та встановити знову — в рейсмусах використовуються двосторонні ножі. Щоб вам було зручніше виймати ножі, в комплекті до рейсмусів йдуть магніти. Ними можна притягнути ніж і не витрачати на це багато часу.
  • Шкала глибини стругання дозволяє відслідковувати, який саме шар деревини рейсмус знімає прямо зараз. Ви постійно будете бачити навантаження, яке лягає на рейсмус та зможете при необхідності оперативно зупинити роботу.
  • Зверху обладнання є валики для прокатки. Це сильно полегшує повернення деталі для повторного протягування.

Часті питання про рейсмуси

Що таке рейсмус?

Рейсмусовий верстат — обладнання для деревообробки. Головне — не плутати його з ручним рейсмусом, який використовується для проведення на заготовці паралельних ліній.

Чим рейсмус відрізняється від фуганка?

Фуганок робить одну зі сторін заготовки рівною, а рейсмус робить її паралельною другій. Це значить, що для створення деталі, рівної з обої сторін, потрібно спочатку використати фуганок, а вже потім рейсмусовий верстат.

Що може рейсмус?

Рейсмус знімає з заготовки шар деревини, зменшуючи її товщину. Рейсмуси здатні створювати багато заготовок однієї товщини для їх наступного використання при створенні виробів з деревини або в будівництві.