Назад в новини
6180

Як підготувати акумулятор до зими?

Зміст:

Тема зимового використання АКБ (акумуляторно-кислотних батарей) дуже популярна серед автолюбителів. Справа в тому, що будь-який акумулятор чутливий до коливань оточуючого середовища. Якщо залишити акумулятор на морозі, він почне швидко розряджатися. В якийсь момент може виявитися, що машина на заводиться — власникам авто доводиться шукати нестандартні методи зарядки АКБ та запуску транспортного засобу. Іноді це призводить до виходу батареї з ладу.

Якщо знати, як правильно підготувати акумулятор до зими, та познайомитися з його правильною експлуатацією, можна полегшити собі життя. У цій статті ми розповімо про правила підготовки АКБ до холодів та його зберігання.

Підготовка акумулятора до зими

Щоб у холодну пору року з акумулятором автомобіля не виникло жодних неприємностей, потрібно заздалегідь подбати про його стан. Існує декілька етапів підготовки батареї, які включають в себе усунення несправностей, відновлення щільності електроліту та теплоізоляцію акумулятора.

Перевірка акумулятора автомобіля перед зимою

Пошук та виправлення несправностей

Перше, що потрібно знати: щоб можна було ефективно використовувати акумулятор, вся електрична система авто має бути справною. Найважливіші частини — дроти та генератор. Перевірте проводку на наявність пошкоджень, через які електричний струм може витікати назовні. В умовах холоду це може призвести до повного розрядження АКБ та скороченню терміну служби акумулятора.

Клеми батареї потрібно почистити, прибравши з них бруд, сліди корозії та окисли. Після обробки дрібною наждачкою потрібно вкрити клеми литолом або консистентним мастилом, що зможе проводити електроенергію.

Огляд генератора

Щоб акумулятор працював нормально, генератор має видавати 14,5 В, хоча мінімальним значенням вважається 13,8 В. Якщо напруга ще нижче, це з великою ймовірністю призведе до того, що батарея не зможе зарядитися. Ще один фактор, який погіршує процес заряджання — прослизання ременя на генераторі. Якщо на корпусі генератора є сліди перегріву, це говорить про швидкий вихід пристрою з ладу, що також відобразиться на акумуляторі.

Перевірка щільності електроліту

Невідповідність рівня щільності електроліту в батареї нормі вплине на ємність та ресурс акумулятора. На думку спеціалістів, оптимальний показник — 1,27 г/см3 (влітку він може бути трохи нижчим). Якщо ви виміряли щільність та виявили, що вона надто низька, потрібно долити електроліт підвищеної щільності. Якщо ж показники вище норми, потрібно розвести електроліт дистильованою водою.

Теплоізоляція акумулятора

Якщо температура оточуючого середовища може опускатися до дуже низьких температур, краще заздалегідь теплоізолювати батарею від холоду. Потрібно обрати негорючий матеріал, що не проводить електроенергію — він не стане причиною замикання або загоряння.

Утеплення акумулятора взимку

Хороший варіант — склотканина, укладена в тонкі мати. Нею можна обгорнути акумулятор, сформувавши додатковий шар захисту від холоду. Клеми повинні залишатися відкритими. Також існують спеціальні готові термочохли для батарей (у тому числі, з підігріванням).

Поради з використання АКБ взимку

Може статися так, що у вас не вийде підняти щільність електроліту. В цьому випадку спробуйте обмежити навантаження на батарею. Після запуску автомобілю не вмикайте прилади у перші 5 хвилин. Пам’ятайте, що заряд акумулятора починається тільки тоді, коли машина вже на ходу.

Читайте також:  Зарядка акумулятора автомобіля: робимо це правильно

Чим зарядити акумулятор авто?

Найбільш простий та ефективний варіант — купити спеціальний зарядний пристрій (ЗП) з можливістю автоматичного заряджання АКБ. Вам потрібно буде просто під’єднати кабелі пристрою до клем батареї, а потім підключити батарею до електромережі. Якщо зарядний пристрій для заряджання акумулятора авто якісний та сучасний, все останнє він зробить сам.

Підготовка акумулятора авто до зими

Як зберігати акумулятор взимку

Що робити, якщо ви не збираєтеся користуватися автомобілем взимку? Потрібно створити правильні умови для зберігання акумулятора. Якщо це необслуговуваний АКБ, то йому підійде зберігання у гаражі без якоїсь особливої підготовки. А от з обслуговуваними все набагато складніше — їх краще знімати, щоб зберігати у теплі.

При зберігання акумулятора потрібно дотримуватися декількох правил:

  • Перед зберіганням потрібно дозаправити АКБ електролітом та зарядити його.
  • Якщо зберігаєте батарею у жилому будинку, краще підготувати для неї провітрюване приміщення.
  • Температура повітря не має перевищувати 25 °C. Не залишайте батарею біля радіаторів опалення.
  • Не можна зберігати АКБ у вологому середовищі.

Найкраще місце для акумуляторної батареї — гараж, що опалюється, закритий балкон, лоджія, терраса або веранда.

Поради щодо зберігання акумулятора в зимовий період

Якщо ви будете зберігати батарею окремо від автомобіля, дотримуйтеся наступних порад:

  • Використовуйте при перезаправці готовий електроліт або дистильовану воду. Воду з-під крану використовувати не можна — вона зруйнує батарею.
  • Якщо в домі високий рівень вологості, потрібно обробити клеми литолом. Після цього їх рекомендовано закрити спеціальними ковпачками або загорнути в промаслений папір.
  • Після того як встановили АКБ в автомобіль, нехай авто пів години пропрацює вхолосту. Протягом одного дня постарайтеся мінімально використовувати електроприлади.
  • У випадку втрати батареєю своїх властивостей, можна спробувати перезаправити її та знову зарядити. Однак найкращий спосіб — професійна діагностика.
  • Осад на дні банки, який з’являється у результаті руйнування електродів, говорить про необхідність замінити батарею.

Як підготувати акумулятор до зими

Висновок

Дотримуючись всіх цих правил та рекомендацій, ви подовжите термін експлуатації свого авто та збережете його працездатність після зими. Єдина умова — батарея має бути від початку працездатною. Щоб переконатися в цьому, варто провести діагностику ще восени.

Найліпший спосіб підзарядки акумуляторазарядні пристрої. Вони автоматично регулюють струм заряду та зменшують його за необхідністю. Придбаваючи такий пристрій, ви позбавитеся багатьох проблем, що пов’язані з АКБ.