Назад в новини
14802

Як правильно вибрати електролобзик

Зміст:

Електричний лобзик — столярний інструмент, який використовується в ремонтних роботах і для виготовлення меблів. З його допомогою можна різати листовий матеріал, виконувати прямий або криволінійний різ. При достатньому навику можна своїми руками зробити нескладні вироби та декоративні елементи.

Застосування електролобзиків

Електролобзики здатні працювати з різними матеріалами, в тому числі:

  • деревом та іншими пиломатеріалами;
  • пластмасою;
  • оргсклом;
  • металом;
  • керамічною плиткою.

В електричних лобзиків є декілька режимів роботи, кожний з яких підходить для певних матеріалів. Прочитати про ці режими можна в розділі «Додаткові функції», де описується маятниковий хід.

Читайте також:  7 застосувань електролобзика - інструкція від Dnipro-M

Будова електричного лобзика

Не зважаючи на те, що електролобзики розрізняються за своїми можливостями та технічними характеристиками, всі вони мають схожу будову. Конструкція інструмента включає в себе декілька обов’язкових деталей:

  • корпус з рукояткою;
  • опорну підошву;
  • двигун;
  • кривошипно-шатунний механізм;
  • тримач пиляльного полотна.

Будова електричного лобзика

Можливості інструменту залежать від особливостей цих деталей та наявності в конструкції додаткових елементів.

Підошва

Підошва — опора електричного лобзика. Вона може бути виконана декількома способами:

  • це може бути просто штампована сталь;
  • штампована сталь з посиленою рамою з литого алюмінію;
  • цільнолита підошва зі сталевою пластиною.

Кожний тип має свої переваги:

  • Штампована легка за вагою, але менш стійка до механічних пошкоджень.
  • Лита підошва набагато краще тримає свою форму навіть при падіннях, а також може мати більш надійний механізм фіксації паралельного упору. Крім того, в литих підошвах може бути встановлений протиковзний вкладиш.

Деякі підошви мають можливість встановлення в стіл за рахунок наявності різьби та гвинтів в самій підошві, що розширює сферу застосування лобзика.

Корпус

Перед тим як вибрати електролобзик для дому, уважно огляньте його корпус. Його головна характеристика — міцність. Матеріал повинен витримувати незначні удари і перегрівання.

Работа с электролобзиком

Перевірте розташування кнопок електроінструменту (регулятор швидкості різу, режим маятникового ходу), щоб їх було зручно перемикати. Ручка повинна добре сидіти в руці, не ковзати. Скобовидна ручка дозволяє добре контролювати електролобзик. Грибоподібні лобзики (редуктор розташований вертикально, а ручка перпендикулярно йому, через що інструмент за формою нагадує гриб) не дають такого рівня контролю.

Зверніть увагу на вентиляційні отвори, бо від них залежить швидкість охолодження, а значить і час роботи. Важливо щоб вентиляція мала захист від пилу і тирси.

Окремої уваги заслуговує матеріал корпусу редуктора. У більшості моделей лобзиків він пластиковий, що зменшує надійність. Електролобзики з металевими редукторами міцніші.

Кріплення пильного полотна

Кріплення пилочки електролобзика буває наступних типів:

  1. Ключове з одним болтом. Дозволяє використовувати полотна різних типів. Для встановлення пилки в електричний лобзик необхідно послабити і затягнути один кріпильний елемент.
  2. Ключове з двома болтами. Для заміни полотна необхідно відкрутити 2 кріплення. Нерівномірність затягування призводить до перекосів, що погано позначається на чистоті пропилу і довговічності пилок.
  3. Швидкозатискна система кріплення є найзручнішою. На заміну пилочки електролобзика піде декілька секунд. При підборі полотен потрібно вибирати ті, які мають спеціальний хвостовик.

Дріт живлення

Дріт живлення електролобзика має бути гнучким. Це гарантує, що при використанні ізоляція не почне тріскатися. Сучасні трижильні кабелі із заземленням забезпечують хороший рівень безпеки. Оптимальна довжина складає

 3-4 м. Зверніть увагу на виделку та місце кріплення дроту до корпусу лобзика. Ущільнення матеріалу в цій області забезпечить надійну фіксацію дроту, отже, він не висмикнеться при різкому русі.

Витратний матеріал для електролобзика

Пильні полотна для електричних лобзиків відрізняються за довжиною, матеріалом, типом хвостовика, формою і частотою зубців. Від цих характеристик буде залежати якість і швидкість різу. Головними факторами, які впливають на те, як вибрати пилку для електролобзика, є тип кріплення і призначення. Матеріали, з якими буде працювати полотно, вказують на упаковці.

Читайте також:  Как правильно выбрать шуруповерт?

Технічні характеристики

Характеристики впливають на те, які задачі здатний вирішувати електролобзик. Як вибрати інструмент, буде залежати від матеріалів, які ви збираєтесь пилити, їх товщини, тривалості роботи.

Потужність

Потужність інструменту впливає на максимальну товщину оброблюваних матеріалів, з якою він здатний впоратися, а також на швидкість розпилювання. Якщо ви плануєте працювати тривалий час, то вам потрібна потужна модель.

За потужністю електролобзики поділяються на:

  • побутові;
  • напівпрофесійні;
  • професійні.

потужність електролобзиків

Прості побутові моделі мають потужність в межах 350-500 Вт. Цього достатньо, щоб працювати з пресованою деревиною та пластиком. Більш потужні моделі, які відносяться до категорії напівпрофесійних, мають потужність 500-800 Вт. Професійними можна назвати електролобзики з потужністю 800-1300 Вт і вище.

Швидкість і регулювання ходу

Чим вище частота ходу пилки електролобзика, тим рівніше виходить розпил. Але високі швидкості підходять не для всіх матеріалів. Наприклад, метал неможливо різати швидко через високу міцність, а кераміку — через крихкість. Саме тому важлива не тільки висока швидкість, але і можливість її налаштування. Без регулятора пильне полотно буде застрягати, а зубці — ламатися.

Нормальною швидкістю вважається від 2500 до 3200 ходів на хвилину. Для побутових задач можна взяти лобзик і з меншою швидкістю, але чистота різу від цього суттєво постраждає.

Товщина пропилу матеріалу

Сучасні моделі електролобзиків здатні різати всі листові матеріали, які використовуються в будівництві. Максимальна товщина пропилу залежить від 2 факторів: потужності двигуна та твердості матеріалу.

Час роботи

Робочий цикл — співвідношення часу, протягом якого інструмент може працювати без перерв, до часу, що потрібен для відпочинку. Побутові інструменти, як правило, не розраховані на тривале використання. Саме тому робочий цикл відіграє важливу роль в тому, як правильно вибрати електролобзик. Якщо ви хочете, щоб він працював годинами і не втрачав продуктивність, то вам варто звернути увагу на професійний інструмент.

Тип живлення

Бувають мережеві та акумуляторні електролобзики. Мережеві зручні тим, що не залежать від ємності акумулятора та мають в середньому більшу потужність. Перевага акумуляторних в тому, що вони автономні та не прив’язані до стаціонарної мережі.

Додаткові функції

Кращий професійний електролобзик повинен мати розширений функціонал. Деякі можливості роблять інструмент зручнішим у використанні, деякі розширюють спектр завдань.

Маятниковий хід

У звичайного електричного лобзика полотно рухається тільки вгору-вниз. Маятниковий хід додає ще рух по горизонталі:

  1. Пилочка рухається вгору і робить різ.
  2. Полотно відводиться назад, завдяки чому видаляється тирса, зменшується нагрів.
  3. Пилка повертається в нормальне положення.
  4. Цикл повторюється.

Це збільшує робочий ресурс інструменту, знижує зношування зубців, але робить пропил не таким «чистим». Амплітуду руху можна змінювати чи вимикати.

Маятниковий хід підходить не для всіх матеріалів. Враховуйте це перед тим як вибрати електролобзик. В якісних моделях існує 4 положення маятникового ходу для роботи з різними матеріалами:

  1. пластику і металу;
  2. твердих порід дерева або кольорових металів;
  3. деревини середньої твердості;
  4. м’якої деревини.

Кут розпилу

Корисною є функція похилого різу, з якою можна робити пропили під нахилом. Кут різу залежить від можливостей підошви. Краще за все, якщо цей кут можна налаштовувати.

Захисний екран

Щоб сторонні предмети чи дріт живлення не потрапляли під пилочку, на електричні лобзики встановлюються з’ємні захисні екрани. Вони не дають розлітатися стружці, що корисно при роботі з металом. При виборі електролобзика з екраном пам’ятайте, що цей елемент ускладнює огляд. Як наслідок, різ може вийти нерівним.

захисний екран електролобзика

Можливість під’єднання пилососа

При розрізанні лобзиком деревини і гіпсокартону на робочому місці утворюється багато пилу і тирси. До сучасних моделей електролобзиків підключається пилосос, який усуває цю проблему. Керувати інструментом при цьому стає складніше, оскільки заважає шланг, тому при фігурній різці пилосос краще не підключати.

Лазерне направлення

В передній частині лобзика може встановлюватись лазерний вказівник. Він потрібен для того, щоб точніше витримувати напрямок при прямолінійній різці. Якщо вам потрібно вирізати круглий отвір чи криву лінію, то лазер не принесе ніякої користі.

Альтернативою лазеру стане звичайна направляюча, яку можна виготовити з підручних матеріалів.

Підтримка стабільної роботи при навантаженні

При роботі з твердими породами дерева і металом навантаження на електроінструмент збільшується. Через це падає швидкість руху пилки, точність різу погіршується. Якщо в обладнання передбачена стабілізація, то при збільшенні навантаження ця проблема нівелюється.

Плавний пуск

Наявність даної функції дозволяє захистити двигун від різких навантажень, а оператора — від ривку інструмента при запуску на високих обертах. При вмиканні електродвигун плавно набере оберти.

Підсвітка

Ліхтарик, що освітлює робочу поверхню, підвищить комфорт при роботі в умовах недостатнього освітлення. Функція підсвітки — добре рішення для тих, кому потрібно буде працювати у погано освітлених місцях.

Читайте також:  Що повинно бути в столярній майстерні?

Поради щодо вибору електролобзика

  • Електричний лобзик, який краще підійде для простих задач, не повинен бути надто потужним — достатньо 500-700 Вт. Купуючи більш потужну модель, ви ризикуєте переплатити за надлишкову потужність.
  • Не забувайте, що домашніми моделями можна працювати тільки з невеликими дерев’яними та пластиковими заготовками. Для майстерні краще придбати потужний лобзик.
  • Чим потужніше електролобзик, тим менше йому потрібно буде часу на охолодження. Якщо потрібно буде працювати довго, уточніть щодо робочого циклу інструменту.
  • Якщо потрібно проводити точні роботи, поцікавтеся, чи є у лобзика лазерний вказівник — це пристосування набагато підвищує точність.

робота електролобзиком по дереву

Правильно вибраний електричний лобзик — застава якісного результату. При використанні інструменту не забувайте користуватися засобами індивідуального захисту: рукавичками, окулярами, респіратором.