Назад в новини
23663

Як правильно вибрати обприскувач?

Зміст:

  1. Для чого використовують садові обприскувачі?
  2. Конструкція обприскувачів
  3. Класифікація обприскувачів
  4. Технічні характеристики обприскувачів
  5. Поради щодо вибору обприскувачів
  6. Підводимо підсумки

 

Що таке обприскувачі? Це садове обладнання, яке корисне в саду, городі, виноградниках та теплицях. Їх можна використовувати для різних задач, що мають спільну мету — покращити врожай та захистити рослини від шкідників. Це обладнання доступне навіть любителям та починаючим користувачам. Також є професійні моделі для використання у промислових масштабах.

Для чого використовують садові обприскувачі?

  • Якщо ґрунт не може повністю задовольнити потребу рослин в корисних речовинах, потрібно компенсувати цю нестачу. Обприскувачі дають можливість підживлювати насадження, покращуючи їх ріст.
  • Розпилення спеціальних сумішей на рослини дозволяє усунути хвороботворні бактерії. Рослини менше хворіють, дають більш якісний врожай, безпечні для споживання людиною.
  • Обприскувачі використовуються і для боротьби зі шкідниками. Комахи та гризуни, що поїдають рослини, можуть нанести значну шкоду культурі, тому з ними необхідно боротися.
  • У випадку посухи техніку використовують для розпилення води. На відміну від інших способів застосування, в яких використовуються різні хімічні речовини, при поливі потрібна тільки чиста вода.

Конструкція обприскувачів

Особливості конструкції цього обладнання можуть відрізнятися в залежності від типу обприскувача, однак загальний принцип залишається однаковим. В прилад за допомогою насосу закачується повітря, яке потім викидається назовні, захоплюючи з собою рідину. Є два варіанти того, куди саме закачується повітря:

  1. В ємкість з самою хімічною речовиною або водою.
  2. В окрему ємкість.

Другий варіант безпечніше, тому що при поломці обладнання або переповненні стислим повітрям хімікати залишаться всередині обприскувача, а не вибухнуть разом з повітрям.

Рідина поступає в трубку через шланг, що під’єднаний до ємкості. Сам струмінь виходить через раструб (сопло). Ще одна важлива деталь — фільтр. Від якості фільтрації рідини залежить довговічність.

Конструкція обприскувача

Механізм накачування повітря

  • В пневматичних обприскувачах повітря накачується всередину за допомогою помпи або важеля. Це потребує деяких фізичних зусиль, однак через невеликий об’єм бака в таких моделях повітря цілком можна нагнітати власноруч.
  • В акумуляторних моделях та обприскувачах з ДВЗ закачування повітря відбувається в автоматичному режимі. Велика їх перевага полягає в тому, що тиск на виході залишається постійним завдяки безперервній роботі електричного або бензинового двигуна. Оператор може витрачати великий об’єм балону без значних фізичних зусиль.

Класифікація обприскувачів

Щоб правильно вибрати обприскувач, потрібно зрозуміти, які бувають типи цього обладнання, та по яким ознакам вони поділяються між собою.

По наявності ємкості

Існують ємнісні та без’ємнісні обприскувачі. Без’ємнісні обладнані трубкою, яка опускається у зовнішній резервуар. Ємнісні апарати зручніше, тому що дозволяють швидко переносити себе в будь-яке місце.

По типу живлення

Існують три типи обприскувачів, які розрізняються механізмом закачування повітря всередину ємкості. У кожного з них є свої особливості та нюанси, які потрібно враховувати при виборі та використанні.

Пневматичні

Це найменші за розміром обприскувачі. Повітря в них закачується за допомогою вбудованої помпи або важеля. При ручній підкачці повітря працює вся кисть, а не тільки пальці — це вигідно відрізняє таке обладнання від звичайних пульверизаторів.

Також існують ричажні обприскувачі. Їх перевага полягає в тому, що їх можна вдягати на плечі за допомогою спеціальних плечових ременів. Розташування ручки насосу дозволяє проводити накачування, не знімаючи обприскувач. Важіль можна встановлювати з обох сторін обприскувача. Об’єм бака в ранцевих обприскувачів більше, ніж у тих, які доводиться утримувати в руках.

Акумуляторні

Повітря в акумуляторних обприскувачах закачується за допомогою електродвигуна, роботу якого забезпечує батарея-акумулятор. Це автоматизує процес, дозволяючи не витрачати сили на роботу з помпою або важелем. Щоб зрозуміти, який акумуляторний обприскувач краще, потрібно звернути увагу на ємність батареї, місткість бака та вагу апарату.

Використання акумулятора робить електричні моделі обприскувачів мобільними. Не дивлячись на те, що оператору доводиться утримувати разом з баком акумуляторну батарею та двигун, це дуже популярний варіант обладнання. Бак зі збільшеним об’ємом дає можливість обробляти великі площі насаджень.

Мотообприскувачі

Моделі з двигуном внутрішнього згоряння (двотактним або чотиритактним) — найпотужніші серед ручних обприскувачів. Як правило, їх використовують там, де потрібно обробити велику площу, однак застосовувати трактори з навісним обладнанням все ще недоцільно. Бензинові обприскувачі — важке обладнання, вони мають найбільший об’єм бака серед перерахованих вище моделей. Ранцева система допомагає зняти навантаження з рук, роблячи їх використання зручним.

Бензиновий обприскувач Dnipro-M

По розміру

Класифікація, що ґрунтується на розмірах обприскувача, пов’язана з розділенням обладнання по типу живлення. Іноді буває, що найбільш важливий фактор при виборі — не екологічність обладнання чи комфорт у використанні, а площа оброблюваної ділянки. В цьому випадку можна підібрати обприскувач по розміру бака.

Маленькі (до 5 л)

Частіше за все бувають помповими або важільними. Це моделі обприскувачів для саду або городу невеликих розмірів.

Середні (від 5 до 12 л)

Мають один або два ремені, які дозволяють зручно переносити їх. Місткості бака цих обприскувачів вистачить, щоб обробляти ділянку в кілька соток. Їх також активно використовують в теплицях.

Великі (до 25 л)

Через свою вагу такі обприскувачі можна знайти тільки в ранцевому варіанті або на колесах. Їх об’єму вистачить для роботи з великими садами або ділянками. Часто вони виступають хорошою альтернативою тракторам з навісним обладнанням. Великі обприскувачі працюють за допомогою двигуна (електричного або внутрішнього згоряння).

обприскувач Dnipro-M в роботі

Технічні характеристики обприскувачів

При виборі слід звернути увагу на технічні характеристики:

  • довжину вудила;
  • потужність.

Від довжини вудила залежить те, наскільки далеко ви зможете діставати розпилювач. Дуже довге вудило може зробити використання обладнання трохи складнішим, однак в деяких випадках вона стане в нагоді. Наприклад, при обробці дерев без великої довжини трубки для розпилення не обійтися. В цьому випадку в магазині можна попросити показати обприскувачі для дерев — консультант зрозуміє та покаже підходящі моделі. Вони також підійдуть для обробки рослин у важкодоступних місцях.

Зверніть увагу на моделі з можливістю вертикального та горизонтального розпилювання — це значно підвищить можливості обприскувача.

Ширина сопла впливає на область розпилення. Чим ширше сопло, тим більшу площу буде обприскувати прилад при роботі. Якщо необхідно працювати з великою площею, краще вибрати широке сопло. А ось при необхідності точкової обробки рослин краще віддати перевагу вузькому.

Важливий параметр — дальність викиду рідини. При роботі з високими деревами або великою ділянкою потрібні високі показники дальності викиду.

Читайте також: 9 етапів підготовки саду навесні — як і чим?

Поради щодо вибору обприскувачів

  • Довжину трубки та ширину сопла слід вибирати виходячи з конкретних задач. Якщо надто довга трубка не потрібна, не потрібно брати «з запасом» — це тільки ускладнить використання приладу.
  • При виборі електро- або мотообприскувача уточніть кількість годин експлуатації без перерви. Це допоможе правильно розподілити час роботи.
  • Додатковою перевагою стане можливість регулювати натиск.
  • Наявність світлодіодів у акумуляторної моделі дозволить відслідковувати рівень заряду.
  • Якщо бак великий, переконайтеся, що горлечко ємкості, в яку наливається робочий розчин, достатньо широке. В іншому випадку, ви витратите багато часу на заливання рідини.
  • На хороший обприскувач буде гарантія кілька років. Зверніть на це увагу при виборі.

Підводимо підсумки

Якщо вам потрібен невеликий апарат для роботи з маленькою площею, краще придбати обприскувач об’ємом до 5 літрів. Можна підібрати варіант, який виявиться ефективним, але при цьому недорогим. Краще віддати перевагу помповому або важільному варіанту.

Робота з відносно великою ділянкою буде проходити зручніше з ранцевим обприскувачем. Такий тип транспортування компенсує вагу великої ємкості з рідиною.

При обробці великих площ слід віддати перевагу обприскувачам з автоматичним накачуванням повітря. Можна вибрати електричні (акумуляторні) або бензинові обприскувачі. Останні — найпотужніший варіант по охопленню площі та дальності обприскування, а також обладнані наймісткішим баком.