Назад в новини
6478

9 етапів підготовки саду навесні - як і чим?

Зміст:

 

Без правильної обробки і елементарного догляду за садом отримання хорошого врожаю просто неможливо. Вкрай важливо виконувати своєчасну обрізку дерев, позбавлятися від бур'янів, знищувати комах-шкідників.

У цій статті ми розглянемо основні способи догляду за садом навесні:

  • обприскування дерев;
  • обрізка дерев;
  • догляд за газоном.

Обприскування дерев - коли і чим

Обприскування дерев

Речовини, які розповсюджуються за допомогою обприскування, допомагають в боротьбі з такими захворюваннями рослин, як парша та чорний рак. Також це дозволяє знищити переважну більшість шкідників - гусениць, павутинних кліщів, плодожерок та інших.

Важливо розуміти, що дана операція проводиться тільки до настання цвітіння. Усі наступні обприскування проводяться з метою профілактики спеціально розробленими препаратами, підвищуючи тим самим захисні функції рослин.

Читайте також: Як правильно вибрати оприскувач?

Для зручності обробки використовується наступний інвентар:

  • Обприскувач - інструмент для найбільш швидкої, ефективної і економної обробки саду. Основними нюансами при його виборі є обсяг бака, потужність і витрата рідини в хвилину;

Обприскувач Dnipro-M

  • Пензель для побілки - використовується для побілки стовбурів або для їх обприскування. При роботі пензлем витрата розчину зазвичай не економна;

Побілка дерев пензлем

  • Електронасос - трудомісткий, але надійний і перевірений інструмент;

Електронасос

  • Пневматичний обприскувач - являє собою невелику ємність з пульверизатором. З його допомогою зручно доглядати за низькорослими рослинами.

Всього рекомендується обприскувати сад чотири рази:

  1. Ранньою весною;
  2. Перед тим, як почнуть розпускатися бруньки;
  3. До і після процесу цвітіння;
  4. Коли зав'язі на плоди вже з'явилися.

Обробка ранньою весною

Першу обробку необхідно робити до моменту набрякання бруньок.

Бруньки до набрякання на дереві

Для цього слід очистити стовбури дерев від різного роду грибків і обробити кору вапняним розчином. Це дозволить позбутися від личинок і яєць комах, які вижили після зимівлі в корі.

Приготувати розчин можна в такий спосіб:

  1. розвести 2 кг вапна або вапняної пасти з 10 літрами води;
  2. в отриману рідину додати 1 кг глини і 300-350 г мідного купоросу (це робить захист максимальним);
  3. ретельно перемішати.

Після цього можна приступати до нанесення розчину на стовбури і основу гілок.

Другий етап

Наступним етапом є обробка дерев до моменту пробудження нирок.

Набухання бруньок на дереві

Це дозволяє захистити дерева і чагарники від личинок комах-шкідників, які вилупилися.

Для виконання завдання слід скористатися обприскувачем. З його допомогою Ви впораєтеся максимально ефективно, а витрата розчину буде економічніше.

Третій етап

На даному етапі обробка проводиться для захисту рослин від навали гусениць, а також щоб уникнути розвитку парші та плямистості. Під час цвітіння досвідчені садівники не рекомендують проводити ніяких дій.

По завершенні періоду цвітіння необхідна профілактика.

Завершення періоду цвітіння

Це дозволить підвищити імунітет рослин. Крім того, в цей же час кліщі виходять із зимівлі. Для протистояння цим шкідникам потрібне розпорошення колоїдної сірки. Для цього 80 г 70%-ої пасти слід розчинити в 10 літрах мильної води. При несвоєчасному проведенні захисних заходів, непоправна шкода Вашим рослинам буде практично гарантована.

Останній етап

Обробка під час появи зав'язей проводиться для захисту майбутніх плодів від решти шкідників і гнильних захворювань.

Обробка під час появи зав'язей

Перед активними діями уважно огляньте дерева на предмет наявності видимих комах.

Обприскування на даному етапі можна проводити бордоською рідиною, оксихлоридом міді, карбамідом або іншими комбінованими препаратами з широким спектром дій.

Обрізка дерев

Своєчасна обрізка є запорукою якісного плодоношення. Ранньою весною виконується формуюча обрізка плодових дерев. Виконувати її слід в березні, а в деяких випадках навіть в лютому, але не пізніше початку сокоруху дерева.

Сокорух дерева

Це гарантує збереження квіткових бруньок, які закладаються плодовим деревом саме на цій стадії.

Для обрізки рекомендується скористатися бензо- або електропилкою. За допомогою такого інструменту Ви виконаєте необхідний обсяг робіт максимально швидко.

Догляд за газоном

Навесні на ділянці починає не тільки пробиватися зелена травичка, а й поширюються численні бур'яни. Щоб галявина радувала своїх господарів красою і блиском, слід проводити комплексний догляд:

  • косіння;
  • полив;
  • прополка;
  • підгодівля, внесення добрив і т.д.

Розберемо найбільш поширені заходи.

Косіння

Регулярний покіс трави є основою правильного догляду. При регулярній стрижці колір трави залишається максимально зеленим навіть при малій довжині косіння. В середньому така процедура повинна проводитися раз на тиждень.

Косіння трави

Окремо варто відзначити рулонний тип газону. Приступати до його косіння можна через 1,5-2 тижні з моменту висадки. Для цих цілей рекомендується використовувати різні типи газонокосарок, так як жорсткість трави може різнитися. Крім того, необхідно враховувати розміри і кількість бур'янів на ділянці.

Полив

Полив газону

Жоден газон не виживе без своєчасного поливу. Якщо Ваша ділянка не обладнана автоматичною системою поливу, то слід зайнятися організацією наземного поливу - з розведенням шлангів, установкою форсунок і розпилювачів. При цьому потреба в конкретному об'ємі води може варіюватися в залежності від деяких факторів:

  • тип ґрунту і наявність дренажної системи;
  • погодні умови - в спекотну погоду потрібно більше води.

Для досягнення бажаного результату можна скористатися портативною ручною або автоматичною поливальною системою.

Прополка

Видалення бур'янів

Найважливішим кроком в догляді за газоном є позбавлення від бур'янів. З цим допоможе регулярне косіння і прибирання кореневої частини бур'янів ручним способом. Також можна скористатися спеціальними препаратами для хімічної обробки. При цьому видаляти бур'яни з молодих посівних газонів рекомендується вручну.

Підживлення

Підживлення рослин

На відміну від осінньої, весняне підживлення робиться комплексними азотними добривами. Воно має проводитися відразу при нормалізації температури вище нуля і сходу снігового покриву. У поєднанні з калієм, фосфором і іншими елементами, внесений азот послужить чудовим підживленням для газону, який ослаб за зиму.

Врахуйте, що приступати до підживлення краще ранньою весною, не чекаючи росту трави. Це обумовлено тим, що молоді паростки можуть вигоряти від нерозчинених добрив під впливом активних сонячних променів.

Висновок

Всього кілька простих кроків допоможуть утримувати Ваш сад і ділянку в доглянутому вигляді, зберегти його здоров'я і забезпечать добрий врожай. Вкрай важливо виконувати всі операції своєчасно, використовуючи при цьому якісні добрива та відповідну садово-паркову техніку.