Назад в новини
38860

Особливості козирків та навісів над дверима. Як зробити своїми руками

Щоб зробити козирок над дверима своїми руками потрібно для початку визначитися з його формою, підібрати матеріали, провести необхідні розрахунки. При цьому для визначення всіх цих параметрів слід чітко усвідомлювати, які ж функції виконують такі конструкції.

Надійний і красивий козирок над ганком, який створений власними руками, є справжньою візитною карткою господаря оселі. Незважаючи на простоту конструкції, її виконання може викликати кілька запитань на етапі створення.

Основні функції

Незважаючи на всю простоту конструкції навіс здатний вирішити цілий ряд проблем, пов'язаних з природними явищами. До числа їх основних функцій відносяться:

  • захист від опадів;
  • захист від падіння бурульок;
  • захист від палючого сонця.

Також такі конструкції багатогранні в своїх обрисах, що робить їх яскравою прикрасою фасаду будівлі, надаючи житлу індивідуальності.

Читайте також: Як зробити дерев'яний паркан

Козирок або навіс - питання вибору

Обидві ці конструкції мають численні подібності і на перший погляд є одним і тим же. Однак на практиці вони все ж мають різницю. Якщо для навісу як опори зазвичай ставляться балки, то козирок фіксується до стіни будови. Залежно від матеріалу конструкції і матеріалу самого житла визначається чи можливе надійне кріплення каркаса до будівлі або потрібно зведення додаткових опор. Розберемося докладніше з їх специфікою.

Навіс

Якщо говорити про конкретику, то навіс - це тип покрівлі, яка встановлюється за рахунок опор. Залежно від конкретних таких конструкцій, вони можуть бути підвищеної міцності або стандартними.

Застосовується така конструкція в різних сферах і для різних потреб. Вона дозволяє в стислі терміни і без зайвих фінансових вливань заховати певний об'єкт від опадів або укрити від сонця. Наприклад, підприємці нерідко виготовляють навіси для захисту відвідувачів літніх кафе від дощу і сонця, а на фермах під таким спорудженням може сховатися худоба, техніка або заготовлені корми.

Часом навіси мають дійсно масштабні розміри. У таких випадках під ними розміщують:

  • великі автостоянки;
  • зали очікування залізничних і автовокзалів;
  • трибуни стадіонів;
  • ринки, кафе та інші об'єкти.

Козирки

Козирки завжди є частиною будівлі, його архітектурним елементом, який не може існувати від будівлі окремо. В результаті цього вони мають свої конструкційні особливості.

Характеристики міцності тут мають більше значення, ніж у навісів, так як цей вид конструкцій не має опор, а кріпиться за допомогою кронштейнів. Крім власної ваги козирок повинен витримувати вагу снігу або дощової води.

Даний вид конструкції повинен мати запас міцності покрівельного матеріалу. Це важливо, тому що козирок повинен витримувати пориви вітру, падіння бурульок, падіння прилеглих зелених насаджень і т.д. Враховуйте ці фактори, коли будуватимете козирок над входом своїми руками.

Навіс над вхідними дверима

Види козирків та навісів

Всі конструкції зазначеного типу діляться на категорії залежно від ряду параметрів. Розрізняють їх по:

  1. типу конструкції;
  2. матеріалу;
  3. формі;
  4. способам кріплення;
  5. розташуванню.

Тип конструкції може бути модульним або монолітним. Першому різновиду властива простота і легкість монтажу. Вся процедура рідко займає більше години. Такі козирки мають ряд переваг:

  • можливість заміни окремих складових;
  • простота у виготовленні;
  • велика різноманітність форм і кольорів;
  • порівняно невисока ціна.

В якості покриття в модульних навісах зазвичай використовується скло або пластик.

Монолітні варіанти є невід'ємною частиною будівлі. З одного боку, це сприятливо позначається на якості всієї конструкції, але з іншого - робить процес зведення і ремонту максимально трудомістким. Як матеріал тут зазвичай виступає масив дерева, метал або бетонні плити.

Читайте також: Як зробити мангал своїми руками

Матеріал навісів

Матеріал істотно впливає на якість майбутньої конструкції. Найчастіше використовують:

  • скло;
  • полікарбонат;
  • дерево;
  • метал і профнастил;
  • металочерепиця;
  • бетон.

Скло вважається хорошим матеріалом, оскільки воно має достатню міцність і привабливий вигляд. Воно має тришарову структуру, зовнішні два з яких представляють собою загартоване скло, стійке до перепадів температури. Внутрішній шар являє собою прозору плівку з полімеру, яка перешкоджає утворенню осколків у разі пошкодження скла і підтримує цілісність зіпсованого елемента.

Дах козирків і навісів

Полікарбонат

Даний матеріал часто беруть для виробництва різного роду альтанок, огорож, при оформленні вітрин, торговельних павільйонів, а також при створенні козирків і навісів. Він має здатність розсіювати промені сонця, що в свою чергу відкриває оптимальний рівень освітлення. Вироби з полікарбонату відмінно зберігають цілісність, не деформуючись при перепадах температури і стихійних лихах. Крім того, полікарбонат вкрай вогнестійкий і не схильний до гниття, за рахунок чого на поверхні не утворюється корозія, цвіль або грибок.

Козирки над входом з полікарбонату не позбавлені і негативних нюансів. До таких можна віднести нестійкість такого матеріалу до випромінювання УФ. Без нанесення захисного покриття листи цього матеріалу з часом стають каламутними і втрачають свою міцність.

Дерево

Дерев'яні козирки над дверима найбільше підходять для масивних будинків зі зрубу. Примітно, що тільки каркас є дерев'яним. Як матеріал для покрівлі використовують шифер, черепицю або руберойд.

Важливим нюансом тут є обробка дерев'яного каркаса. Це забезпечує належний захист від процесів деревного гниття, розїдання комахами і впливу навколишнього середовища.

Читайте також: Як зробити настінну полицю з дерева

Метал і профнастил

Металеві вироби - простий і доступний за ціною варіант. Такі навіси міцні і довговічні. При цьому такий варіант вимагає обов'язкової антикорозійної обробки. Також вони досить важкі.

Альтернативним рішенням тут є профнастил. Цей матеріал має свій полімерний шар з обох сторін. Це забезпечує максимальний захист до впливу оточуючих факторів.

Металочерепиця

Навіс з такого матеріалу відрізняється високими декоративними якостями при хорошій міцності. При цьому деякі дизайнери відзначають, що такий козирок трохи важкуватий і підходить не для всіх будинків. Оптимальним варіантом у цьому випадку є використання одного і того ж матеріалу для покриття даху, і настилу над ганком.

До числа основних переваг металочерепиці слід віднести:

  • стійкість до механічних навантажень;
  • стійкість до перепадів температур;
  • порівняно невелика вага;
  • естетичний зовнішній вигляд;
  • тривалий термін корисної експлуатації.

Як зробити козирок з полікарбонату

Форма навісів

За формою козирки можуть бути:

  • одно-, дво-, трьосхилі;
  • напівкруглі;
  • фігурні.

Односхилі моделі є найбільш простими варіантами. Така форма є ідеальною для широких опорних навісів з профнастилу або для відкритих терас. При зведенні такого навісу важливо зробити достатній ухил, щоб уникнути скупчення опадів і листя на даху.

Двосхилі і трьосхилі варіанти прикрасять як класичний варіант ганку, так і в сільському стилі. У більшості випадків такі навіси роблять з опорними стовпами, які дозволяють конструкції витримати велику вагу покрівлі.

Напівкруглі варіанти раніше виконувалися з металу, однак зараз для цих цілей все частіше використовується стільниковий полікарбонат. Такої форми може бути невеликий козирок у дворику або ж повномасштабний самостійний навіс, який може перекрити весь фасад.

Фігурні моделі найбільш складні у своїй споруді і вимагають чималого досвіду в будівництві. Однак такі конструкції привертають найбільшу увагу. Для створення таких більше інших підходять: черепиця, стільниковий або монолітний полікарбонат.

Креслення і розрахунки

Перед тим як власноруч спорудити козирок над ганком з дерева, необхідним елементом є створення креслення. Велике значення має попередня перевірка балок і всіх кутів, так як будь-яка похибка точно стане причиною перекосу.

Козирок по своїй висоті повинен вільно пропускати людини середньостатистичного зростання без необхідності нахилятися. Кут ската даху складає близько 25-35 градусів. Враховуйте параметри свого ганку при розрахунку довжини і ширини навісу. До вихідних показників допустимо додати 50-60 см з боків і вільному краю.

Перш ніж приступати до роботи, необхідно заздалегідь заготовити необхідні інструменти, обладнання та матеріали:

  • металеві профільні або гнуті куточки - необхідні для кріплення і з'єднання елементів конструкції;
  • ножівку по дереву - з її допомогою Ви швидко можете вкоротити довжину бруса;
  • шуруповерт - необхідний для різання отворів і закручування саморізів;
  • кріпильні елементи - саморізи;
  • анкера - кріпильні елементи, які закріплюються в несучій підставі. Анкера необхідні для утримання всієї конструкції;
  • молоток.

Також вкрай важливо правильно розрахувати необхідну кількість будматеріалів і закупити їх. Надалі потрібно дотримуватися обраної технології монтажу, в якій передбачена послідовність проведення робіт. Це є запорукою успішної роботи і дозволить зробити вашу конструкцію максимально надійною і міцною.

Розглянемо покроково етапи побудови двускатного козирка своїми руками, тому що цей варіант є найбільш поширеним.

Як зробити дерев'яний навіс своїми руками

  1. Перед початком проектування виміряйте довжину і ширину дверного отвору;
  2. За вимірами розрахуйте розміри каркаса і визначте довжину крокв, з урахуванням розмірів конструкції;
  3. Виготовте два кронштейна з кутом 45-60 градусів;
  4. Прикріпіть всі елементи до стіни і зафіксуйте їх. Відстань між ними залежить від ширини навісу;
  5. Далі встановлюються опорні козирки на стійки. Попередньо необхідно розмітити місця їх установки;
  6. Виконайте в стіні поглиблення з глибиною близько 50 см. Дно вистилається гідроізоляційним матеріалом;
  7. У отримані отвори вставте дерев'яні бруси з перетином 75х75 мм. Простір необхідно заповнити щебенем або дрібним гравієм. Далі воно заливається розчином цементу;
  8. Несучі опори прикрутите до раніше підготовленого фундаменту. Якщо є необхідність - спиляєте під потрібним кутом верхівки опорних стійок;
  9. Зафіксуйте ригелями кроквяні ноги. Перетин крокв з брусів має бути приблизно 15х15 см;
  10. Далі виконується монтаж конькового бруса і лати. Зверху на крокви укладається обрешетка з фанери, брусків і обрізних дощок;
  11. Зафіксуйте гаки для кріплення жолобів стоку води;
  12. Далі на обрешітку укладається покрівля і фіксується саморізами, кріпляться бічні планки, встановлюється планка карниза і жолоби для стоків води;
  13. Завершальним етапом є фіксація водостічної труби.

А ось щоб самим зробити козирки над входом з полікарбонату слід запастися деяким обладнанням, інструментами і матеріалами:

  • креслення каркаса;
  • металеві труби або куточки;
  • власне, полікарбонат;
  • інвертор для зварювання;
  • болгарка і дриль;
  • елементи кріплення - саморізи, кронштейни, анкерні болти.

Необхідні інструменти

За допомогою зварювального апарату (інвертора) здійснюється скріплення елементів майбутнього козирка. Зварка є найбільш надійним способом.

За допомогою болгарки здійснюється розрізання металевих труб, а також створюються насічки. Дриль необхідна для створення отворів під болти для подальшого кріплення каркаса. Можливо знадобляться інші електроінструменти.

Витратні матеріали, такі як кронштейни, болти і шурупи, потрібні для з'єднання елементів конструкції і їх подальшого кріплення. Тут знадобляться ручні інструменти.

Надалі, сама робота приблизно має вигляд, описаний далі.

Козирок з полікарбонату своїми руками

  1. Виріжте необхідні деталі для каркаса по заздалегідь заготовленим кресленнями. За підготовленому кресленням вирізаються деталі для каркаса. Не забудьте промаркувати їх;
  2. На трубах виконайте глибокі насічки за допомогою використання болгарки на ¾ діаметра і вигніть дугою деталі;
  3. Об'єднайте дуги поперечиною. Буде потрібно 4-5 поперечок, дві з яких будуть з'єднувати арки, а решта по довжині рівномірно розподіляються;
  4. Приварите дві довгі труби;
  5. Закріпіть вертикальні консолі до краю стіни за допомогою зварювання або скористайтеся куточками;
  6. Встановіть підкоси від вільного краю арки до опор консолі. Це додасть каркасу потрібну міцність;
  7. Виберіть для себе спосіб кріплення. Якщо Ви вирішили скористатися анкерами, то будьте готові зробити кілька отворів під болти в пристеночной арці. Після цього прикладіть каркас до фасаду і зробіть мітки для кріплення. За отриманими мітках можете свердлити стіну;
  8. Якщо Ви вибрали кронштейни, відзначте місце розташування козирка, після чого встановіть кронштейни і зафіксуйте каркас.
  9. Завершальним етапом є обшивка полікарбонатом.

Цей матеріал відрізняється хорошою гнучкістю, що дозволяє прикріпити його без сторонньої допомоги. Робити це слід за допомогою шурупів з Термошайба.

Правильно заготовивши весь необхідний інструментарій і послідовно виконуючи всі зазначені рекомендації, Ви без зайвого клопоту зможете створити оригінальні навіси для свого житла своїми руками. При цьому важливо не забувати про заходи безпеки і вибирати якісні інструменти. ТМ Dnipro-M допоможе Вам у цьому!

Оригінальний дизайн навісів

Вхідна зона може задати потрібний тон всій будівлі. Для цього достатньо докласти трохи творчого мислення. Наприклад, декорування області над дверима за допомогою різьбленого дерева виглядає дійсно виграшно, якщо порівнювати їх із звичайними дерев'яними балками.

Оригінальні навіси

Для оформлення сучасних будівель з мінімалістичним дизайном актуальними будуть односхилі навіси. Як опори можуть виступати металеві труби або вироби з ПВХ, а основним захисним елементом буде полікарбонат товщиною не менше 10 мм. Таке рішення відмінно вписується в загальну картину, виконуючи захисні функції.

Красиві козирки фото

Дуже добре виглядає також дизайнерський козирок, який поєднує в собі кілька матеріалів. Наприклад, металеві опори можуть притримувати розсіяний дерев'яний брус, щілини якого перекриті пластиком або полікарбонатом.

Дизайн навісів фото

Також незвично буде виглядати строгий навіс, опорою якого служить кам'яна стійка. У цьому випадку сам козирок може бути виконаний з дерева або металу.

Завдяки творчому підходу можна реалізувати будь-які підходи по перетворенню будинку. Більшість таких конструкцій може бути реалізовано своїми руками, не привертаючи до робочого процесу будівельників.