Назад в новини
11983

Обрізка дерев навесні

Содержание:

Весняна обрізка — необхідний етап догляду за садовими деревами. Правильний і своєчасний підхід допомагає сформувати крону, поліпшити її освітленість і провітрювання, задати бажану висоту, зберегти здоров'я і довголіття дерева, позбавити його від зайвого навантаження, підвищити якість плодів і зробити стабільною врожайність. Щоб процедура принесла бажаний результат, а не нашкодила дереву, необхідно дотримуватися рекомендацій з вибору садового інструменту, часу та способу обрізки.

Коли і що обрізати?

Точного часу для весняної обрізки дерев немає. Традиційно вважається, що оптимальний період — з лютого по початок квітня. Оскільки погода непостійна і щороку вносить свої корективи в садові роботи, краще орієнтуватися на стан рослини. Правильним буде обрізати дерево, коли воно знаходиться в стані спокою і немає активного сокоруху. Для обрізки вибирайте ясну погоду з температурою повітря не нижче -5 °C. Необхідно переконатися, що зимові морози відступили і тільки тоді приступати до обрізання, інакше існує ризик, що зрізи з поверненням холодів стануть причиною хвороб і загибелі рослини.

Обрізка дерев навесні

Існує два основних типи обрізки плодових дерев:

  • укорочення нових приростів — для створення правильної форми крони молодих дерев, стимулювання бічних бруньок і поліпшення гілкування;
  • видалення багаторічних гілок — для позбавлення від гілок, які ростуть усередину і загущают крону, засохлих і пошкоджених. Це допомагає запобігти застою вологи і повітря в кроні, розмноження грибків і появі шкідників, сприяє рівномірному росту плодів по кроні.

Перша обрізка дерев після посадки

Приділіть особливу увагу молодим деревам. Якщо Ви садили їх восени, то обрізку необхідно робити наступної весни, якщо навесні — робити одразу. Обрізка в перший рік допомагає:

  • рослині краще прижитися на новому місці;
  • задати форму крони;
  • видалити хворі, пошкоджені і пагони, які загущують крону;
  • сформувати утворення великих скелетних і плодових гілок.

Ця процедура буде корисна також для невеликих і більш слабких дерев, менш родючих грунтів.

Перша обрізка дерев

Регулярна обрізка дерев

Залежно від кінцевої мети та віку плодових дерев розрізняють такі типи обрізки:

  • формувальна — для створення крони необхідного виду і розміру;
  • регулювальна — для збереження виду крони;
  • відновлювальна — для повернення зростання і плодоношення дерев в поганому стані;
  • омолоджувальна — для стимуляції росту гілок старіючих дерев.

З другого року після посадки необхідно проводити формувальну обрізку, яка допомагає задати правильний вид крони. Регулювальну важливо проводити в уже сформованому саду для підтримки результату формувальної обрізки. На цьому кроці необхідно вирізати сухі та порожні гілки, залишити тільки здорові та плодоносні, підтримувати центр дерева відкритим для повітря і сонця.

Обрізка саду навесні

Відновлювальна обрізка допомагає дереву впоратися з наслідками хвороб або сильного обмерзання гілок взимку, а головна мета омолоджувальної обрізки — продовжити життя і родючість старої рослини. На цьому етапі можна закласти скелетні гілки, сформувати молоді пагони і правильну крону, створити умови для розвитку міцних гілок, звести до мінімуму можливість захворювань і зараження паразитами, підвищити врожайність, морозостійкість та якість плодів. Після обрізки у крони буде кращий доступ до повітря і сонця, її простіше обробляти від хвороб і шкідників.

Важливо пам'ятати, що кожен тип плодового дерева вимагає індивідуального підходу, тому при обрізанні необхідно також враховувати тип і потреби крони кожної рослини.

Який садовий інструмент вибрати

Для правильної та безпечної обрізки дерев Вам можуть знадобитися різні садові інструменти: секатори, бензопила, сучкоріз, ручна пила, ножівка, драбина та інші. За їх допомогою Ви зможете точно та акуратно обрізати гілки, надати кроні необхідну форму:

  • секатори — для видалення тонких гілок і пагонів, розчищення крони;
  • бензопила — інструмент для товстих гілок, висотних і масштабних робіт;
  • сучкоріз — секатор модифікованої форми з довгими ручками для видалення високих гілок;
  • пила садова — має спеціальну серповидну форму для правильного та безпечного спилювання;
  • садовий ніж — інструмент для обрізки зелених пагонів, борознування, зачистки місця спилів і зламів.

Садовий інструмент для обрізки дерев

Інструменти можуть відрізнятися за типом і призначенням, щоб забезпечити акуратний і точний зріз без шкоди для рослини. Так, наприклад, садові секатори можуть бути площинними для підрізування свіжих гілок і молодих пагонів, з наковаленкою — для сухих і старих гілок, з храповим механізмом — для товстих гілок. З великими і високими гілками також допомагають впоратися бензопили. Їх доцільно використовувати для обрізки дерев на великих територіях.

Читайте також:  Як вибрати садовий секатор

Щоб не нашкодити рослині та не травмуватися, садові інструменти повинні бути в гарному стані. Очищуйте та змащуйте їх після роботи, бережіть від іржі, точіть перед роботою. Використовуйте інструмент відповідно до рекомендацій виробника, дотримуйтеся техніки безпеки.

Поради по обрізці дерев

Успішна обрізка дерев навесні залежить не тільки від правильності техніки спилювання гілок, але й багатьох інших факторів. Щоб поліпшити стан дерева та отримати гарний врожай, дотримуйтесь простих рекомендацій:

  • працюйте тільки в суху погоду, не проводьте обрізку по мокрому стовбуру;
  • використовуйте правильний інструмент, щоб зробити акуратний зріз, запобігти ранам і пошкодженню гілок;
  • завжди обробляйте великі рани на дереві спеціальним засобом (садовим варом), щоб захистити його від збудників хвороб;
  • проводьте обрізку акуратно, щоб не зачепити бруньки;
  • починайте проріджування крони з сухих, зламаних і гілок, уражених хворобами;
  • здорові зрізані гілки можна подрібнити і відправити в компост, прикрити грядки.

Читайте також: Весняна обробка саду: обов'язкові етапи захисту від шкідників

Пам'ятайте, що весняна обрізка є стресом для рослини і може його послабити, тому по завершенню необхідно забезпечити йому гарний догляд — підгодівлю добривами, полив, видалення бур'янів, розрихлення грунту.