Назад в новини
255122

Регулювання карбюратора бензопили

Зміст:

Бензопили — дуже затребуваний садово-парковий інструмент. Вони завоювали велику популярність серед садоводів та тих, хто доглядає за територією на придомових ділянках. Не обходяться без бензопил також будівництво та ремонт. Ще більше значення бензопили мають в професії лісоруба.

Будь-яка бензопила потребує правильного догляду, обслуговування та налаштування перед роботою. Якщо занадто сильно навантажити інструмент, це може призвести до скорочення його експлуатаційного терміну та несправності інструменту.

Сьогодні ми поговоримо про ту частину механізма бензопили, завдання якої — підготовка палива перед його подачею в циліндр двигуна. Цю функцію виконує карбюратор бензопили. Саме від нього буде залежати те, наскільки добре працює бензопила та скільки вона витрачає палива при роботі. Якщо ви бачите, що бензинова ланцюгова пила почала працювати з похибками, можливо, потрібно відрегулювати карбюратор.

В яких випадках необхідне регулювання карбюратора бензопили?

Ось перелік найчастіших випадків, в яких потрібне налаштування карбюратора бензопили:

  • Двигун запускається, але бензопила глохне, або ж її зовсім не вдається запустити. Причиною може бути надто велика кількість повітря в паливній камері.
  • Підвищений розхід палива. Він може виникнути через надмірне насичення суміші, яка поступає до двигуна, паливом. Щоб двигун працював добре, суміш має бути якісною.
  • Болти в карбюраторі втратили свою фіксацію через пошкоджений корпус карбюратора.
  • Потрапляння до карбюратора сміття. Таке може відбутися, якщо пошкоджено фільтр або використовується неякісне паливо. Вам потрібно буде повністю розібрати карбюратор, промити його та налаштувати заново.
  • Двигун погано працює на холостому ході або не розвиває повну потужність.

Важливо! Якщо двигун погано працює через те, що зносився поршень, налаштування карбюратора не дасть результату. Крім того, разом з налаштуванням бажано очистити карбюратор від сміття — це підвищить ефективність процедури.

Будова карбюратора

Карбюратором називають механізм, що відповідає за підготовку суміші з палива та повітря, що подається потім в циліндр двигуна. У більшості бензопил карбюратори дуже схожі, тому їх налаштування відбувається однаковим способом.

Будову карбюратора бензопили

Головні конструктивні деталі карбюратора на бензопилі:

  • Алюмінієвий корпус. Алюміній вибирають в якості матеріалу через його низьку вагу. Бензопили — інструмент, який постійно потрібно тримати в руках та переносити, тому зниження ваги інструменту — дуже важливе завдання, що стоїть перед виробником.
  • Дифузор та повітряна заслінка, що розташовані на вході карбюратора.
  • Жиклери — клапани, що забезпечують дозування палива, яке подається в карбюратор.
  • Розпилювач, який відповідає за вприскування палива до камери.
  • Паливна камера.

Як працює карбюратор?

  1. Під час запуску двигуна в карбюраторі відбувається відкриття повітряної заслінки.
  2. Рух поршня знижує тиск в повітряному клапані. Це призводить до того, що в дифузор починає поступати повітря. Точна його кількість залежить від положення повітряної заслінки.
  3. В поплавкову камеру потрапляє паливо. Жиклери регулюють швидкість, з якою це відбувається.
  4. Бензин та повітря змішуються одне з одним в дифузорі, утворюючи паливно-повітряну суміш. Вона направляється до циліндру. Суміш може бути збіднена (багато повітря, мало бензину) або збагаченою (мало повітря, багато бензину). Від кількості суміші, що поступає до двигуна, прямо пропорційно залежать його потужність та частота обертів.

Всі процеси, що відбуваються в двигуні, мають не циклічну, а постійну основу.

Як правильно налаштувати карбюратор бензопили?

Більшість моделей карбюраторів бензинових пил мають три гвинти регулювання:

  • холостих обертів (Т);
  • низьких обертів (L);
  • високих обертів (Н).

Встановлення потрібних параметрів відбувається методом обертання цих гвинтів.

Регулювання карбюратора бензопили

Для точного налаштування карбюратора скористайтеся електронним тахометром. Він дозволить легко визначити оберти двигуна бензопили.

Базове регулювання карбюратора

Гвинти H та L необхідно повернути за часовою стрілкою до упору, а потім викрутити на 2 оберти в зворотню сторону. Це стандартний порядок дій при первинному налаштуванні популярних моделей бензопил. Також можливі й інші варіанти.

Регулювання холостого ходу

В першу чергу, потрібно відшукати положення, в якому будуть найвищі холості оберти, повертаючи гвинт L. Коли ви, за допомогою тахометра, знайдете це положення, потрібно повернути гвинт низьких обертів (L) на чверть (1/4) проти напрямку часової стрілки. Ланцюг бензопили при цьому може обертатися. Якщо це відбувається, потрібно викручувати гвинт холостого ходу (Т) проти напрямку часової стрілки, поки ланцюг повністю не перестане рухатися.

Як налаштувати максимальні оберти бензопили?

Щоб змінити максимальні оберти, потрібно взаємодіяти з гвинтом Н. Якщо закручувати гвинт, оберти будуть ставати вище, а якщо відкручувати — нижче. Як правило, найбільш припустиме число обертів двигуна коливається в діапазоні 11500-15000 на хвилину. Якщо спробувати працювати з ще більшим числом, почнеться проблема з запалюванням. В такому випадку, гвинт трохи відкручують.

Перевірка прискорення

Якщо натиснути на кнопку газу бензопили, двигун повинен підвищити кількість обертів. Це повинно відбутися достатньо швидко. Якщо інструмент повільно набирає оберти, потрібно трохи відкрутити гвинт L, не більше, ніж на 1/8 оберту.

Коли налаштування закінчене, потрібно знову перевірити роботу бензопили на холостих обертах — двигун повинен справно працювати, а ланцюг — залишатися нерухомим. Якщо двигун працює нестабільно або рухається ланцюг, потрібно повторити регулювання, опустивши етап базового налаштування.

Нюанси, про які потрібно пам’ятати в процесі налаштування

Не викручуйте гвинт низьких обертів (L) надто сильно по відношенню до гвинта високих обертів (Н). Це стане причиною надходження до двигуна збідненої суміші (надто багато повітря відносно бензину). Як наслідок, поршнева буде сухою під час роботи та сильно нагріватиметься.

Краще за все запам’ятати початкове положення гвинтів карбюратора, щоб залишити собі можливість знову встановити заводські налаштування, якщо пила раптом не заведеться або буде працювати нестабільно.

Читайте також:  Налаштування та перший запуск нової бензопили

Підсумок

Налаштування бензопили — важлива, але не найскладніша процедура. Якщо слідувати інструкції та зробити все правильно, інструмент з відрегульованим карбюратором буде оптимально налаштований, зможе працювати з високою ефективністю та прослужить вам довгий час.