Назад в новини
15754

Види фрез для роботи з ручним фрезером

Фрезерування — процес обробки заготовок за допомогою фрезера. Воно надає дуже широкі можливості обробки, дозволяючи формувати кромки, створювати пази та канавки, оформлювати декоративні вироби. Для кожної операції призначений свій набір фрез. Якщо в арсеналі майстра є всі потрібні фрези, робота буде швидкою та простою. Фрези можуть відрізнятися за кількістю лез, конструкцією та формою.

Види фрез по дереву для ручного фрезера:

Фрези пазові

Фрези кромочні

Фрези комбіновані

Фрези фігірейні

Різновиди діаметру хвостовика

Щоб фреза підійшла до певної цанги, потрібно правильно вибрати її хвостовик. Його діаметр може вимірюватися в міліметрах або дюймах. Якщо діаметр вказаний в міліметрах, то найпопулярніші — 6, 8 і 12 мм. А от серед «дюймових» широке поширення знайшли тільки два розміри — 1/4 і 1/2 дюйма.

Ви можете спробувати перевести дюйми в міліметри, отримавши 6,35 і 12,7 мм, але вони не зможуть замінити собою 6 і 12-міліметрові хвостовики. Величезна швидкість обертання фрези не допускає навіть найменших відхилень, тому, при спробі встановити не ту фрезу, інструмент може вийти з ладу. І це тільки у кращому випадку.

Види фрез для роботи з ручним фрезером

Типи конструкції фрез

Тип конструкції впливає на те, скільки коштує фреза і для чого її можна застосовувати. Існують наступні конструкційні модифікації:

Збірні

Основу такої фрези становить болванка потрібної форми, до якої зварним методом прикріплені леза. Це дуже проста конструкція, тому її можна зустріти найчастіше.

Зі змінними ріжучими крайками

Мають тривалий термін експлуатації, тому що у них передбачені двосторонні ножі. Після того, як лезо затупиться, можна буде його перевернути.

Монолітні

Основа і леза становлять один монолітний масив металу. Ріжучі кромки у таких фрез ніколи не відламуються, але після декількох заточувань потрібно буде замінити фрезу.

Типи лез фрез

Фрези можуть мати різне розташування ріжучих крайок:

  • вертикальне;
  • похиле;
  • спіральне.

Якщо розташування вертикальне, то дерево буде зрубатися з заготовки. А от похилі і спіральні фрези поступово зрізають його — це зменшує ймовірність псування заготовки і виникнення сколу.

Що стосується матеріалу і характеристик леза, є два типи крайок:

  • HM — швидкоріжучі. Застосовуються для роботи з м'якою деревиною або алюмінієм.
  • HSS — твердосплавні. Використовуються для роботи з твердими матеріалами, тому мають більш високу стійкість до високих температур і міцність. Вони, відповідно, дорожче.

Види фрез

Під час роботи з дерев'яною заготовкою може знадобитися отримати різні за формою виїмки і пази. Також заготовку часто доводиться обробляти у різних місцях. Для кожного виду роботи знадобиться свій тип фрези.

Види фрез для фрезера

Фрези пазові

Потрібні, щоб вибирати паз у центрі деталі або від краю до центру. Можуть застосовуватися для отримання з'єднань типу шип-паз. Якщо використовувати відповідну фрезерну машину, то можна буде створювати пази різної ширини без зміни фрези.

Пазові прямі

Найбільш прості за своєю формою. Потрібні для створення пазів прямокутного перетину. Найбільш ефективно показують себе із занурювальними фрезерами, проте можна використовувати їх і з іншими фрезерами.

Пазова пряма фреза

Пазові галтельні

Їх особливість — заокруглена форма головки, яка дає відповідний профіль заглиблення. Якщо паз невеликої глибини, то стінки виїмки відразу ж закругляються, а якщо паз глибокий, то стінки спочатку йдуть перпендикулярно до поверхні заготовки.

Пазова галтельна фреза

Пазові галтельні V-подібні

Фрези, які дають V-подібний паз, також входять в категорію галтельних. Вони дозволяють досягати різного нахилу стінок виїмки.

Пазова V-подібна фреза

Пазові конструкційні (Т-подібні та ластівчин хвіст)

Пази, які виготовляються за допомогою таких фрез, у перерізі нагадують перевернуту літеру «Т» або трапецію, звернену широкою стороною до центру деталі. За допомогою таких пазів можна створювати дуже надійні з'єднання.

Пазова Т-подібна фреза

Пазові фасонні

Такі фрези застосовуються разом з галтельними, щоб створювати фігурне різьблення і обробляти кромки. Перетин пазів нагадує фігурні дужки. Пазові фасонні фрези дозволяють працювати і в центрі, і по краях заготовки. Якщо потрібно зробити складний малюнок, то краще спочатку скористатися прямою пазовою фрезою, і вже потім — пазовою фасонною.

Пазова фасонна фреза

Фрези кромкові

Конструкція таких фрез передбачає наявність підшипника. Це дозволяє використовувати такі насадки для обробки крайок і торців за шаблоном.

Кромкові фрези для фрезера по дереву

Кромкові прямі

Потрібні, щоб отримати площину торця деталі, перпендикулярної до її верхньої частини. Якщо на фрезі є підшипник, то можна буде проводити обробку круглих заготовок. Діаметр підшипника може збігатися з діаметром лез, бути більше або менше — від цього залежить специфіка фрези.

Кромкові калювальні

Цей вид фрез застосовується для створення прямих, хвилястих або дугоподібних фігурних крайок. Ними пом'якшують краї заготовок і скругляють їх. Якщо фреза подвійна, можна досягти необхідного результату за одне проходження. Кромкові калювальні фрези популярні при виготовленні складних орнаментів.

Кромкові фальцеві

Якщо необхідно провести виборку прямокутного паза або чверті, то варто обрати кромкову фальцеву фрезу. Глибину вибірки можна змінювати за допомогою упорного ​​підшипника або регулювання положення фрезера.

Кромкові конусні

Потрібні для підготовки деталей перед з'єднанням, а також для створення декоративних фасок або фрагментів круглих меблів.

Кромкові галтельні

Дозволяють створювати пази округлої форми на крайках. Мають відразу два підшипники, щоб фреза не перекошувалася. Мають той же спектр застосування, що і пазові галтельні, проте зручніше у використанні.

Кромкові фігурні

Підходять для встановлення у потужні фрезерні машини, тому що працюють з великою площею матеріалу. Можна використовувати відразу весь профіль фрези або ж його частину, отримуючи необхідну форму заготовки.

Кромкові напівстержневі

Призначення кромок напівстержневих фрез — створення напівкруглої кромки. Відповідно, якщо обробити заготовку з двох сторін, то можна отримати стрижень. Також використовуються для отримання профілів з фаскою, складних за формою крайок, шарнірних з'єднань (знадобиться також галтельна або калювальна фреза).

Кромкова напівстержнева фреза по дереву

Фрези комбіновані

Ці фрези дозволяють створювати з'єднання крайок або торців деталей. Комбіновані фрези передбачають можливість використання однієї насадки для створення обох елементів. За допомогою фрезерування можна досягти більшої площі, яка буде склеюватися і, як результат, більш високої міцності з'єднання.

Фрези комбіновані

Комбіновані універсальні

Застосовуються для створення з'єднань типу шип-паз, які розташовані під кутом один до одного. Для обох деталей використовується одна фреза.

Пазо-шипові

Передбачають використання двох фрез з одного набору, для шипа і паза окремо. Розміри лез вже підігнані, тому додаткові розрахунки будуть не потрібні.

Для виготовлення вагонки

Застосовують в роботі той же принцип, що і попередні фрези, але збільшують площу з'єднання, підвищуючи якість вагонки.

Комбіновані рамкові

Фрези набірного типу, які дозволяють встановлювати леза у певному порядку. Вони складаються з основи, ріжучих крайок, упорних підшипників, шайби та фіксатора. Якщо потрібно змінити порядок лез, то основу фрези виймати з цанги не потрібно.

Фрези фігірейні

Знайшли своє застосування у декоративній обробці заготовок, що потрібні для створення фільонок. Наявність підшипника у таких фрез дозволяє працювати як з прямокутними, так і фігурними заготовками. Краще встановлювати їх у потужні фрезерні машини (1,5 кВт або більше), тому що фільонки — великі деталі, відповідно, діаметр фігірейних фрез становить 50-70 мм.

Фігірейні горизонтальні

Застосовуються для одного з етапів обробки фільонки. Під час використання таких фрез відбувається вибірка, тому отримати шип відразу ж неможливо. Потрібно буде додатково обробити кромку.

Фігірейні горизонтальні двосторонні

Дають можливість обробити деталь за один прохід фрези, відразу сформувавши як фігурну частину, так і шип для паза, що знаходиться в рамі.

Фігірейні вертикальні

Найпопулярніше застосування — виготовлення плінтусів різного перетину. Досвідчений майстер може значно розширити сферу використання фігірейних вертикальних фрез, відповідним чином налаштувавши фрезер.

Ми перерахували основні види фрез, які підходять для використання з ручним фрезером. Пам'ятайте, що кожен вид може бути представлений декількома розмірами, тому професійним майстрам потрібно мати чимало місця для зберігання. Найчастіше для цього використовують спеціальні шафи.

Читайте також: Як вибрати ручний фрезер для роботи?

Правильно підібравши фрезу під вид роботи, ви завжди можете бути впевнені, що результат вийде якісним. Головне — не забувати про техніку безпеки і завжди підвищувати свій рівень майстерності.