Назад в новини
14192

Як вибрати ручний фрезер для роботи?

Зміст:

 

Зараз складно знайти майстра, будь то столяр або мебляр, який не користується ручним фрезером по дереву. Цей інструмент щільно укоренився в професійній діяльності і все частіше застосовується в побуті. Це дозволяє зручно працювати своїми руками, не вдаючись допомоги громіздких фрезерних верстатів. Про особливості такого пристрою і правилах його вибору Ви дізнаєтеся з цієї статті.

Що таке фрезер?

Як правильно вибрати фрезер для будинку, квартири або майстерні?

Розберемо це питання. Даний тип обладнання являє собою універсальний пристрій для обробки деревних будівельних матеріалів. При цьому використання відповідного оснащення дозволяє розширити спектр застосування цього інструменту, дозволяючи працювати з різними матеріалами: склом, пластиком, каменем (штучним і натуральним), кольоровими металами і т.д.

На ринку представлено кілька різновидів. Розберемо їх докладніше, щоб зрозуміти який краще вибрати.

Основні типи фрезерів

Залежно від поставлених завдань і сфери застосування, існує кілька основних типів фрезера:

  1. погружний - підходить для виконання всіх основних завдань з фрезерування (наприклад, створення заокруглень, отворів і пазів, зняття фаски і т.д.). Однаково ефективний як для будинку або дачі, так і в промислових масштабах;
  2. керамічний (окантовочний) - для зняття фаски, виконання вибірки паза, виготовлення канавок. Також з його допомогою можна робити виріз неглибоких виїмок по заготовленому шаблону. Може акуратно обробляти деталі, покриті ламінатом або шпоною. Його покупка доцільна при регулярній експлуатації в умовах виробництва;
  3. ротаційний - призначений для прорізання отворів в деревині, а також таких матеріалах як пластик, керамічна плитка та гіпсокартон. З його допомогою також можна обробляти кромки;
  4. ламельний - призначений виключно для вибірки пазів;
  5. присадний - має вузьку спеціалізацію і активно використовується у виробництві меблів. Дозволяє створювати парні отвори для з'єднання деталей на шкантах.

Ви можете придбати популярні види фрезерів прямо на сайті і в мережі наших фірмових магазинів.

Основні технічні характеристики

Перед тим, як вибрати фрезер, слід враховувати його технічні особливості. Правильний вибір заощадить Ваш час і нерви в процесі роботи. Основним Вашим завданням на цьому етапі є аналіз інтенсивності поставлених завдань і характер робіт. Залежно від цього вибирати ручний фрезер.

Потужність

Від потужності двигуна багато в чому залежать можливості фрезера. Чим більше цей параметр, тим більше максимально допустимі довжина фрези і діаметр, які можна встановити. Також потужність впливає на тривалість роботи без перевантаження. При цьому брати найбільш потужний екземпляр без необхідності буде помилкою. Цілком логічно, що чим більше показник потужності агрегату, тим важче і габаритніше він буде.

Для нерегулярних робіт в домашній майстерні підійдуть легкі варіанти вагою 2-3 кг і потужністю до 750 Вт. Для виробничих завдань в цеху рекомендуються важкі моделі потужністю від 1500 до 2300 Вт і вагою понад 5 кг.

Управління фрезером. Як правильно користуватися електроприладами

Швидкість обертання шпинделя

Від цього параметра залежить якість обробленої поверхні. У більшості сучасних моделей цей параметр лежить в межах 20-30 тисяч обертів за хвилину.

Слід враховувати, що збільшення діаметра використовуваної фрези тягне за собою зниження параметра швидкості обертання.

Корисною буде наявність опції регулювання кількості обертів.

Робочий хід фрези

Цей параметр визначає на якій максимальній глибині можна виконувати фрезерування і є одним з найбільш важливих при виборі. У побутових моделях значення робочого ходу лежить в діапазоні 20-50 мм. У професійних апаратів цей параметр досягає 70-80 мм.

Чим більше величина робочого ходу фрези, тим більшою буде глибина занурення в матеріал, який обробляється. Також це впливає на товщину оброблюваних деталей.

Читайте також: Як вибрати рубанок для роботи з деревом

Додаткові функції

Фрезер також може мати в своєму оснащенні одну або кілька додаткових функцій:

  • константна електроніка - її завданням є підтримка достатнього рівня обертів в разі збільшення щільності матеріалу, який обробляється. Це забезпечить однаково якісну обробку. Параметр найчастіше потрібен при великих навантаженнях;
  • плавний пуск - виключає різкий ривок при включенні пристрою, що позбавляє його від періодичних короткочасних перевантажень, знижуючи ризик пошкодження заготовки;
  • система захисту від перегрузок - може бути виражена по-різному: починаючи світловою індикацією і закінчуючи автовідключенням живлення. Зазвичай реалізується в професійних моделях;
  • захист від випадкового запуску - блокує кнопку пуску інструменту від випадкового натискання.

Вибір фрезерів по комплектації, технічним характеристикам

Поради щодо вибору

Щоб Ви зробили дійсно хорошу покупку, ми дамо ще кілька нескладних рекомендацій щодо того, як вибрати ручний фрезер.

  1. Важливо, щоб можна було регулювати швидкість обертання шпинделя.Такий перемикач повинен переміщатися східчасто або перебувати в місці, де його буде важко випадково зачепити;
  2. перевіряйте реальну глибину занурення фрези. Цей показник може значно варіюватися в залежності від особливостей конструкції цангового механізму;
  3. не зайвим буде протестувати роботу штангового механізму. Голова інструменту повинна мати вільний хід без перекосів. При цьому дивіться на вертикальний упор - він повинен фіксуватися в заданому положенні максимально надійно. Точність установки глибини занурення повинна оптимально відповідати Вашим цілям;
  4. перевірте сумісність інструменту з типом оснастки, яку Ви плануєте використовувати з фрезером. Зробити це можна просто зіставивши розмір фрези з діаметром отвору в підошві і допоміжному обладнанні;
  5. порівняйте посадковий розмір цанги з діаметром хвостовиків фрез, використання яких планується для роботи;
  6. оцініть ергономіку інструменту - зручність в роботі є одним із запорук успішного результату.

Які види робіт можна проводити за допомогою фрезера

Види робіт

За допомогою фрезера, укомплектованого правильно підібраною насадкою, можна максимально швидко і ефективно виконувати цілий перелік технологічних завдань:

  • максимально точна підготовка посадочних місць під замкові щілини в дверях, дюбеля, дверні петлі, навіси та інші види фурнітури;
  • вибірка чверті (фальца);
  • свердління і розточування отворів;
  • шліфування та полірування;
  • різьблення по дереву і багато інших.

Будьте в курсі подій! Підписуйтесь на наші спільноти.    Viber Dnipro-M      Telegram Dnipro-M

Допоміжні інструменти

Для досягнення максимальної точності з фрезером використовуються різні допоміжні пристрої. Вони розширюють можливості фрезера і роблять роботу з ним простіше і зручніше.

Паралельний (бічний) упор

Цей тип обладнання застосовується для виконання фрезерувальних робіт паралельно краю оброблюваної заготовки. З його допомогою можна вести фрезер рівномірно на заданому (невеличкому) видаленні від крайок. Він виготовляється з литого або штампованого металу зі спеціальною знімною пластиковою опорною накладкою. Її завданням є ізоляція опору від безпосереднього контакту з заготовкою.

Направляюча шина

Цей елемент кріпиться до заготівлі за допомогою струбцин і має вигляд профільованої лінійки. Сама робота з інструментом проводиться за рахунок спеціального черевика, який рухається по пазах шини.

Також використовується по прямій лінії, але на відміну від попереднього аксесуара може бути встановлена на будь-якому видаленні від краю дерев'яних та інших заготовок і під будь-яким кутом.

Револьверний упор

Це спеціальний майданчик на платформі, на якій розміщено кілька сходинок різної висоти. У ці сходинки впирається вертикальний стрижень, обмежуючи глибину фрезерування.

У деяких випадках цей елемент може мати вигляд двох закручених болтів. В цьому випадку висота ступенів може регулюватися.

Копіювальна втулка

Використання цих елементів необхідно для виконання фрезерувальних робіт по складній траєкторії, шляхом створення копії контурів шаблону.

Підбирати її слід під діаметр фрези, а фіксація відбувається за рахунок швидкозатискного механізму.

Лінійка-циркуль

За допомогою лінійки-циркуля можна виконувати роботу з заготівлею по радіальної лінії. Це дозволяє створювати складні вироби, такі як заокруглена стільниця.

Один кінець даного аксесуара кріпиться до підошви інструменту за допомогою гвинтів, а інший - фіксується штифтом в отворі, яке висвердлюється в заготівлі в центрі кола.

Патрубок для пилососа

Завдяки такому патрубку можна легко підключити пилосос, що дозволить зберегти область різу чистою. У свою чергу, це забезпечить гарну її видимість для виконання найбільш якісного розрізу.

Засоби захисту згідно техніки безпеки при роботі з ручним фрезером

Техніка безпеки

У процесі роботи не забувайте дотримуватися правил техніки безпеки:

  • відключайте фрезер з електромережі перед заміною оснащення;
  • за допомогою струбцин закріплюйте оброблювану заготовку;
  • не намагайтеся за один прохід обробити великий шматок матеріалу, знімаючи товстий шар - фреза може не витримати навантажень, а якість роботи впаде;
  • перед використанням інструменту уважно ознайомтеся з інструкцією - кожна модель може мати свої специфічні особливості;
  • використовуйте тільки сумісні комплектуючі в процесі роботи;
  • уважно дивіться навчальні відео перед роботою;
  • працюйте в захисних рукавичках і окулярах.

Виконання цих простих правил і Ваша власна увага в процесі роботи дозволить убезпечити себе від отримання травм, а Ваш прилад від передчасного виходу з ладу. Це запорука безпечної роботи і її високої якості.